Oishi Fusion

Bewoners: ‘Onnodig extra boom gekapt in Zwaluwstraat’

SLIEDRECHT – Er is maandag 11 januari 2021 onnodig een extra boom gekapt in de Zwaluwstraat. Dat zou zijn gebeurd door netbeheerder Stedin, die verkeerd zou hebben gecommuniceerd naar het bedrijf voor de bomenkap. Dat zegt een aantal bewoners maandag 11 januari 2021 tegen de redactie van Sliedrecht24. De gemeente Sliedrecht is maandagmiddag door de online krant om een reactie gevraagd, die reageerde dinsdag 12 januari 2020.

De situatie gezien vanaf de Zwaluwstraat kijkend op de Tuinfluiterflat. De boomstronken liggen bij de muur van de flat. (Foto Sliedrecht24)

“De gemeente Sliedrecht heeft samen met netbeheerder Stedin een fout gemaakt in de Zwaluwstraat. Er is onnodig een extra boom gekapt. Ze wijzen met de vinger naar elkaar. Nu wordt gezegd dat Stedin een fout heeft gemaakt”, zegt één van de buurtbewoners. Enkele hebben maandag daarover namelijk contact opgenomen met de gemeente Sliedrecht.

Bezwaar
Een aantal bewoners maakte eerder bezwaar tegen de kap van een boom. Andere bewoner: “De gemeente had beloofd dat er één boom zou worden gekapt na de bezwaren van bewoners van de omliggende woningen. Dat stond zwart op wit. Er is zelfs iemand (wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte en Duurzaamheid – red.) langsgekomen van de gemeente. Nu zijn er twee gekapt. Je staat gewoon machteloos en je kan zien dat zelfs tekenen niks doet of bepaalt.” De bewoners vermoeden dat ‘omdat er veel gedoe was’, de verkeerde communicatie nu door de gemeente als excuses wordt gebruikt. 

Reden
Begin juli 2020 maakte de gemeente Sliedrecht bekend dat er tientallen bomen in de wijken Vogelbuurt-Zuid en Vogelbuurt-Noord tegen de vlakte zouden gaan voor het aanbrengen van middenspanningsstations.

7 gedachten over “Bewoners: ‘Onnodig extra boom gekapt in Zwaluwstraat’”

 1. Het gaat om met het laatste te beginnen in de reacties niet altijd om ‘een positieve indruk achterlaten’.
  Het gaat erom dat er een grote vrijheid is – ook in woorden – om iemand zijn of haar mening te laten zeggen.
  Die geven wij als Sliedrecht24 en de lat ligt laag.
  Mensen die hun hoofd vakmatig boven het maaiveld uitsteken, vangen wat meer wind, denk aan wethouders of journalisten.
  Elke reactie wordt gelezen en soms met meerdere mensen overlegd of de inhoud kan.
  Als deze binnen een marge valt, dan wordt de reactie toegelaten.
  We zien graag inhoudelijke reacties over een onderwerp en liever niet het steeds praten over elkaar of vingertjes wijzen.
  Ook uw bericht is inhoudelijk richting de redactie, maar raakt niet het onderwerp.
  Graag uw aandacht daarvoor.

 2. Een onherstelbare fout maken is nooit leuk maar zoals uit het nieuwe bericht op 12 januari blijkt en uit de reactie van Stedin hierboven, slaan een paar reacties wel erg ver door. De redactie stelt ‘respect voor elkaar’ als criterium om een reactie te plaatsen. Mogen we dan van de redactie verwachten om de schrijvers daaraan te houden zodat we gevrijwaard blijven van de vreselijkste woorden die gebezigd worden? Soms wordt er bovendien van alles bijgehaald wat niets met de onderwerp te maken heeft. Het zou de website een stuk leuker maken en daarmee een positieve indruk achterlaten. Alvast dank.

 3. Beste buurtbewoners van de Zwaluwstraat,

  Binnenkort starten wij met werkzaamheden aan het elektriciteitsnet in uw buurt. Daarom plaatsen wij een nieuw elektriciteitsstation tegen de korte zijde van de flat aan de kant van de Zwaluwstraat. Wij zouden nog onderzoeken of het mogelijk zou zijn om hiervoor slechts één in plaats van twee bomen te kappen. Helaas hebben wij hierbij te voortvarend beide bomen gekapt. Hier zou in eerste aanleg maar een boom gekapt worden. Wij betreuren dit zeer. Wij bieden u hiervoor onze excuses aan. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat deze situatie zich niet weer voordoet.

  Voor elke woning die uitkeek op de twee gekapte bomen (in totaal 16 stuks), doneren wij een boom aan de stichting Bomen voor Koeien. Naast de gebruikelijke CO2 compensatie voor onze werkzaamheden, zullen wij extra certificaten aanschaffen voor de stichting Bomen voor Koeien.

 4. Er zou daar naar planning een soort van ‘verdeelstation’ moeten komen, wat door Stedin gezet zal worden. Dat daarvoor twee bomen weg ‘moeten’, was dan ook al bekend. Hoe groot dat ding is/wordt, daar mag de brave burger blijkbaar geen wetenschap van hebben, dus laten we ons maar weer ‘verrassen’. In april 2021 begint het gelazer in de Tuinflkuiterflat m.b.t. de ‘verduurzaming’, dan gaat de binnenboel in de woningen gesloopt worden, want er ‘moeten’ dan nieuwe ‘van het gas af- radiatoren’ geplaatst worden en tevens nieuwe leidingen worden gelegd, wat dus inhoudt dat men de oude leidingen uit de betonnen vloeren gaat boren (lekker dus als je een dure parketvloer hebt laten leggen). Ook ‘moet’ de boel extra geïsoleerd worden (de ventilatie-luikjes worden dichtgemaakt), want het warmtenet- water is lauw dus u mag uw huis niet meer luchten, daarvoor mag je in de toekomst de deur wagenwijd openzetten. Dus: lekkere tyfusherrie dus gedurende zeker driekwart jaar en daarna zijn er ook nog lang niet: dit hele gedoetje wat hoegenaamd om ‘verduurzaming’ zou gaan, berust op drogredeneringen en misleiding van de brave burger. Eén en ander gaat in de kern om opportunisme en financieel gewin. De burger krijgt daarvan naast de bouwoverlast ook nog de -oplopende- rekening gepresenteerd.

 5. Ik zal een voorlopige voorziening voorstellen: er wordt onmiddellijk een volwassen boom teruggeplaatst op gedeelde kosten van de Gemeente en Stedin. Dat is prioriteit 1. Daarna gaat uitgezocht worden wie de eindverantwoordelijkheid draagt en die moet de andere helft ook betalen aan de andere partij. Hier kan niemand tegen zijn, toch? Er staat dan snel weer een boom, dat is het belangrijkste.
  We kunnen ook jarenlang naar elkaar gaan staan wijzen, zonder dat er een nieuwe boom staat, maar ik denk dat volwassen bestuurders wel zo verstandig zijn om zich te realiseren dat dat niet de oplossing is.
  Dit is mijn oordeel enz.

 6. de fout van Stedin? Wat een afschuifpraktijken! Beloften aan de buurt maken en deze niet nakomen zal niet de eerste keer zijn!:
  Het begon met een ‘zogenaamde’ opslagplaats voor het warmtenet wat zich ontpopte tot een compleet bouwterrein midden in een woonwijk.
  Maanden lang in de herrie, je eigen huis niet meer te bereiken met de auto, trillend wakker worden in je bed van al het zwaar geschut. Schade aan huizen, autos, kozijnen, scheuren in muren. Straatwerk compleet kapot, ga maar door……. gemeente is regelmatig gecontact maar de buurt kreeg weinig tot geen gehoor. en dan van het groen wat er nog over is door al deze ellende… wordt er als klap op de vuurpijl zogenaamd ‘per ongeluk’ een boom (van ca 50jr oud) extra weggekapt wat de gemeente toch al graag wilde!??
  Pff! Zo doorzichtig!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld