Fractievoorzitter Venis (Geduld-2.0) ziet ‘spoorsprong’ totaal niet zitten

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Dinsdagavond 29 september 2020 kreeg fractievoorzitter Gerrit Venis (Geduld-2.0) het woord tijdens de behandeling van de Kadernota 2021 en de algemene beschouwingen in de gemeenteraad. Venis was in de middag afwezig en kreeg daarom in de avond het woord. Bouwen over het spoor past niet bij deze eenmansfractie. Venis noemde het de ‘spoorsprong’ en refereerde nog even kort oud-wethouder Johan Lavooi en zijn pamflet ‘Koers 2030, weinig groei, maar veel bloei’.

Fractievoorzitter Gerrit Venis (Geduld-2.0) ziet niets in het bouwen over het spoor. De wijze van besluitvorming ergerde hem bijzonder. (Foto Geduld-2.0)

“Dat deze kadernota olie gooit op de veenbrand, die ‘bouwen over het spoor’ al vanaf eind jaren ’60 smeult. Lavooi blijkt in dit pamflet verklaard tegenstander van deze ‘spoorsprong’. Ik zal niet de flauwe opmerking maken dat ook in de tijd dat Johan wethouder was er een plannetje kwam om ten noorden van het station in een parkachtige omgeving “dun rood” te bouwen. Het ging dan om landgoederen. Uiteindelijk doel wel de rest van de polder groen te houden, maar in wezen was ook dan een grens overschreven met alle ruimte voor toekomstige bouwpastors. Die wetenschap is dan weer het voordeel (of het nadeel vinden sommige raadsfracties vast en zeker) van enige historische kennis. Dat ik het met hem eens ben over het feit, dat 1250 woningen in de ‘spoorsprong’ nooit het einde zal zijn, mag blijken uit mijn ingezonden brief op Sliedrecht24.”, aldus Venis, die de ‘spoorsprong’ graag als inzet van de gemeenteraadsverkiezingen ziet.

Hondenbelasting
“Al jaren pleit mijn fractie en die, waarvan ik tot voor kort deel mocht uitmaken, voor het afschaffen van de honden belasting. En ook daarover heb ik een motie. Eigenlijk vind ik het vreemd dat het college niet zelf is gekomen met een voorstel de hondenbelasting af te schaffen. In de woonplaatsen van drie van ons vier collegeleden bestaat die belasting al niet meer vanaf 2018 en 2019.”, aldus Venis.

Nooit meer gebeuren
Hij had tot slot nog één advies. “Beste leden van de agendacommissie, laat dit nooit meer gebeuren. Een avondje horen wat het college wil en daarna tien minuten per fractie om er besluitvormend iets van te vinden over de grootste wijziging van ruimtelijk denken sinds de jaren ’60 in de vorige eeuw. We lijken wel gek!”, sprak Venis enigszins geïrriteerd. 

7 gedachten over “Fractievoorzitter Venis (Geduld-2.0) ziet ‘spoorsprong’ totaal niet zitten”

  1. Klaas,
    nog een aanvullende opmerking en aansluitend aan die van Johan lavooi over grondspeculatie.
    Kijk eens even op de faceboek-pagina van Geduld-2.0 – een leerzaam stukje over grondspeculatie ten noorden van het spoor.

  2. Johan,
    als ik me heb vergist, dan spijt me dat; we hadden het er daar gisteravond al even over.
    Ik ben natuurlijk direct op zoek gegaan naar de bron. Daar hoef ik bij de gemeente Sliedrecht niet naar te vragen, want eerder kreeg ik op een vraag over onze eigen dorpse verkiezingsuitslagen al het antwoord, dat die uitslagen niet hoefden te worden bewaard. Dus werd er ook geen moeite meer gedaan. Ik heb de vraag nu bij de provincie neergelegd, want die had dat “rafelige randje met dun rood” bedacht. Zodra ik meer weet kom ik inhoudelijk terug op dit verhaal.

  3. Klaas en Jeyantha,
    het bouwen van meer woningen in ons dorp is geen enkele garantie dat die bewoond zullen gaan worden door onze kleinkinderen of onze jongeren. Als het om huurwoningen gaat, dan zijn er regionale toewijzingsregels en hoewel bij herhaling door mijn fractie in de raad is gepleit die aan te passen, is het daar nog nooit van gekomen. Gaat het om een koopwoning, dan is het in deze tijd van schaarste wie het eerst komt (en betaalt wat er wordt gevraagd of meer dan dat), wie het eerst woont. Ook daar was vroeger (maar over vroeger mag ik het van collega raadsleden niet meer hebben) een regeling voor. Een koopwoning moest eerst enige tijd alleen op de Sliedrechtse markt te koop worden aangeboden. Gedurende die periode was verkopen aan van buiten het dorp niet toegestaan. Volgens mij – maar ik kan me vergissen – is zo’n regeling tegenwoordig zelfs verboden. Leve het liberalisme.
    Gerrit Venis
    fractie Geduld-2.0

  4. Beste Klaas,

    Lees mijn pamflet. Er kan echt nog wel wat gebouwd worden in Sliedrecht en Hardinxveld is voor mij geen taboe. Ik heb begrepen dat de nieuwe wijk in Hardinxveld , de Blauwe Zoom , nu al voor 30 % bevolkt wordt door ex Sliedrechters. Vanuit die wijk zit je in een kwartier op de fiets in de Kerkbuurt, waar trouwens ook nog best wat woningen gebouwd kunnen worden.
    Maar u hoeft helemaal niet bezorgd te zijn , want ik heb er niks over te vertellen. De gemeenteraad van Sliedrecht wil in meerderheid gaan bouwen boven het spoor.
    En dat u tegen speculatie bent is mooi, maar de gronden boven de Betuwelijn zijn al vele jaren een speculatieobject . Daar veranderen u en ik niks aan . Het kabinet van Joop den Uijl spatte in 1977 ( ! ) uit elkaar doordat hij de grondspeculatie wilde aanpakken. Sindsdien heeft niemand dat probleem meer kunnen of willen aanpakken.

  5. wat ontzettend naar dat bestuurders in dit dorp geen poot willen uitsteken zodat jongeren zich kunnen vestigen in een normale woning. Alleen maar mekkeren over gras, terwijl jongeren die hier opgegroeid zijn massaal het dorp moeten verlaten op zoek naar een woning. Onbegrijpelijk.

  6. Beste Johan,

    Waar gaan mijn klein kinderen wonen?
    Overigens ben ik tegen elke vorm van grond speculatie.

  7. Ik heb Gerrit Venis gevraagd welk “dun rood” plan hij bedoelt en wie dat heeft ingediend, want ik heb zo’n plan indertijd niet gemaakt en een dergelijk plan is bij mijn weten ook nooit aan de raad voorgesteld . Als mijn geheugen mij voor de gek houdt, dan hoor ik dat graag. Hoe dan ook : we zijn het eens met elkaar dat zo’n spoorsprong met 1250 woningen nooit het einde zal zijn.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld