Ontwikkelvisie Sliedrecht bij ondernemers Kerkerak ontvangen als ‘een bom’

SLIEDRECHT – In een afgeladen raadsinformatieruimte werd dinsdagavond 18 juni 2019 de Ontwikkelvisie Sliedrecht besproken tijdens een beeldvormende vergadering. Woensdag 26 juni 2019 staat een oordeelsvormende extra vergadering gepland, waar dit onderwerp wordt besproken. Bij de ondernemers Kerkerak is het plan hard aangekomen. Deze ondernemers werden door de gemeente begin juni 2019 geïnformeerd.

De avond werd ingeleid door wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen. Hij vertelde dat de opdracht voor de Ontwikkelvisie was om te kijken wat er ten zuiden van de Betuwelijn gebouwd kan worden in Sliedrecht. Ook de Omgevingswet komt er over enkele jaren aan. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

“Het plan voor het Kerkerak is ingeslagen als een bom”, schetste wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen. Na de zomer neemt de gemeenteraad een besluit. Anderhalf uur kregen de bezoekers de kansen de vraag. Voorzitter Adrie Stuij (Vereniging van Sliedrechtse Onderneming) vertelde dat hij ‘de bom’ had genoemd. Stuij: “Je bent jaren in gesprek en plots wordt er een rapport gemaakt en op een gebied van niet-ontwikkeling. Daar schrik ik van. Om het gemeentekantoor te oormerken als start van transformatieproces gaat mij mijlen te ver. De A15 beperkt ons. Als we praten over visie moeten we goed nadenken hoe we dingen krijgen getransporteerd. Met andere woorden we zullen het water vaker moeten gebruiken. Goederen en personenvervoer”, aldus Stuij. Hij ziet het liefst de A15 verleggen naar de provinciale weg en de huidige A15 voor ‘bebouwing’ gebruiken. 

Halve Ontwikkelvisie Sliedrecht?
Joop van Belle van Koninklijke BLN Schuttevaer was nog maar kort op de hoogte van de Ontwikkelvisie. “Er komt een brug ingetekend in de haven. Nu ligt deze er nog niet, maar ik wil toch mijn onrust hier kenbaar maken”, aldus Van Belle. Raadslid Sjors van Wijngaarden (VVD) wilde weten welke opdracht is gegeven aan de uitwerkers van het plan, de Ontwikkelvisie Sliedrecht. “Ze zouden kijken naar de opgave voor het bouwen. Daar is in eerste ook gekeken naar ontwikkeling boven de Betuwelijn. Dat hebben ze meegenomen in hun planvorming. In het College Uitvoeringsprogramma staat dat we alleen de ontwikkeling zouden doen”, aldus Spek. Maar merkte iemand op we hebben het hier toch over een Ontwikkelvisie Sliedrecht voor vele jaren, niet voor een collegeperiode. Spek: “Ik heb benadrukt dat wij als college geen behoefte had om boven de Betuwelijn te betrekken.” Raadslid Gerrit Venis (PRO Sliedrecht merkte op: “Het blijft toch mooi groen!” Van Wijngaarden riep vervolgens “Er is dus niet verder gekeken!”

Onduidelijke situatie
Tablis Wonen is twee keer uitgenodigd door de gemeente waar ook andere belanghebbenden aanwezig waren. Er is dus nooit eerder met de woningcorporatie om de tafel gezeten. Wel is er volgens Spek met betrokken organisaties gesproken. “Na de opdracht?”, merkte Stuij op. “Ja!”, beantwoordde Spek. Stuij reageerde teleurgesteld: “Dan voel ik me niet zo alleen!” Jan Huijbers van Van den Herik vindt dat de ondernemers een onduidelijke situatie hebben. “Langer dan tien jaar is fataal”, adus Huijbers, die zijn zorgen uitte en zelfs een verhuisplan opperde omdat geen watergebonden gebied is aangeboden begin juni. Huijbers: “De duidelijkheid en onduidelijkheid! Misschien moeten wij naar Eemhaven, waar we net een terrein opgespoten.” Huijbers had weinig alternatieve locaties gehoord voor de bedrijven Kerkerak. Hij waarschuwde ook voor de zeespiegelstijging in de combinatie met wonen. Spek: “Er worden mogelijkheden verkent voor fijnmazig vervoer van personen en misschien kunnen we meer doen. Met het meedenken ben ik blij. Ik ben ook wethouder van vervoer. We kijken ook of we in de concessie van de Waterbus kunnen blijven. We hebben geen ei van Columbus voor de watergebonden bedrijven. Daar hebben we geen pasklaar antwoord voor. Als in de besluitvorming Kerkerak wordt meegenomen, dan is dat tussen 2030 en 2040.”

Onrust niet wegnemen
Spek vertelde ook dat de gemeente geen afscheid wil nemen van het cultureel erfgoed. De werkgelegenheid vindt Spek spannend. “Als we geen plaats kunnen vinden voor de watergebonden bedrijven, is het een moeilijke. Huijbers: “U heeft geen onderzoek gedaan naar het ‘arbeidsloon van het Kerkerak’?” “Nee, daar hebben we niet naar gekeken”, antwoorde Spek, die zegt dat met het plan onrust is veroorzaakt.” Spek kon geen onrust wegnemen: “Het plan ligt bij de raad. De gemeente gaat geen huizen bouwen en heeft geen zak met geld in kluizen liggen om gebouwen op te kopen. Als de raad besluit, zal de raad voor een deel zijn werk moeten gaan doen.” Spek noemde de plannen ‘een moeilijke opgave’. “Het is een visie. Daarna begint een nieuw traject van participatie en hoe moet het. Het plan kan altijd nog wijzigen. We hebben nu een visie neergezet en de raad is aanzet. Daarna gaan we ermee aan de slag.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Bouwen
Sliedrecht zou op termijn 3400 woningen bouwen. “Voor wie bouwen Sliedrecht”, vroeg Joop Keesmaat (lid PvdA Sliedrecht). Spek: “Het gaat hier over het aantal huishoudens. Zeker tot 2030 komen er meer eenpersoonshuishoudens. We bouwen in eerste instantie ook voor autonome groei. Daarnaast hebben we ook ambitie. Bedrijven verwachten groei en dat ze meer personeel nodig hebben. Ook voor die doelgroep bouwen we. We horen van ondernemers dat personeel hier moeilijk aan een huis kan komen. Dan komen we uit op 2500 woningen.” Eigenaren van bedrijven wonen volgens Stuij veelal buiten Sliedrecht, omdat dat ‘hun portemonnee’ toestaat. “De meeste bedrijven groeien, maar dat staat niet in gelijke omvang met het aantal arbeidsplaatsen. Zeker als je denkt aan de automatisering”, aldus Stuij. Huijbers: “Ik heb bij ons nog nooit iemand gewoond, die geen woning in Sliedrecht kon vinden. Dat wil ik wel wel even gezegd hebben.” Een vertegenwoordiger van Van Beest vond de visieperiode heel kort. Hij gaf aan graag mee te denken. Ondernemer Cees Kraaijeveld noemde dat als er woningen komen er ook veel verkeersbewegingen zijn op zaterdag en zondag. “Dat is nu niet het geval!”, aldus Kraaijeveld.

Tweede visie?
Spek wil graag met de ondernemers aan de Kerkerak aan tafel en de actuele zaken te bespreken. Een bewoner van de Molendijk vroeg wanneer ondernemer van de Molendijk niet worden bijgepraat. “Ik heb nog geen concrete datum. Zoals ik het nu inschat, is dat wij u uitnodigen voor de besluitvorming.” De ondernemer verbaasde zich dat het samen moet worden gedaan.  “U gaat ingrijpende veranderingen plegen in het dorp”, sprak Huijbers. Fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA) wilde weten van de ondernemers Kerkerak hoe ze kijken naar het gehele plan. Kraaijveld merkte op dat het maar een half plan is. “Het is maar één derde van Sliedrecht”, aldus Kraaijeveld. Huijbers opperde een tweede visie. “Met woningen in het groen. Houd de bedrijven aan de waterkant en laten ze faciliteren in de nieuwe vervoersstromen”, aldus Huijbers. “Het realiseren van woningen is volgens ondernemer en fractievoorzitter René de Munck (D66) heel hard noodzakelijk. Burgerraadslid en ook ondernemer Gert Jongeneel (Slydregt.NU) pleitte voor een goed plan boven de spoorlijn. Stuij: “Wat wil Sliedrecht zijn in de toekomst? Die vraag moeten we allereerst eens beantwoorden. Saai vind ik het niet. In een enorm tempo moet ‘die arme raad’ beslissen.” Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) wil een ‘bruisend bedrijvig dorp’, meer industrie en meer woningen. “Geen slaapdorp!”, aldus Jongeneel jr. 

A15 verleggen?
De doorgangen naar Sliedrecht-Noord in de visie leidde ook tot vragen. “Het zijn kostbare projecten, de doorgangen naar noord. Hebben we op de fietsers gerekend? Op dit moment is er geen aanleiding dat we 20 tot 30 miljoen euro kunnen uitgeven voor een tunnel”, aldus Spek. Raadslid Jan Visser (SGP-ChristenUnie) herkende zich er niet in dat het dorp op slot zit. “We moeten elkaar ook geen dingen aanpraten”, aldus Visser. Venis miste in de visie dat de A15 niet wordt verlegd. “Waarom is in zo’n visie het idee op z’n minst benoemd?”, sprak Venis. Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) verbaasde zich erover dat Venis asfalt in de polder wil. Huijbers: “Los van een tracébesluit waar de gemeente Sliedrecht niet over gaat. Ik denk dat het lastig is gezien het veen in de polder en een weg aanleggen. De ondernemers balen dat ze niet betrokken zijn bij de visie maken.

1 gedachte over “Ontwikkelvisie Sliedrecht bij ondernemers Kerkerak ontvangen als ‘een bom’”

  1. Wat een eenzijdig verhaal. Grote opkomst van slechts ondernemers van Kerkerak? En wat vindt de rest van Sliedrecht eigenlijk? We hebben toch woningen nodig voor onze kinderen? Onze oudere alleenstaanden die zelfstandig maar kleiner willen wonen? Alle niet watergebonden bedrijven zouden aan de andere kant van de A15 moeten zitten, hebben we ook dat vrachtverkeer niet meer door het dorp. Minder geluidsoverlast, luchtverontreiniging en verkeersonveiligheid in de dorpskern. En een mooiere jachthaven, waar het prettig vertoeven is.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld