Lokale partijen willen af van hondenbelasting en komen met amendement

SLIEDRECHT – De lokale politieke partijen PRO Sliedrecht en Slydregt.NU komen dinsdagavond 7 november 2023 bij de bespreking van de begroting voor 2024 met een voorstel om de hondenbelasting af te schaffen. Het is de zoveelste poging, die maar een kleine kans van slagen heeft. De partijen komen daarvoor met een amendement. 

Ook in Sliedrecht heeft de hond volgens hen een sociale functie en is het volgens de indieners onterecht dat alleen voor dit specifieke huisdier belasting wordt geheven. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Raadslid Boudewijn Brandwijk (Slydregt.NU) en fractievoorzitter Mark Verheul (PRO Sliedrecht) staan met hun namen onder het amendent. De politieke partijen komen ook met een dekkingsvoorstel. Die zouden volgens hen moeten worden gedekt uit het exploitatieoverschot 2024 en voor de jaren 2025 e.v. neutraal worden verwerkt in de kadernota/begroting.

Meeste gemeenten afgeschaft
Voor afschaffing wordt volgens Slydregt.NU en PRO Sliedrecht met een goede reden gepleit. “Sliedrecht behoort in 2023 tot een minderheid van de Nederlandse gemeenten waar hondenbelasting wordt geheven. Uit de beantwoording van technische vragen blijkt dat het om ongeveer € 100.000,– per jaar gaat (opbrengsten minus kosten inning). In 316 van de 432 gemeenten is deze belasting inmiddels afgeschaft. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze trend zich voort zal zetten”, schrijven de partijen. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld