SLIEDRECHT – Er komt een einde aan het openbare politiek café Sliedrecht Debat. Tot dinsdag (gisteren) zag het er goed uit, want twee data waren al gekozen, locatie en geluid waren al vastgelegd. Initiatiefnemer Peter Donk besloot de stekker eruit te trekken, na ‘het zoveelste gedoe’ met de betrokken politieke partijen. Nu weer over de data.
De debatleiders Erik de Bruin (links) en Peter Donk voerden vorig jaar 2 debatten als proef op een mogelijke voortzetting. Na een evaluatie met de gemeente Sliedrecht werd besloten om door te gaan met het politiek café onder de naam Sliedrecht Debat. Daar komt nu een einde aan. (Foto Sliedrecht Debat)
De debatlocatie werd voor twee proefdebatten vorig jaar beschikbaar gesteld door Leon Boer van Bij Boertie, de journalisten deden het op vrijwillige basis en de gemeente Sliedrecht stond garant voor de kosten van het geluid, telkens verzorgd door Dick van der Leun.
Vastleggen
Bedenker van het Sliedrecht Debat is journalist Peter Donk. Hij was blij dat het politiek café een vervolg zou krijgen. Donk: “We hebben vorig jaar gekeken of het haalbaar was, welke opzet het beste paste, of de politieke partijen het wat vonden en wat er de kon verbeteren. Daar is half februari over gesproken met griffier Rumo van Aalst en namelijk de politieke partijen Ton Spek.” In dat onderhoud werd afgesproken dat de initiatiefnemers met 2 datums zouden komen. “We kozen voor donderdag 26 mei en donderdag 24 november. Daarover hebben we bijna 4 weken geleden gecommuniceerd. Toen werd ons verteld dat de partijen de data in het presidium wilden bespreken. Prima, maar de datum voor het bespreken werd niet gegeven. Na bijna 4 weken niets gehoord te hebben, gingen wij ervan uit dat de data akkoord waren. Zaal, geluid en dorpsdichter moesten we vastleggen. Tenslotte was het eerste debat binnen twee maanden al.”
Invloed
Donk mist de professionaliteit van de gemeente Sliedrecht. “Een griffier die ons nu kwalijk neemt – nadat we niets meer hebben vernomen – dat wij data vastleggen, snapt niet dat dit noodzakelijk is. De wens was een nog beter geluid. Dat regelen we, maar moet je dat wel vroegtijdig doen. Ik mis de professionaliteit en inzicht dat zaken geregeld moeten worden. Je kan ons niet laten wachten. Daarnaast speelde mee dat er steeds negatieve kritiek werd geuit door enkele fractievoorzitters, er altijd wat te klagen was, desinteresse, werd een krampachtige houding getoond, bovenal invloed willen hebben over debatvoering, opstelling en te stellen onderwerpen. Dat maakt het allemaal minder spannend. Als je dan een vraag krijgt of je journalist bent of dat je gespreksleider bent, dan ga je te ver. Dat vraag je ook niet aan Jeroen Pauw als je daar aan tafel zit”, aldus Donk woensdagmorgen 23 maart 2016.
Burgerinitiatief
Geen van de politieke partijen stelden de journalisten Donk en De Bruin dinsdagavond (zij waren aanwezig bij de gemeenteraadsvergadering – red.) een vraag over het genomen besluit. “Als het je zo om het hart gaat dat het openbare politieke café verdwijnt, dan kom je naar ons toe en stel je een vraag. Ik denk dat ze beseffen dat de communicatie beter had gekund. Een burgerinitiatief verdwijnt. Wij vinden het in ieder geval heel jammer te stoppen, omdat de politiek al veel inwoners nauwelijks interesseert. Dat wilden wij juist mee ombuigen en politiek toegankelijk maken”, aldus Donk.
Jammer dat er een einde aankomt. Alleen al aan de PFOA problematiek van DuPont/Chemours had een volledig politiek café Sliedrecht Debat gewijd kunnen worden. Met waarschijnlijk een hoge opkomst. Maar als er vanuit de politiek geen interesse meer bestaat, dan houdt het natuurlijk op. Laat ik het dan maar zeggen; bedankt Peter en Erik voor jullie inzet voor de vorige debatten.