Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Gemeente houdt toch openbare informatieavond over vuurwerk

SLIEDRECHT – Na de pittige column op Sliedrecht24 over het feit dat de samenkomst over vuurwerk voor inwoners van openbaar naar besloten ging en er geen pers bij mocht zijn, alleen achteraf door journalisten vragen konden worden gesteld, werd woensdagavond het hele plan overboord gekukeld. Het werd openbaar en iedereen mocht er bij zijn. In de hal van het gemeentekantoor. De media-aandacht trok mogelijk ook nog eens extra belangstellenden.

Op de avond waren zo’n 25 mensen afgekomen. De bijeenkomst was in de hal. Volgens burgemeester Bram van Hemmen is de overlast in Sliedrecht erg en vraagt hij daarom de hulp ook van de inwoners. Kijk mee en tip. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24) 

Onder de aanwezigen waren verschillende raadsleden. De opkomst was niet heel groot, maar de sfeer was gemoedelijk, luisterend en vragen stellend. Enkele aanwezigen zouden later op de avond vertellen welke overlast zij ondervinden. Ze zaten in het publiek. Van een man was z’n auto een keer opgeblazen door cobra (zwaar vuurwerk) en een andere man verhaalde over de overlast door carbidschieten in zijn straat en vuurwerk gericht op zijn huis. ”

Plan van aanpak
Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) was het meest aan het woord. Kwam met cijfers, informatie en ervaringsverhalen. “De problemen van vuurwerkoverlast hebben wij als gemeente Sliedrecht goed in kaart, maar we willen graag in gesprek over wat wij er nou aan kunnen doen om oud en nieuw en de maanden ervoor voor zoveel mogelijk mensen acceptabel te maken wat vuurwerk betreft. Daarom wil ik graag met iedereen in gesprek om mogelijke oplossingen te bespreken. Misschien komen we dan op ideeën waar we vooraf niet aan gedacht hadden”, sprak de eerste burger. Van Hemmen kondigde een plan van aanpak aan dat in oktober 2019 verschijnt. Dat hoeft niet langs de gemeenteraad.

Vuurwerkdetectiesysteem
Op een powerpoint verschenen cijfers. Waren er op oudjaarsdag 2017 nog 853 knallen waargenomen door het detectiesysteem; Oudjaarsdag 2018 waren dat er 1.560, bijna een verdubbeling. Van Hemmen noemde ‘veel troep’ op straat. Hij verwees daarmee naar zwaar en illegaal vuurwerk. Vooral in de laatste twee weken van december ging volgens Van Hemmen ‘Sliedrecht helemaal los’. Op 31 december 2019 zijn drie mensen aangehouden voor het afsteken van zwaar vuurwerk. Het vuurwerkdetectiesysteem nam waar in de maanden november en december. De vuurwerkschade was in 2017 nog € 11.000,–; In 2018 was dat rond de jaarwisseling voor de gemeente Sliedrecht gestegen naar € 15.000,–. Ook werd in 2018 een extern bedrijf ingehuurd uit Sliedrecht voor extra toezicht.

Regels en carbidschieten
Van Hemmen vertelde toch tevreden te zijn over het verloop van oud en nieuw in Sliedrecht. Hij noemde zelfs het woord ‘zeer tevreden’. Keek samen met de aanwezigen ook naar de verkoopmomenten en het afsteken van vuurwerk, zoals dat in Nederland is geregeld. En naar de landelijke aanpak van zwaar illegaal vuurwerk. Bekend is dat Van Hemmen vuurwerk per post vreselijk vindt. Er komt verder geen verbod landelijk op knalvuurwerk en vuurpijlen. Carbidschieten vindt Van Hemmen goed geregeld. “Carbidschieten wordt steeds populairder. Daar hebben we een moment voor. Laten liefhebbers daarnaartoe komen, mensen die harde knallen leuk vinden”, aldus Van Hemmen.

Vragen en suggesties
Na een uur praten, uitleggen en de inwoners vragen om met goede suggesties te komen, konden vragen worden gesteld. Van Hemmen beloofde alle basisschoolkinderen een vuurwerkbril aan het einde van het jaar. Gesuggereerd werd tijd te steken in goede voorlichting, zoals naast op de basisscholen ook op het Griendencollege. “Goede suggestie. Wordt genoteerd!”, antwoordde Van Hemmen terug. Verder ging het over (niet haalbare) vuurwerkshows, cameraregistratie en het idee voor een whatsappgroep met foto’s van ‘vroege afstekers van vuurwerk’. Maar ook over vuurwerkspeurhonden, containerbranden en vuurwerkvrije zones. De gemeente Sliedrecht denkt nog na over misschien een centraal ‘vuurwerkoverlast emailadres’. 

1 gedachte over “Gemeente houdt toch openbare informatieavond over vuurwerk”

  1. Het is mij heel goed bevallen hoor! Complimenten voor de burgemeester om het op deze manier aan te bieden aan de bewoners.
    Fijn dat het in de hal was met Sliedrecht24 erbij.
    Met elkaar! Zo hoort het, complimenten hoor!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld