Japans restaurant Oishi Fusion

INGEZONDEN BRIEF: Als de gevolgen van geweld blijven voortwoekeren  

Woensdag 23 oktober 2019 om 19.30 uur organiseert het Sociaal team Sliedrecht samen met Stichting Kunst uit geweld in de Bibliotheek Aan Zet in Sliedrecht een Voorlichtingsavond over de gevolgen van huiselijk geweld en / of seksueel misbruik. Tevens zal de avond een introductie worden gegeven voor een op te richten lotgenotencontact in Het Bonkelaarhuis in Sliedrecht. Op acht avonden gaan we in op een aantal thema’s die kunnen opspelen als je te maken hebt gehad met seksueel misbruik of huiselijk geweld. Waarom deze aandacht? 

Er zijn gebeurtenissen waar je liever nooit over wilt spreken. Je hebt ze weggestopt. Misschien ben je ze zelfs al vergeten. Veel mensen gaan op deze manier om met hun ervaringen van huiselijk geweld of seksueel misbruik. Het raakt aan pijn, schaamte en schuldgevoel. Door te vergeten en te zwijgen probeer je deze verhalen achter je te laten.

Wat vaak blijkt, is dat deze verhalen diep van binnen voortwoekeren. Als gevolg van seksueel misbruik of huiselijk geweld, hebben mensen moeite om anderen te vertrouwen en zijn ze ook erg aan zichzelf gaan twijfelen. Omdat ze zo gewend kunt zijn geraakt aan die negatieve gedachten, zijn ze er als het ware mee vergroeid geraakt. Deze zwaarte hoort er nu eenmaal bij.

Toch hoeft het zo niet te gaan. Het uitspreken van de verhalen die van binnen leven, blijkt heilzaam en genezend. Het werkt bevrijdend om verbanden te kunnen leggen in je geschiedenis en om de zwaarte van verhalen door te delen te verlichten. 

Esther Veerman (ervaringsdeskundige en coördinator van Stichting Kunst uit geweld) zal op 23 oktober vertellen over haar weg van erkenning en herstel. Het contact met lotgenoten is ondersteunend voor het herstel van kracht en voor heelwording. Belangrijk is dat elk verhaal er mag zijn. Het helpt om te ontdekken dat je niet de enige bent die met dit alles worstelt.

Niemand mag volkomen alleen zijn met alles wat hij of zij meedraagt. Je hebt immers al zoveel overleefd.

Het zwijgen mag doorbroken worden. 

Esther en Alexander Veerman

Plaats een reactie

*=Verplicht veld