Column: Ondermijning democratie

De vuurwerkinformatiebijeenkomst van de gemeente Sliedrecht in het gemeentekantoor die woensdag 21 augustus 2019 zo groots werd aangekondigd, loopt woensdagavond 4 september 2019 uit van een openbare bijeenkomst tussen 19.30 – 20.30 uur in het gemeentekantoor (waarom niet in het raadhuis?) naar een besloten bijeenkomst in een achteraf-kamertje in het gemeentekantoor met de burgemeester en zonder media. 

Sliedrecht24 verzet zich hier behoorlijk tegen. Wij vinden dat hoe klein of groot een groep belangstellenden ook is de gemeente zich moet houden aan het eerste bericht: een openbare bijeenkomst. Inwoners konden zich aanmelden. Ook wij deden dat!

Kennelijk is het aantal op één hand te tellen en dus probeert de gemeente Sliedrecht een flater te voorkomen. Hebben zich inwoners wel gemeld? Ik ga nu twijfelen! 

Wat voor invloed hebben zo weinig mensen dan op een bestuursbesluit, kan je je ook nog afvragen. Praat er dan over in de gemeenteraad tijdens een beeldvormende vergadering en gelast de avond af.

De bijeenkomst was onder leiding van burgemeester Bram van Hemmen (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid. Was het de burgemeester die dit nu ineens over een andere boeg wil gooien? Of was het een ambtenaar die dit zo regelt?

Van Openbaar naar besloten is nogal wat. Het onderwerp is vuurwerk in de openbare ruimte. Voor de openbare bijeenkomst had de redactie van Sliedrecht24 zich tijdig aangemeld. Maandag 2 september 2019 bericht de gemeente Sliedrecht dat ‘de opzet van de vuurwerkavond anders is geworden’. “De burgemeester praat de pers achteraf bij over het gesprek met de inwoners”, schrijft de woordvoerder van de gemeente Sliedrecht aan Sliedrecht24.

Maar zijn wij geen inwoner(s)? De bijeenkomst was toch openbaar? Je wilt toch horen hoe de inwoners erover denken en hoe de gemeente erop reageert. Daar wil je als journalist verslag van doen. Achteraf blijkt het heel anders geregeld als Sliedrecht24 protesteert: “Wij zijn bij de bewonersbijeenkomst en hebben geen interesse voor achteraf beantwoording van vragen.”

Dinsdag 3 september 2019 komt er een nieuwe e-mail vanuit het gemeentekantoor. Dezelfde woordvoerder (nota bene een oud-journalist) schrijft: “We hebben de inwoners gevraagd zich aan te melden voor deze bijeenkomst. Het aantal aanmeldingen is beperkt. Daarom is besloten er een kleinschalig gesprek met inwoners van te maken. Daarbij zijn er inwoners die gevraagd hebben of het gesprek gevoerd kan worden zonder dat er pers bij aanwezig is. Dat verzoek om privacy respecteren we.”

Met name de laatste twee zinnen maken mij als journalist echt woedend. Inwoners vragen of bij de besloten bijeenkomst, die eerder openbaar was, de pers weg kan blijven. Nog nooit heb ik iemand zien vragen of de media weg kan blijven. Hier moet naar gevraagd zijn door een ambtenaar! Hoe kan je daarmee instemmen?

Ik vraag me dan meteen af, wat er te bespreken valt, wat de buitenwacht niet mag weten? Wie was die inwoner die dit vraagt in een huis van de democratie? En de gemeente zegt ‘Ja!’ Waarom gaat de gemeente hier op in en schept daarmee een precedentwerking?

“Dat verzoek respecteren we om privacyredenen?” Welke ambtenaar slaat hier door in de AVG zonder rekening te houden met een democratisch principe. Journalistieke vrijheid (weleens gehoord van eventueel blurren op beeld, stemvervorming of ‘schuilnaam’ plaatsen van een bericht indien echt noodzakelijk?). Een totaal overbodige actie. Inwoners die hierom hebben gevraagd moeten zich schamen. Wat wordt de volgende gelegenheid waarin zo wordt gehandeld?

En dan komt er nog een sneer dinsdagmiddag naar ons: “Bovendien heeft er wel behoorlijk wat pers zich aangemeld voor de bijeenkomst. Dat is de reden dat er is gekozen om de pers achteraf te informeren. Ook is het daarna mogelijk om 1 op 1 met de burgemeester in gesprek te gaan. Zo willen we zowel de inwoners als de pers zo goed mogelijk van dienst zijn.”

Die ‘behoorlijk wat pers’ is knettergek als je dit proces rond de vuurwerkinformatieavond vanaf het begin hebt gevolgd. Deze gemeente Sliedrecht heeft lak aan de media. De gemeente Sliedrecht haat journalisten, die aanhouden, graven en zoeken. Alleen maar lastig! Die houden ze het liefst buiten de deur. Precies de reden waarom Sliedrecht24 bestaat, volhoudt en er nog meer energie van krijgt. 

Houd de Mobiele Eenheid woensdagavond maar achter de hand, want om 19.30 uur staat Sliedrecht24 op de stoep. Met een besloten bijeenkomst over dit onderwerp: vuurwerk. Wat ons betreft, gaat het knallen woensdagavond! 

Ik noem het  ondermijning van de democratie! Wie maakte zich hier in het dorp zo hard om juist ondermijning tegen te gaan?

Jullie hebben gewoon geen respect voor de democratie, verslaglegging daarvan en de mensen die zich daar 24/7 voor inzetten.

Schaam je, gemeente Sliedrecht!
Schaam je, College van B & W van de gemeente Sliedrecht!

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief). 

1 gedachte over “Column: Ondermijning democratie”

  1. Wat vreemd zeg!!! Het is juist de democratie die moet zegevieren. Het zag er zo goed en toegankelijk uit!! Het is toch geen spelletje zeker?
    Ik ken het gevoel met een andere organisatie…..24/7 klaarstaan en….een ander gooit het de prullenbak in. Spelletjes zijn dat. Dat kan héél zeer doen!
    Sliedrecht24 is voor iedereen in Sliedrecht belangrijk.
    Daar moeten we zuinig op zijn.
    Het is een voorbeeld voor toegankelijke berichtgeving en democratie. Ik hoop dat het vooral eerlijk afloopt!
    De gemeente kan ook de lage opkomst juist laten zien. Een spiegel voorhouden en niet onder de mat schuiven.
    Openheid en eerlijkheid dat moet het zijn!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld