Gemeente stuurt brief tegen vuurwerkoverlast en gaat brillen uitdelen

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht kondigt een mix van maatregelen aan om de vuurwerkoverlast in de maanden november en december te bestrijden. Dat bericht de gemeente woensdag 16 oktober 2019. Afgelopen jaar werden er in die periode 1560 knallen geregistreerd met het vuurwerkdetectiesysteem. Een jaar eerder waren dat er nog 853.

Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid laat een aantal andere voorstellen van inwoners onderzoeken om te kijken of die in 2020 kunnen worden uitgevoerd. Het gaat dan om vuurwerkvrije zones, bewakingscamera’s en het aanwijzen van vuurwerk afsteeklocaties. Het is niet haalbaar om die maatregelen dit jaar al in te voeren. (gemeente Sliedrecht)

De gemeente zegt dit jaar in te zetten op slim en intensief handhaven. “Daarbij maakt de gemeente opnieuw gebruik van het vuurwerkdetectiesysteem. Dat systeem registreert de locatie waar het vuurwerk is afgestoken en meet hoe hard de knal is”, aldus woordvoerder Ferdinand Koppejan van de gemeente Sliedrecht. Met die informatie gaan vuurwerkteams gerichter handhaven waarmee de kans dat overlastgevers gepakt worden dit jaar een stuk groter is dan vorig jaar.

Brief
Begin september 2019 heeft burgemeester Bram van Hemmen (CDA) een gesprek gevoerd met inwoners over vuurwerk. In dat gesprek kwamen tal van ideeën naar voren om de vuurwerkoverlast in Sliedrecht aan te pakken. De burgemeester neemt het voorstel over om dit jaar een brief aan ouders / verzorgers te schrijven om ze te waarschuwen voor de gevaren van zwaar vuurwerk. Van Hemmen: “Ouders zijn medeverantwoordelijk voor hun kinderen en staan vaak niet genoeg stil bij de gevaren van zwaar vuurwerk. Cobra’s die tegenwoordig veel worden afgestoken, zijn wat explosiviteit betreft te vergelijken met een handgranaat. Die moet je niet in huis willen hebben en je moet niet willen dat je kinderen daarmee de straat op gaan.”

Vuurwerkbrillen
Ook andere ideeën die tijdens de bijeenkomst naar voren kwamen, zijn meegenomen in het plan van aanpak. Bureau Halt geeft niet alleen vuurwerklessen op basisscholen maar dit jaar ook voor het eerst op scholen voor voortgezet onderwijs. Bovendien krijgen alle kinderen op basisscholen in Sliedrecht in december 2019 een vuurwerkbril van de gemeente.

4 gedachten over “Gemeente stuurt brief tegen vuurwerkoverlast en gaat brillen uitdelen”

  1. Ik citeer: “Ouders zijn medeverantwoordelijk voor hun kinderen en staan vaak niet genoeg stil bij de gevaren van zwaar vuurwerk. Cobra’s die tegenwoordig veel worden afgestoken, zijn wat explosiviteit betreft te vergelijken met een handgranaat”. Aldus onze burgemeester. Wanneer je als ouder/verzorger weet dat dit het vuurwerk van zoon/dochterlief is dan ben je dus medeverantwoordelijk wanneer er dingen fout gaan. Wanneer je niet weet hoe verwoestend zo’n cobra (of gelijksoortig illegaal vuurwerk) is, ga eens te rade op YouTube om een indruk te krijgen. Beelden zijn indrukwekkend en tonen wat een kracht zo’n ding heeft. Wanneer die in je hand ontploft ben je toe (als je het kan navertellen) aan een prothese en een serie bezoekjes aan de plastisch chirurg. Niet doen dus en praten met die kids of ze snappen hoe link dit is (en hoe mensen schrikken van zo’n knal: ouderen, veteranen, getraumatiseerde oorlogsvluchtelingen etc.)

  2. Slim en intensief optreden van de gemeente, zou de eerste keer zijn. Als dat de insteek is kunnen we de oordoppen al weer opzoeken. Het is het bekende beleid van het het bestuur: praten, rekken, en niets doen, zeker geen echt besluit nemen. De enige mogelijkheid is algeheel verbod, elk compromis is een half en zinloos besluit. Handhaving van een geheel verbod is vele malen eenvoudiger dan een gedeeltelijk selectief verbod. Dat weet iedereen maar dat durft
    de burgemeester, hoofd openbere orde, niet uit te spreken.

  3. Wat een onzin om hiervoor nog brillen uit te delen van gemeenschapsgeld
    en bedoeld voor figuren die men niet aan durft te pakken. Typisch slap politiek beleid

Plaats een reactie

*=Verplicht veld