(Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Terwijl Nederland nog de naschokken voelt van de landelijke verkiezingen blijkt dat er ook in ons dorp een politieke aardverschuiving heeft plaatsgevonden. Maar liefst 25,9% (!) procent van de Sliedrechters stemde PVV. Ruim één op de vier.
Ik persoonlijk ben me ervan bewust dat dit veelal proteststemmen zijn tegen de huidige politiek in den Haag. Een afrekening. Ik durf te wedden dat het gros van de stemmers de verkiezingsprogramma’s niet eens heeft gelezen. En waarom zouden ze ook? Een proteststem is bedoeld om een signaal af te geven. Niks meer en niks minder. Want dat is wat je kan doen met je democratisch recht: Een sterk signaal afgeven. Mooi dat dit kan in ons land. Dat moeten we altijd blijven koesteren en voor strijden.
Maar zit in deze verpletterende overwinning van de PVV dan ook niet de crux voor het college in Sliedrecht of is dit te ver gezocht? In Sliedrecht heerst de laatste tijd onvrede over het college, dat staat buiten kijf. Veelgehoord zijn de klachten dat het zittende college is losgezongen van de gemeenschap die het dient en zijn plannen gewoon gaat uitvoeren zonder overleg met haar inwoners. Dat de oppositie er voor spek en bonen bijzit.
Als in ons dorp, van oudsher een bolwerk van Christelijke partijen en met een grote mate van nuchterheid onder de inwoners, ruim één op de vier stemmers op de PVV stemt dan zegt dat toch wel iets? Of ik zoek het veel te ver, dat kan ook natuurlijk.
En niks ten nadele van de PVV stemmers, zelfs al hoor ik daar niet bij! De kiezer heeft altijd gelijk! Dat is juist het mooie van onze democratie, dat je je kan uitspreken voor of tegen een beleid. Ik vergelijk deze afrekening met de huidige politiek altijd met het volgende: Als je iemand lang genoeg pest en negeert dan moet je er niet gek van opkijken als deze een keer een tik uitdeelt. En als je verkering keer op keer vreemd gaat dan ga je ook uiteindelijk op zoek naar een andere gegadigde toch?
Hier ligt naar mijn persoonlijke mening dus ook een schone taak voor het college. Zoek meer verbinding met uw inwoners bij ingrijpende plannen. Organiseer meerdere voorlichting en inspraakavonden. Stel uw bewoners tijdig op de hoogte van ingrijpende plannen, vraag hoe ze hierin staan. Ga in de wijken waar grote veranderingen gaan plaatsvinden langs de deuren. Ga de dialoog aan. Zo als dat bij eerdere colleges wel het geval was.
Geen achterkamertjespolitiek. Want college, dat is wat er nu leeft onder veel inwoners: Achterkamertjespolitiek. Wees u ervan bewust dat wanneer u de meest ingrijpende plannen doorzet zonder in conclaaf te gaan met de inwoners er in Sliedrecht in 2026 ook een lokale politieke aardverschuiving gaat plaatsvinden. Uw kiezer wil weten wat er gebeurt met het zwembad, de korfbalvereniging, de ijsbaan, de moestuintjes, sportpark de Lockhorst van VV Sliedrecht, de Stoep, het Dreespark, bouwen over het spoor, de Noord-zuid verbinding en ga zo maar door. Samen doen, samen met de inwoners. Hoe mooi zou dat zijn? En hoe mooi is het dat Sliedrechters met prachtige plannen komen voor nieuw te bouwen woningen en andere alternatieven?
En nee, niet elk plan of elke beslissing hoeft eerst voorgelegd te worden. Ik heb u als college hoog zitten, u steekt veel tijd in uw roeping en bent uitstekend in staat om beslissingen te nemen. Daar bestaat bij mij geen twijfel over. Maar bij ingrijpende beslissingen dient u mijns inziens toch echt met de inwoners in overleg te gaan. En dat missen veel mensen momenteel zoals blijkt uit de vele reacties. En u voorkomt hiermee straks grote schade door een politieke aardverschuiving bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Win-win situatie lijkt mij.
Want het kan en mag niet zo zijn dat in Sliedrecht polarisatie en verdeeldheid de boventoon gaan voeren. Want dan is Sliedrecht Sliedrecht niet meer.
Alex Bakker
Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.
Redactie Sliedrecht24
Mooie brief. Een stem tegen polarisatie is op zijn plaats.
Maar dan. Als ik lees: “Maar bij ingrijpende beslissingen dient u mijns inziens toch echt met de inwoners in overleg te gaan”, lees ik het nóg een keer. Ja het staat er echt.
Er zijn toch heel wat bijeenkomsten geweest over allerhande onderwerpen. Sowieso kun je bij elk plan (die komen eerst in de gemeenteraad zo is in het verleden afgesproken. De raadsleden willen terecht graag als eerste geïnformeerd worden), een reactie geven. Over de Omgevingsvisie die aan de huidige plannen voor een grootschalige herstructurering (bouwen ten noorden van de spoorlijn, een nieuwe Noord-Zuidverbinding, woningbouw) ten grondslag ligt -nog afgezien van het feit dat over deze plannen al zeker 15 jaar of langer gesproken wordt- heb ik ruim twee jaar geleden al mijn reactie ingediend. Over de energietransitie wordt ook al een paar jaar gesproken en konden burgers meepraten. Dan klinkt het toch wel eenzijdig om juist om overleg te vragen.
Mijn advies: lees regelmatig de agenda van de gemeenteraad en zoek eens op internet waar het over gaat. Lees verder ook de wekelijkse rubriek in Het Kompas met aangevraagde en goedgekeurde omgevingsvergunningen.
Hr. Alex Bakker
De door U aangegeven aardverschuiving is niets nieuws zeker voor de Politieke Partijen als het gaat om het Stem en Kiesgedrag in Sliedrecht
Voorbeeld Periode 2006 tot 2022 11 verkiezingen 2e kamer Provincie Europa
Stemmen uitgebracht op Politieke Partijen welke Geen Binding hebben of hadden met het College Gemeenteraad en of Politieke Partijen Sliedrecht
Uitgebrachte stemmen 32602 en Draagvlak in %
1 PVV 13210 41 %
2 SP 9919 30 %
3F.v. Democratie. 3672 12 %
4 Groen links 3201 10 %
5 P.vd. Dieren 2600 8 %
In de jaren die voorbij zijn gegaan hebben de Inwoners en of kiezers al een signaal afgegeven maar daar is niets aan gedaan
Welgemeend advies aan alle geregristeerde Politieke Partijen
U moet niets maar toch ga eens te rade bij U zelf en Aanhang
En pas de z.g.n 7 Speerputen aan.
Ook al vinden zij het niet leuk het zal wel moeten
Als het gaat om onze Woon Werk en Leefomgeving in een sterk veranderende en Polariserende wereld om ons heen.
Soms kan een harde tegen wind een zegen zijn
Zo maar een overpeinzing van Gijs