‘Grond Benedenveer naar Parallelweg viel binnen marges overschrijding’

SLIEDRECHT – De hoeveelheid grond en de vervuiling die vanuit Benedenveer naar een stuk land aan de Parallelweg ging, was beide niet in orde. “Maar beiden vielen binnen de marges van eventuele overschrijding”, bericht het College van B & W maandagavond 22 november 2021. Het college heeft de bezwaarmaker geïnformeerd over dit collegebesluit. De resultaten van de onderzoeken zijn gedeeld met betrokkenen. Wie het onderzoek heeft uitgevoerd, meldt de gemeente Sliedrecht niet. Daardoor wordt niet duidelijk of het een onafhankelijk onderzoek is geweest.

De grond in Sliedrecht is vervuild door de uitstoot van PFOA in eerdere jaren. In de woonwijk Benedenveer is in maart 2021 grond afgegraven om daar een waterberging te maken. Daardoor kan bij grote regenbuien het water makkelijker opgevangen worden. De grond werd verplaatst naar een stuk weiland aan de Parallelweg. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De grond die door de aannemer uit het Benedenveer is gehaald, is naar de Parallelweg gebracht. Daarvoor gaf de gemeente Sliedrecht een vergunning af. “Naar aanleiding van deze grondverplaatsing hebben we een verzoek tot handhaving ontvangen. Deze inwoner van Sliedrecht heeft aangegeven dat hij van mening is dat de grond die van de Benedenveer kwam vervuilder was dan het gebied waar het naar toe is gebracht. De gemeente heeft deze klacht heel zorgvuldig onderzocht, meerdere malen omdat de onderzoekers en de gemeente verbaasd waren dat de resultaten steeds anders waren”, bericht het college.

Stukken inzien
Naast het gesprek met de bezwaarmaker is de gemeente Sliedrecht het afgelopen jaar in gesprek geweest met inwoners Johan Lavooi en Joop Keesmaat over deze grondverplaatsing. “Beide heren zetten zich in voor de veiligheid en gezondheid van onze Sliedrechters. In het gesprek waarin wethouder Ed Goverde (PvdA) van Grondbeleid hen informeerde over het collegebesluit gaven zij aan dat zij geen oordeel konden geven over het collegebesluit en dat zij nog stukken willen inzien op basis waarvan het besluit tot vergunning destijds is genomen. Het college waardeert hun kritische betrokkenheid”, aldus het college. Wethouder Goverde heeft toegezegd dat zij alle stukken ontvangen.

Aansprakelijk vervuiling
Samen met andere gemeenten zegt de gemeente Sliedrecht zich in te zetten om de uitstoot van alle soorten PFAS naar 0 te krijgen. College: “PFOA wordt inmiddels niet langer uitgestoten en intussen is deze stof ook verboden. Ook is gemeente Sliedrecht met andere gemeenten een rechtszaak begonnen om de vervuiler (DuPont / Chemours – red.) aansprakelijk te stellen voor de schade die wij hebben geleden, lijden en mogelijk in de toekomst nog zullen lijden als gevolg van de uitstoot van PFOA en GenX-stoffen.” Het college wil graag dat de grond waar de Sliedrechters op wonen zo gezond en veilig mogelijk is. “We moeten in deze regio helaas rekening houden met deze vervuiling die in het verleden ontstaan is en die dus niet zo maar weg is. Door de PFAS in de grond is en blijft het lastig om grond te verplaatsen en dat heeft gevolgen voor onze ontwikkelingsprojecten. Om ontwikkelingen mogelijk te blijven maken blijven we zoeken naar oplossingen. Daarbij staat voorop dat de inwoners van Sliedrecht gezond en veilig kunnen leven”, schrijft het college. 

2 gedachten over “‘Grond Benedenveer naar Parallelweg viel binnen marges overschrijding’”

  1. “” Beide heren zetten zich in voor de veiligheid en gezondheid van “onze” Sliedrechters..”” Wat een uitspraak voor iemand die de Sliedrechters helemaal niet kent (meneer woont in Rotterdam en weet niets van ons) en bevestigd hiermee dat er iig twee bekende Sliedrechters zich inzetten voor onze veiligheid en gezondheid en zet daarmee de rest van de gemeenteraad in de kou.. Het kan nog een koude herfst /winter gaan worden want ik geloof helemaal niets van dit nietszeggende stuk. Ik moest destijds voor het verwijderen van een krappe 2000 kg tuingrond ruim € 200,00 betalen om het af te voeren via Van Vliet die naar men mij vertelde, het moest vermengen met schone grond om het nadien weer te kunnen inzetten… terwijl gemeente Sliedrecht gewoon honderden tonnen via de weg naar elders kon vervoeren en daar aan de samenstelling niets hoeft te worden gewijzigd door vermenging met schone grond van elders? Wie gelooft deze bullshit nog?? Los van het feit dat het regelen van het afgraven en vervoeren van de ene naar de andere locatie zo bloedsnel kon worden afgehandeld destijds. Van het ene op het andere moment! Hadden ze een voorgevoel dat het niet in de haak was en hoe ze dat zo snel mogelijk konden afhandelen om daarmee vragen in de kiem te smoren?? Dan zijn ze nog niet klaar…… Ben zeer benieuwd naar de verdere afhandeling……

Plaats een reactie

*=Verplicht veld