Gemeente ligt dwars in gelijktijdig informatie geven

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht weigert informatie, die is bedoeld voor de inwoners van Sliedrecht en wekelijks wordt geplaatst in de krant De Merwestreek, gelijktijdig te verstrekken aan andere lokale en regionale media. Daarvan zijn o.a. Sliedrecht24 en Het Kompas Sliedrecht soms de dupe. Ook regionale media plassen buiten de pot door de gemeentelijke werkwijze.

De wekelijkse gemeente-info, die in De Merwestreek verschijnt. Het Kompas, Sliedrecht24 en regionale media wandelen achter het nieuws aan als het niet gelijktijdig wordt verspreid. Een gemeente hoort een ander doel te hebben, namelijk alle informatie verstrekken aan alle media. Maar is door gekochte pagina’s zeker van plaatsing d.m.v. geleverde redactie aan een lokale krant.

De redactie van Sliedrecht24 deed een beroep bij de gemeente Sliedrecht om hun werkwijze te veranderen. De redactie legt zich niet neer bij het afwijzende schrijven van de gemeente, omdat in het ergste geval De Merwestreek-redactie door eerder de informatie te ontvangen een vervolg kan geven aan nieuws met een eigen artikel. Dan worden zij bevoordeeld t.o.v. andere media.

Eerste informatie
Omdat het bij De Merwestreek gaat om gekochte redactiepagina’s – waarvan de redactie bij de gemeente ligt – vond de redactie van Sliedrecht24 dat de gemeente Sliedrecht deze informatie ook aan andere media, waaronder aan de redactie van deze website moest verstrekken. “Het zijn tenslotte ingekochte pagina’s bij de krant, zodat de gemeente er zeker van is dat alle informatie wordt geplaatst op gemeentepagina’s”, reageert Brenda Donk-Hoeflaak namens Sliedrecht24, “Informatie die pas voor andere media ter beschikking is als de gemeente op woensdagochtend een linkje plaatst op sociale media of in het ergste geval als de krant in de bus valt. Regelmatig verschijnen er artikelen in de gemeenteinfo, die andere media nog niet heeft bereikt.” Sliedrecht24 vindt dat De Merwestreek wordt bevoordeeld ten opzichte van andere media. Donk-Hoeflaak: “Het kan – in het ergste geval zo zijn – dat de redacteur n.a.v. geleverde gemeente-info sneller kan inhalen op een eigen redactioneel artikel, omdat hij of zij eerder inzage heeft in geleverde informatie.”

Aanname
Sliedrecht24 vindt dat de gemeente als enige doel hoort te hebben het informeren van inwoners en geen onderscheid hoort te maken in het verstrekken van de informatie. “Onze huidige aanpak volstaat hierin. Inwoners en bedrijven weten de gemeentepagina goed te vinden in De Merwestreek. Na publicatie op woensdag staat het iedereen vrij om deze informatie verder te verspreiden”, stelt de gemeente Sliedrecht in de brief. “Ik ben benieuwd hoe de gemeente weet dat de aanpak volstaat en de gemeente weet dat de informatie wordt gelezen. Daar is geen onderzoek naar gedaan en is een aanname. Wij vinden dat de gemeente gelijktijdig met het versturen van de informatie voor door hen gekochte krantenpagina’s ook de informatie naar de andere media lokaal en regionaal hoort te verzenden. Dat doen andere gemeenten in het gebied ook”, zegt Brenda Donk-Hoeflaak. De redactie van Sliedrecht24 laat het er niet bij zitten en vindt de werkwijze opmerkelijk. “Wij zijn vorige week te laat gekomen met 4 gemeente-artikelen die nieuwswaardig waren en vandaag ging het om 2 artikelen. Deze stonden wel in de gemeente-info, maar waren niet aan de andere media gestuurd. Wij willen niet afhankelijk zijn van de plaatsing in een collega-krant. De gemeente beseft onvoldoende dat we leven in een online-tijdperk.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld