Ingezonden brief

Zwerfafval en de omgeving
Zwerfafval op straat gooien, niemand zou dit eigenlijk moeten doen, dat weten we allemaal. En in ons mooie Sliedrecht valt het allemaal eigenlijk best wel mee in vergelijking met de grotere steden in onze regio. Maar het is nu eenmaal een feit dat er altijd mensen zullen zijn die het wel blijven doen. En als er niemand is die het opruimt wordt het natuurlijk steeds meer. Het is er door mensen neergegooid
en het kan er ook alleen maar door mensen weer weggehaald worden.

Zwerfafval wordt opgeruimd. (Foto via gemeente Sliedrecht)

Per jaar komt naar schatting 8 miljoen ton plastic in de zee terecht. En het grootste deel hiervan is van land afkomstig. Dat is gemiddeld 12.000 ton per dag!! In bijna alle Zeeën en rivieren is plastic afval te vinden. Zelfs in de meest afgelegen gebieden en in gebieden die tot voor kort nog onaangetast waren! Zoals de diepzee. Elk jaar gaan 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels dood door zeeafval
(schatting UNEP, de milieuafdeling van de Verenigde Naties). Uiteindelijk zijn onze leefomgeving, de natuur, de dieren, de Zeeën en Oceanen kortom de Aarde
en uiteindeijk wijzelf ook hiervan de dupe. Zodra je het besef krijgt van deze realiteit en je kunt je ego opzij zetten dat het de troep van een ander is, welke reden heb je dan nog om het niet op te rapen?

Ja, ik raap het op…….tenminste 1 stukje zwerfafval per dag dat is ook genoeg.
Soms van tijd tot tijd pak ik een vuilniszak en een grijper, ik loop naar buiten en ik ga een half uurtje ofzo zwerfafval van straat oprapen, gewoon omdat ik daar dan zin in heb. Ook als ik in de buurt van een vuilnisbak plastic op straat zie liggen pak ik het even op en stop het in de vuilnisbak….simpel. En iedereen die het ziet is zoooo verbaasd……..! Mensen vinden het vreemd, ze snappen er niets van, schreeuwen hard allerlei uitvluchten,

“Dat ga IK niet doen! Dat moet de gemeente maar doen”,
“Ik ga de troep van een ander niet opruimen”,
“Ik hou mijn eigen straatje WEL schoon”,
“Het is werk voor taakstraffers”,
enz, enz……..

Maar als er een zwaan verstrikt zit in een plastic tas dan wil iedereen plotseling wel de held uithangen, een echte Held raapt die plastic tas op VOORDAT het zo ver komt.
Maar nee, als er een plastic tas op straat ligt stapt iedereen er overheen of loopt er voorbij, ik bedoel maar…….!

Het voelt gewoon als mens niet goed hoe wij nu met de Aarde omgaan, de Aarde geeft ons alles, leven, voeding, warmte, bouwmaterialen, alles! Ik zelf heb er genoeg van om mopperend “hoe erg het allemaal is” leidzaam en passief te blijven toe kijken.
Als je de aarde vervuilt , vervuil je jezelf. Een stuk plastic op straat is als een splinter in je duim, het steekt, het irriteert, het moet daar weg.

Als 1 op de 4 Nederlanders 1x per dag 1 stuk zwerfafval zou oprapen dan is Nederland binnen 3 dagen zwerfafvalvrij. Zo simpel kan het zijn. Door kleine indiviuele acties zoals zwerfafval uit het milieu te verwijderen kunnen we met velen toch uiteindelijk voor een grote omslag zorgen en bewustzijn bij anderen bewerkstelligen. Het is vaak de onwetendheid bij degenen die het op straat gooien wat die troep uiteindelijk in grote getalen veroorzaakt.

Ik word er ook niet echt boos om als ik het iemand zie doen, het zijn vaak mensen die nog geen besef of benul hebben van de gevolgen van zwerfafval, er wordt ons ook wel geleerd dat het niet hoort en dat het niet mag maar niet waarom,  er wordt in het algemeen ook erg weinig informatie verstrekt over de gevolgen van plastic en ander zwerfafval in het milieu. En er wordt ons al heel jong geleerd dat het erg leuk is om tijdens feesten en evenementen troep op straat te gooien in de vorm van confetti, ballonoplatingen (want ballonnen zijn gewoon plastic zakken aan touwtjes die we in de natuur loslaten) en dan gooien we ook maar meteen onze bekertjes en drinkflesjes massaal op straat en iedereen vind dat een heel normale gewoonte.

“Niemand” heeft het gedaan en “Iemand zou er iets aan moeten doen. Maar wie ben je zelf? Ben je “Iemand”…of ben jij “Niemand?” Dus soms vertel ik er dan iets over en soms (bij echt hopeloze gevallen) ook niet. Door het op te ruimen en met (verbaasde) voorbijgangers (nee ik heb geen taakstraf, ik doe dit vrijwillig en ik voel mij er goed bij) gesprekjes over dit onderwerp aan te gaan laat ik ook zien dat het wel anders kan. Ik probeer hiermee ook anderen te inspireren en hoop dat die anderen dat op hun beurt ook weer gaan doen. Ik doe dit nu al een poosje in mijn eigen buurtje en merk ook dat er steeds minder ligt om op te rapen. Dus er wordt inmiddels al minder op straat gegooid en/of er zijn nu al meer mensen die ik gesproken heb die ook eens wat oprapen. Dat geeft mij weer inspiratie om er mee door te gaan.

Wat mij wel behoorlijk irriteert is als iemand tegen mij gaat zeggen “Nou, goed bezig hoor!” als ik aan het rapen ben. Eerst wist ik niet zo goed waar die irritatie vandaan kwam. Ik heb daar een poos over moeten nadenken en uiteindelijk bedacht ik, straatafval opruimen is helemaal niks bijzonders het zou gewoon moeten zijn. We zijn met zijn allen hartstikke fout bezig nu, het is nog steeds normaal om er passief voorbij te lopen, niets doen is ook een keuze!! Ik zie dat en er zijn maar een paar mensen die dat ook zien en dat moet veranderen iedereen zou dat moeten inzien. De reden dat ik dit hier loop te doen is om het zichtbaar te maken. En het geeft mij natuurlijk een goed gevoel als ik de waterkipjes en eenden in een schone sloot naar voedsel zie zoeken en als ik naar buiten kijk zie ik een netjes onderhouden plantsoen door de gemeente en zonder troep, plastic en zwerfafval door mij en de laatste tijd nog wat buurtjes die meedoen.

Ik word daar blij van en het is een kleine moeite om eens wat op te rapen. Per slot is de plantsoenendienst er om de plantsoenen te onderhouden en niet om redbullblikjes, snoeppapiertjes, plastic tassen, peuken (wist je dat vogels peuken en limonadedopjes en kleine gekleurde stukjes plastic opeten en er aan doodgaan?)
en Mac Donaldsverpakkingen op te rapen omdat een aantal mensen vindt dat ze dat gewoon op straat kunnen dumpen? Ik hoop echt dat iedereen er in de toekomst er eens goed over gaat nadenken.  Het is tijd voor een omslag in denken en doen. 

We zijn compleet vervreemd van onze leefomgeving, alles wordt geregeld door anderen, daar zijn we aan gewend geraakt en we laten alles maar gebeuren……..passief…….gedachtenloos……alsof het niks met onszelf te maken heeft. Doe voor de grap eens net alsof die straat van jouw is. Het wordt tijd om weer zelf de verantwoordelijkheid voor onze leefomgeving op te eisen en we moeten nu echt eens gaan stoppen met naar elkaar wijzen over wiens schuld het is en wie het zou moeten opruimen. Dat is zo zinloos… Zo blijven we in cirkeltjes van ergernis ronddraaien en er verandert niets.

Het is mijn leefomgeving, ik leef er in, ik kijk er naar, ik loop er dagelijks en ik wil het anders, NU!! En daar zorg ik zelf voor, NU!! Zo simpel kan het zijn -:) Ik hoop jij ook?
Maak 1x per dag een buiging voor onze Aarde en raap dan 1 stukje zwerfafval op.

Heleen Haksteen

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op onze website is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

1 gedachte over “Ingezonden brief”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld