Ondertekening samenwerkingsovereenkomst herstructurering

SLIEDRECHT – Samen werken aan een mooi, groen en duurzaam Sliedrecht is sindse deze week een flinke stap dichterbij. Wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen en directeur bestuurder Liesbeth Marchesini van Tablis Wonen hebben de samenwerkingsovereenkomst Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht ondertekend.

De ondertekening is de volgende, belangrijke stap in het proces om met elkaar volgens de gemeente en de woningcorporatie het dorp nog mooier en groener te maken. Dat gebeurt door voldoende duurzame huur- en koopwoningen voor verschillende doelgroepen in het dorp te bouwen. Boven het tweetal de kaart met de invulling zoals voorgesteld. (Foto Tablis Wonen)

Tablis Wonen en de gemeente Sliedrecht zeggen er samen voor te willen zorgen dat de inwoners ook in de toekomst met plezier wonen, recreëren en werken in een groen Sliedrecht. Dat betekent onder andere meer duurzame woningen, meer verschillende woningtypes voor de diverse doelgroepen en de verbetering van de woonomgeving. “Daarom zijn we blij dat we deze week de samenwerkingsovereenkomst ondertekenden”, zegt Marchesini. “Daarmee is de basis gelegd om Sliedrecht niet alleen mooier te maken maar ook woningen toe te voegen aan de woningvoorraad. Dat is hard nodig, want de wachtlijsten voor een huurwoning zijn nog nooit zo lang geweest. Ook duurzame koopwoningen maken onderdeel uit van de planvorming.”

Boost geven
Er komt een groene verbinding tussen de rivier en de polder, er worden gebouwen en woongebouwen gesloopt en er komen nieuwe woongebouwen, woningen en voorzieningen. Vorig jaar is een intentieovereenkomst gesloten om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. De voorlopige conclusie is dat de gemaakte plannen haalbaar zijn. Spek: “Er wordt de komende jaren volop ontwikkeld in Sliedrecht, wat we doen voor én met onze inwoners. Voor 2030 bouwen we minimaal 2.000 woningen, in Sliedrecht-Noord en in het huidige Sliedrecht. Dat betekent groei, om aan de stijgende woonvraag te voldoen, zelfstandigheid te behouden en de lokale economie een boost te geven. Samen bouwen we zo aan de toekomst van Sliedrecht!”

Informatiebijeenkomsten
Projectleider van de gemeente Sliedrecht, Omar Laghzaoui, legt het proces uit: “Kort voor het zomerreces hebben we verschillende informatieavonden georganiseerd, om inwoners op de hoogte te brengen van de plannen. Nu we de samenwerkingsovereenkomst hebben getekend, werken we de plannen verder uit. Daarbij raadplegen we graag onze inwoners, om zo het bestemmingsplan voor te bereiden. In oktober en november 2023 organiseren we opnieuw bijeenkomsten, waarin we schetsen laten zien voor de diverse locaties. We hopen dat op die avonden veel inwoners aanwezig zijn, om mee te denken over de toekomst van Sliedrecht.” Begin 2024 krijgen inwoners de terugkoppeling, wat er met hun ideeën en suggesties is gedaan. Kort daarna zal het bestemmingsplan ter inzage. Vervolgens sluiten Tablis Wonen en de gemeente Sliedrecht in 2024 een realisatie overeenkomst.

2 gedachten over “Ondertekening samenwerkingsovereenkomst herstructurering”

  1. Mooi dat er enthousiast aan bouwen wordt gewerkt, dat meen ik. Maar het gaat hier vooral om verdichting binnen het dorp (ofwel persen, is er nog een stukje onbebouwd? pers er een huis of bij voorkeur een flat tussen). Spreek dan alstublieft niet over mooi Sliedrecht of Groen Sliedrecht. Dat komt gewoon niet lekker over. Voor je het weet is er weer een Middeldiep, zeg maar de groene long van Sliedrecht, volgebouwd met flats en huizen en scholen.
    En praten over PFAS vervuiling zie ik niet terug. Zeg er tenminste wat over. Iets van: ‘natuurlijk wordt, in tegenstelling tot Sliedrecht West, in Sliedrecht Noord eerst de vervuilde grond ververst”. Zoiets.
    En die inspraak van bewoners lijkt tot op heden meer op voorlichting over de projecten. Misschien goed om even aan te geven wat tot op heden de invloed van de bewoners is geweest, gewoon om te motiveren langs te komen. En geef dan direct aan dat er goed is geluisterd naar Wijngaarden met wellicht terechte bemerkingen en wat er aan gedaan wordt.

    Nu wil het geval dat de Rijksbouwmeester (zie NOS) juist een pas op de plaats wil maken, zo vertelde hij, onder motto: de 22e eeuw begint nu!! Goed nadenken voor je iets doet. Hij vindt bouwen in de polder echt link. Die grote buien kunnen ook hier vallen. In laaggeleden gebieden bouwen betekent ook geld reserveren om mensen droge voeten te laten houden. Ook hij is voor verdichten maar dan verantwoord. Een voorbeeld uit een verdichte wijk in Den Haag betekende dat er zelfs geen plaats meer was om te spelen. Alles was steen. Dus vooraf goed nadenken. Hij noemt zaken als: bodem en water echt sturend, Ruim baan voor ruimtelijke innovaties (niet even een flatje), collectieve aanpak, Landbouwvisie, Logistiek (denk aan Wijngaarden), Bouw voor groei en krimp etc.

    Vooral die ruimtelijke innovaties…daar zou ik graag meer van willen zien. Bouwen voor ouderen, niet met een piepklein balkonnetje maar wellicht in de piramidevorm met daktuinen en natuurlijk betaalbaar. Anders gaan ze (we) niet verhuizen.

    Kortom: maak er eens iets echt leuks van in plaats van een oud soort bouw, stop met steeds ‘groen en mooi’ te zeggen maar kom met leuke alternatieven zodat inwoners weer enthousiast worden.

  2. Als brandweerman verleende ik eerste hulp bij een groot ongeval op Rijksweg 15. Het eerste slachtoffer dat ik hielp had een grote wond en zat verdwaasd met haar rug tegen de vangrail. Haar eerste vraag was: “Droom ik nu, of is dit echt?” Ik moest weer aan die woorden denken toen ik het stukje onder “Boost geven” las

Plaats een reactie

*=Verplicht veld