Passieconcert Soli Deo Gloria in voorbereiding met werken van Dvořák

SLIEDRECHT – COV Soli Deo Gloria voert zaterdag 1 april 2023 in de Gereformeerde Kerk aan Middeldiepstraat 6 samen met vier solisten een passieconcert uit met werken van Dvořák en André de Jager. Danny Nooteboom is de dirigent. De aanvang van het concert is 20.00 uur; de kerkdeur gaat om 19.30 uur open. 

Hier oefent het koot voor het concert. (Foto COV Soli Deo Gloria)

Aan de avond werken mee Elise van Es (sopraan), Rut Codina Palacio (alt), André Cruz (tenor) en Ago Verdonschot (bas). De begeleiding wordt verzorgd door Julia Buizer (piano) en Sander van den Houten (orgel). Voor concerten treedt het koor COV Soli Deo Gloria op onder de naam Drechtsteden Concertkoor. Dat past in het plan van het koor om voor concerten meer te gaan samenwerken met andere koren. Ook willen ze projectleden de kans te geven mee te zingen met grotere concerten, zoals in november 2023 als het geliefde Requiem van Mozart op het programma staat. 

Componisten
Gezongen worden zaterdag 1 april 2023 het Stabat Mater en Mis in D van Dvořák en een deel uit de Passie Cantate van André de Jager. Antonín Dvořák ( 1841-1904 ) was een beroemde Tsjechische componist uit de Romantiek. In zijn muziek verwerkte hij allerlei elementen uit volksmuziek, zoals in de Slavische Dansen. Het Stabat Mater is een gedicht over de moeder Maria die haar zoon Jezus aan het kruis ziet sterven. Het is inmiddels zo’n acht eeuwen oud, maar werd in die tijd door honderden componisten op muziek gezet. De beroemdste is die van Pergolesi, maar ook Ennio Morricone schreef er één. Het werd het symbool van de ouder die zijn kind verliest. In de tijd dat Dvořák werkte aan dit stuk stierven twee van zijn kinderen.

Ter nagedachtenis
Het koor zingt de orginele versie met piano. Het contrast met de Mis in D is groot. Het is een hartverwarmende mis onder de noemer ‘geloof, hoop en liefde’. Dvořák schreef het stuk op verzoek van een bevriende architect die een kapel bij een kasteel had gebouwd. Die was klein, waardoor het koor niet al te groot kon zijn en er voor een orkest al helemaal geen plaats was. Dit verklaart het orgel als enig begeleidend instrument. Tot slot wordt ter nagedachtenis aan de onlangs overleden André de Jager gezongen uit zijn Passie-Cantate opus 129: deel 2 “Herr, laβ dein bitter Leiden” .

Kaarten
Toegangsbewijzen voor de concertavond kosten € 20,– p.p. en zijn ook verkrijgbaar via de leden en de website van COV Soli Deo Gloria. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld