Oishi Fusion

Gemeente baalt van kap boom en wil toegezegde ‘Stedin-bomen’ in Sliedrecht

SLIEDRECHT – Zowel inwoners aan de Tuinfluiterstraat als de gemeente Sliedrecht zijn maandag 11 januari 2021 verrast door de kap van twee bomen. Dat zegt de gemeente dinsdag 12 januari 2021 in een reactie op het artikel op online krant Sliedrecht24. Eén van de bomen moest worden gekapt in verband met de bekabeling van het elektriciteit station. Van de tweede boom was nog niet zeker of deze gekapt zou moeten worden. 

Op dit moment vinden werkzaamheden plaats aan het elektriciteitsnet in de Vogelbuurt. Stedin gaat een nieuw elektriciteitsstation plaatsen tegen de korte zijde van de flat aan de kant van de Zwaluwstraat. Op deze plaats stonden twee bomen. (Archieffoto Sliedrecht24)

De gemeente had er bij netbeheerder Stedin op aangedrongen om de tweede boom te behouden als dat mogelijk zou zijn. “Gisteren bleek dat beide bomen gekapt zijn door een intern misverstand bij Stedin. Deze heeft toegezegd dat voor elke woning die uitkeek op de twee gekapte bomen (in totaal zestien stuks), zij een boom doneren aan de stichting Bomen voor Koeien“, bericht de gemeente dinsdagmiddag. 

Wel in Sliedrecht
Verantwoordelijk wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte en Duurzaamheid zegt ‘ervan te balen’ dat die tweede boom overhaast is gerooid. “Tegelijk verwelkom ik deze actie van Stedin om zestien bomen te doneren. Alleen zou ik graag zien dat deze bomen dan wel worden herplant in Sliedrecht. Ons beleid is er op gericht om ons groen zoveel mogelijk uit te breiden. We willen zo min mogelijk kappen of, als het kan, bomen verplaatsen zoals nu vier bomen aan de Crayestein. Maar helaas ontkomen we er niet altijd aan”, aldus Spek dinsdag in een reactie. In 2020 heeft de gemeente 275 bomen extra geplant in het kader van 10% meer bomen. De gemeente Sliedrecht ging akkoord met de kap van gezonde bomen, enkele al vijftig jaar oud, op het voormalige ziekenhuisterrein aan de Wilhelminastraat. 

Excuses
Netbeheerder Stedin reageerde onder het artikel van maandag 11 januari 2021. “Wij zouden nog onderzoeken of het mogelijk zou zijn om hiervoor slechts één in plaats van twee bomen te kappen. Helaas hebben wij hierbij te voortvarend beide bomen gekapt. Hier zou in eerste aanleg maar één boom gekapt worden. Wij betreuren dit zeer. Wij bieden u hiervoor onze excuses aan. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat deze situatie zich niet weer voordoet”, reageert technisch projectcoördinator Serkan Yoruk van Stedin.

2 gedachten over “Gemeente baalt van kap boom en wil toegezegde ‘Stedin-bomen’ in Sliedrecht”

  1. Wat mij betreft stelt de gemeente Stedin aansprakelijk voor het illegaal kappen van deze boom. Met het geldbedrag (oplopend tot €750 euro) kan de gemeente Sliedrecht zelf een nieuwe boom planten.
    Het gebaar van Stedin om 16 boompjes te doneren klinkt leuk en sympathiek, maar de Sliedrechter helemaal daar niks aan. Stichting Bomen voor Koeien werkt namelijk zo dat je voor €10 een certificaat kan kopen en dat zij ergens in Nederland langs een weide een boompje plaatsen. De kans dat Sliedrecht daadwerkelijk 16 boompjes rijker wordt, betaald door Stedin in zeer laag.

  2. Daar komt Stedin dan mooi vanaf 16 bomen kosten totaal 160 euro (10 euro per certificaat voor 1 boom). Als de gemeente echt flink was geweest dan hadden geeist dat Stedin de bomen zou verplaatsen. Daaraan hangt dan wel een prijs kaartje van 7500 euro per boom.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld