Presentatie boek ‘Kracht uit geweld’ tijdens studiemiddag in De Voorhof

SLIEDRECHT – In gebouw De Voorhof aan de Middeldiepstraat is donderdagmiddag 19 mei 2022 het boek ‘Kracht uit geweld’ gepresenteerd. Dat gebeurde tijdens een studiemiddag ‘kunst uit geweld’ met een drietal sprekers onder wie Esther Veerman, die het boek heeft bedacht en geschreven ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de stichting Kunst uit Geweld. 

Het boek verhaalt over over de gevolgen en opgelopen trauma’s. Esther Veerman (links) ontving het boek uit handen van Merijn Wijma van B.V. Drukkerij v/h Buijten en Schipperheijn. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Namens de gemeente Sliedrecht was wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) met de portefeuille Sociaal Domein een groot deel van de middag aanwezig.

Misbruik
Echtgenoot van ds. Alexander Veerman, kunstenares en ervaringsdeskundige Esther Veerman leidde de middag in. “Ik krijg weleens de vraag of het niet zwaar is om telkens bezig te zijn met seksueel of huiselijk geweld. Dat is zeker soms zwaar. Over huiselijk geweld of over seksueel misbruik praten dat doe je niet zo maar. Huiselijk geweld is zelfs niet ongevaarlijk”, sprak Veerman, die zelf seksueel misbruik als klein meisje meemaakte. “De zoektocht naar ‘daglicht’ was er één van jaren. Helaas stond de psychiatrie niet te springen om mij te helpen. Iemand met zoveel symptomen zonder een duidelijk verhaal was een hachelijke onderneming. Bovendien was ik suïcidaal.” Ze deed haar persoonlijke verhaal. Na traumatherapie kon ze nog steeds geen woord uitbrengen. “Ik was totaal machteloos gemaakt in mijn leven en had geen enkel handvat om me weerbaar te maken”, aldus Veerman, die zegt dat de littekens blijven, maar ook de kracht voelt om door te gaan. 

Huiselijk geweld
Ineke Boerefijn, coördinerend beleidsadviseur voor het College voor de Rechten van de Mens. Zij vertelde over de rol die mensenrechten spelen bij huiselijk geweld. Vrouwen waren voorheen nauwelijks betrokken bij de opstelling van mensenrechten. Dat is in de afgelopen jaren veranderd. Vrouwensorganisaties speelden een belangrijke rol.  “Geweld in de privésfeer een schending van mensenrechten is”, sprak Boerefijn. Tussendoor was er muziek van Dieke. De derde spreker was ziek en sprak vanaf afstand. Andrea Walraven, psychiatrische verpleegkundigen en gespecialiseerd in toegepaste psychotrauma psychologie. Ze heeft een beroep dat in Nederland nog niet bestaat en nu werkt ze buiten Nederland. Structureren bij ernstige feiten als moord en zelfmoord. Ze gaf handvatten mee over schuld en schaamte. 

Tekst gaat verder onder foto.
(Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Boek en expositie
Na de sprekers was er een pauze en een forum, waar vragen konden worden gesteld. Daarna werd het boek aangeboden en ging een groot deel van het gezelschap naar de Scheldelaan. Ze werden daar ‘opgevangen’ door de kunstenaars. In bibliotheek AanZet is de expositie ‘Kunst uit Geweld’. Deze werd geopend vanuit De Voorhof door raadslid Maria Stam-Smeets (PRO Sliedrecht), die zegt zelf te maken te hebben gehad met zowel huiselijk- als seksueel geweld. De middag was rechtstreeks te volgen via Youtube (maar daar niet terug te kijken, vanwege een bezwaar van één van de mensen die in beeld was).

1 gedachte over “Presentatie boek ‘Kracht uit geweld’ tijdens studiemiddag in De Voorhof”

  1. in ad/dortenaar van 21 mei heel intervieuw met mevrouw veerman.
    ik zeg hoe ik op vat ouders beiden waren fout,krijg gevoel ouders nooit schuldig bevonden waren.
    ja wie geloof je een puber of mensen welk liefde toonde misschien verkeerde manier ?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld