Gemeente gaat crisisnoodopvang voor onbepaalde tijd opnieuw verlengen

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht maakt dinsdag 7 november 2023 bekend dat het de crisisnoodopvang in het gemeentekantoor aan de Industrieweg opnieuw. Deze zou aanvankelijk tot 1 januari 2024 in stand blijven. Voor hoelang de opvang in stand blijft, is nog onduidelijk. Over het besluit tot verlenging worden vandaag ook de inwoners en ondernemers in de omgeving van het gemeentekantoor schriftelijk geïnformeerd. Zij zullen daarbij opnieuw worden uitgenodigd voor een ontmoeting met de burgemeester.

De crisisnoodopvang in het gemeentekantoor. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Burgemeester Jan de Vries (CDA) gaf voor de zomer van 2023 aan dat afbouw aan het einde van dit jaar nodig is, vanwege de verbouwing van het gemeentekantoor. “Inmiddels is duidelijk geworden dat de ruimten die nu voor de crisisnoodopvang gebruikt worden, niet nodig zijn om de verbouwing van het gemeentekantoor mogelijk te maken. Kortom, een verdere verlenging van de crisisnoodopvang zit de verbouwing niet in de weg. Tegelijkertijd moeten we helaas constateren dat het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers de laatste maanden weer toeneemt en de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel groot is en opnieuw mensonterende situaties dreigen. Het kabinet heeft daarom recent alle gemeenten verzocht extra opvangplekken beschikbaar te stellen. In onze Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid proberen wij daarin gezamenlijk onze verantwoordelijkheid te nemen”, zegt De Vries dinsdag in een CollegeInformatiebrief.

Termijn niet gesteld
Het realiseren van reguliere opvangplaatsen in een asielzoekerscentrum, waaraan ook het college medewerking verleent, kan daar volgens De Vries niet op korte termijn verlichting in brengen. De Vries: “Het is in dat licht van groot belang dat de bestaande (crisis)noodopvangplekken zoveel mogelijk in stand blijven.” Om voornoemde redenen heeft de burgemeester met instemming van het college besloten de crisisnoodopvang in het gemeentekantoor opnieuw te verlengen. “Daarvoor is geen nieuwe termijn gesteld, aangezien die vooral afhankelijk zal zijn van de noodzaak tot het in standhouden van crisisnoodopvangplaatsen. Vanzelfsprekend hopen wij dat die termijn zo kort mogelijk is, aangezien de aard en inrichting van een crisisnoodopvang voor de asielzoekers niet optimaal is. Toch is het college blij, dat wij ook zo onze verantwoordelijkheid voor deze opvangcrisis kunnen nemen en de acute nood kunnen ledigen”, aldus De Vries.

Geen incidenten meer
Daarbij is volgens hem overwogen dat de crisisnoodopvang in het gemeentekantoor in samenwerking met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid tot ieders tevredenheid wordt uitgevoerd. In mei 2023 werden nog wapens in een kluis gevonden. Daarna hebben zich volgens De Vries geen noemenswaardige incidenten voorgedaan. “En het college blij is met de betrokkenheid van onze samenleving”. zegt De Vries.

14 gedachten over “Gemeente gaat crisisnoodopvang voor onbepaalde tijd opnieuw verlengen”

  1. Marcella Sigmond,
    Tuurlijk weet ik dat de SGP/CU helaas de grootste partij is.
    Ik hoef niks aan deze partij te vragen.
    Deze partij moet die vraag juist stellen aan de inwoners!

  2. Volledig eens dat de houding van de Barmhartige Samaritaan ons past wanneer het gaat om opvang van mensen in nood. Ook klopt het dat in deze gelijkenis de Barmhartige Samaritaan juist iemand helpt die een vreemdeling voor hem was. Maar toch een paar gedachten erbij: wanneer 95% van de asielzoekers via Duitsland en België ons land binnenkomen zijn dit dan mensen in nood? In onze buurlanden is toch geen oorlog of vervolging?Dan het gegeven dat we vooral mannen in de weerbare leeftijd in de asielzoekerscentra zien. Geeft ook te denken in het licht van de Barmhartige Samaritaan gelijkenis.

  3. Vluchtelingen zijn mensen, net als wij. De een werkt graag, de hele dag, de ander slaapt iedere dag uit en doet verder niks de hele dag.
    Er was een Russisch gezin onlangs. Vader wilde niet meedoen aan de oorlog, wilde geen Oekraïners doden. Dus hij vluchtte. Later kwamen vrouw en kinderen na. Pas na een jaar konden ze ondergebracht worden in eenzelfde crisisopvang en werd er een school voor de kinderen geregeld. Na een paar weken school hier in Sliedrecht werden ze van de ene op de andere dag overgeplaatst zonder afscheid te kunnen nemen op school. Ik zei: jullie hebben een standbeeld verdient, een beloning, dat je niet mee wilt werken aan zo’n regime, maar jullie worden van het kastje naar de muur gestuurd. Ik zocht ze op, op hun nieuwe plek, tussen de hoogbouw in een piepkleine kamer, terwijl Sliedrecht zo ruim en rustig was. Daar ontmoetten ze een Russische vrouw van 80 die al 10 jaar van AZC naar crisisopvang naar AZC wordt gestuurd.
    Ik weet wel dat we niet de hele wereld kunnen helpen, maar deze werkwijze is het andere uiterste.
    Zo ga je niet met mensen (en kinderen!) om.

  4. Het valt mij op dat mensen die het opvangen van asielzoekers zo hoog in het vaandel hebben staan en woorden gebruiken als “barmhartige samaritaan” , even vergeten zijn wat de hoofdtaak is van college en raad van de Sliedrechtse samenleving: het vertegenwoordigen van de inwoners.
    Als de Sliedrechtse gemeenteraad dit niet doet zal ze keihard worden afgerekend met de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Zomaar een tip.

  5. Of je nu eens bent met verlenging van deze crisisopvang of niet, het gaat ook om de manier waarop.
    Het is niet democratisch en echt niet leuk meer.

  6. Volledig eens met Gijs en Gerard. Complimenten aan het college. Waarom je achteraf, als dorp schamen voor je haat, zeker niet in dit dorp dat de Barmhartige Samaritaan hoog in het vaandel heeft staan. Gewoon elke stad en elk dorp neemt een deel op want zo kan het niet langer.

    Ook eens met het feit dat dagenlang niks doen niet positief werkt. Leer een taal, schilder, laat ze wat doen tijdens die lange wachttijd.

  7. Uit de reacties komt ook in deze situatie naar voren dat niet iedereen in Sliedrecht gelukkig is met het besluit. Dat hoeft ook niet en nog sterker: dat zie je bij meer onderwerpen. Overigens, ook ik ben niet altijd happy met de gang van zaken in ons dorp, vooral op het gebied van communicatie, maar laten we wel gewoon bij de feiten blijven en niet op de man spelen. Dat laatste is nergens voor nodig, want de boodschap is duidelijk genoeg. Tenslotte, als elke gemeente in Nederland het voorbeeld van Sliedrecht volgt, hoeven we niet elke avond geconfronteerd te worden met overvolle centra, zoals in Ter Apel. De hand reiken aan hen, die dat nodig hebben, dat is de boodschap die ik al vroeg leerde van mijn ouders en daarom is dit besluit voor mij goed en onvermijdelijk.

  8. Dan weten we gelijk ook de waarschijnlijke duur van het verwachte azc achter de intratuin….ook voor onbepaalde tijd….

  9. Fijn dat wij als Sliedrechtse gemeenschap bij kunnen dragen aan de opvang van deze mensen. Als “buurman” nog nooit last gehad van deze mensen. Chapeau college dat jullie jullie verantwoording nemen in deze kwestie.

  10. Dit was uiteraard geen verrassing, het wordt zelfs een beetje voorspelbaar met dit college die mijlenver van de samenleving afstaan. Zelfs geen idee hebben hoeveel inwoners van Sliedrecht bij de voedselbank lopen en de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Het enige wat telt is eigenbelang, de baantjescaroussel moet draaien en straks lekker zitten op het pluche in het voor tonnen verbouwde raadhuis. De inwoner betaald de rekening.
    Die asielzoekers in het gemeentekantoor zijn die bij binnenkomst al aangemeld bij het IND?
    Asielprocedure duurt 8 dagen maar kan verlengd worden tot 6 maanden (die tijd is al ruim overschreden).
    Hebben ze al een verblijfsvergunning?
    Waar komen ze vandaan?
    Dit zijn nou de dingen die de inwoners willen weten.
    Maar wat lezen we in dit stuk :” hoe lang deze opvang in stand blijft is onduidelijk”
    Hoe kan dat? Het moet allang duidelijk zijn of ze een verblijfsvergunning hebben.
    Laten deze mannen, die eigenlijk hun land zouden moeten verdedigen hun vrouwen achter in een oorlogsgebied?
    Zomaar een overpeinzing
    En dan lees ik ook nog een verbouwing van het gemeentekantoor. Wordt dit ook al verbouwd?
    Voor wat? Is het te klein? Te groot? Wat gaat dit weer kosten?
    Wanneer gaan de mensen uit het college en de raad nou is gewoon stoppen met al deze onzin en ga is de straat op. Ga is gewoon vragen aan de inwoners: wat heeft u nodig? heeft u het nog naar uw zin in ons dorp? kunt u de boodschappen nog betalen?
    Dit is namelijk de taak van het college en gemeentebestuur, niks meer en niks minder.

  11. Vang je eigen inwoners maar een op mijn heer de Vries.die door omstandigheden geen huis meer hebben en op straat leven .je kunt beter asielzoeker zijn.dan zorgt de gemeente voor onderdak voor jou.Zo gaat dit in Sliedrecht helaas ook.ik zeg eerst de Sliedrechters .dan de echte asielzoeker meneer de Vries.

  12. Ja, het is zo. Komt niet op democratische wijze tot stand. Vorige jaar gingen de crisesopvangers aan het werk. Bladeren ruimen op de Adriaan Volkersingel. Zelf foto’s op deze site. Daarna heb ik ze nooit meer gezien.
    Laat deze mensen vrijwilligerswerk doen in de gemeente onder begeleiding. !!!!!! Er worden voldoende vrijwilligers gezocht. Dan burgeren ze in en maken zich dienstbaar voor de maatschappij.

    Gelukzoekers, als dat ontdekt wordt, of misbruik gemaakt van identiteit, direct terug naar land van herkomst. Degene die zich schuldig maken aan een misdrijf, bijvoorbeeld vuurwapenbezit, diefstal, inbraak e.d., dan snelrecht toepassen, ongewenst vreemdeling verklaren en uitzetten naar land van herkomst.
    Mensen die verblijven in de crisisopvang moeten heel dankbaar zijn dat ze geholpen worden, ook is dat volgens bepaalde personen niet optimaal.
    Er zijn heel veel Nederlandse gezinnen die ook niet optimaal kunnen leven door diverse oorzaken.

    Ik hoop dat er heel veel mensen in november a.s. gebruik gaan maken van het stemrecht.

  13. Ongelofelijk, September 2022; Sliedrecht zal een tijdelijke crisisopvang krijgen in een deel van het bestaande stadskantoor. Het tijdelijke was een van de belangrijkste pijlers die men deelde met de buurtbewoners. Voornaamste reden? de geplande verbouwing..

    Daarnaast, in die zelfde communicatie, werd ten alle tijd gesproken over vluchtelingengroepen bestaande uit vooral vrouwen & kinderen. De huidige situatie? Veelal mannelijke (economische) vluchtelingen.

    Wat werd ons nog meer verteld? Er zal voldoende worden ingezet betreffende veiligheid voor de directe buurtbewoner. Wat is hiervan de werkelijkheid? De gele hesjes zijn al maanden niet meer te zien, de politie brengt nog meermaals per maand bezoek aan het gemeentehuis (afdeling crisisopvang) & het zeer zorgelijke nieuws over het gevonden wapen is een ieder nog niet vergeten..

    Nu november 2023, wordt per brief bekend dat de crisisopvang voor onbepaalde tijd zal blijven, de verbouwing vormt geen obstakel meer voor verdere huisvesting & wij moeten vooral stil staan bij de zorgelijke situatie van de huidige vluchtelingen..

Plaats een reactie

*=Verplicht veld