door Peter Donk
SLIEDRECHT – De Stichting Dijksynagoge Sliedrecht-Hardinxveld-Giessendam wil het gebouw aan Rivierdijk 51 aan de voor- en achterzijde aanpakken. Er ligt al jaren een lang gekoesterde wens om een uitbouw te doen aan de achterzijde, zodat daar een nieuwe ruimte ontstaat. Aan de voorzijde moet vanwege verzakkingen worden opgehoogd en de entree worden verbeterd. Dat krijgt de prioriteit!
De dijksynagoge aan de Rivierdijk. De aanpak van de voorzijde staat bovenaan het lijstje. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Het hek aan de voorzijde rust nu op een muur die is verzakt. Daardoor is het hek al enkele malen losgekomen van het gebouw. “We willen dit ophogen en verstevigen. We spreken daarover met onder meer het Da Vinci College. Het zou een mooi project zijn voor scholieren. We moeten daarvoor werken in de grond, dus willen we binnenkort met de gemeente Sliedrecht en het Waterschap Rivierenland daarover overleggen”, zegt voorzitter Ronald Kitsz van Stichting Dijksynagoge Sliedrecht-Hardinxveld-Giessendam.
Tekst gaat verder onder tweet.
De hoofdingang aan de voorzijde is moeilijk te bereiken door verschillende stoepjes en losliggend gestapelde trottoirtegels. Stichting Dijksynagoge Sliedrecht-Hardinxveld-Giessendam wil dit verbeteren. (Foto's Hans van der Aa / Sliedrecht24) pic.twitter.com/oEQQri05Y4
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) July 10, 2020
Binnenkomst
Ook de entree aan de voorzijde staat op de nominatie om te worden verbeterd. Kitsz: “Het zou geweldig zijn als we dat nog dit jaar zouden kunnen aanpakken. We vinden het weleens bezwaarlijk voor mensen, die moeilijk ter been zijn, omdat mensen door de verzakkingen niet meer fatsoenlijk kunnen binnenkomen. De stoep ligt er nu rommelig bij en is niet rolstoeltoegankelijk.”
Achterzijde
Capaciteitsuitbreiding is een lang gekoesterde wens merkt Kitsz op. Sinds 2010 ligt het plan voor expansie. “Aan de achterzijde, aan de zijde van de synagogetuin, willen we op termijn een uitbouw doen. Er ontstaat dan een ruimte. Als daar iets kan worden gerealiseerd, dan moet daar een stevige fundering onder”, zegt Kitsz, die wijst op de financiën. “De plannen gaan tenslotte veel geld kosten en de voorkant heeft de prioriteit. De achterkant – voor de duidelijkheid – is echt voor de langere termijn.” De dijksynagoge, de enige op de wereld, is een gemeentelijk monument. Een tijdpad kon Kitsz donderdagavond nog niet geven.