Eigenaar gesloten woning eist schadevergoeding van gemeente

SLIEDRECHT – Ondanks een schriftelijke toezegging aan de gemeenteraad op woensdag 15 maart 2023 heeft burgemeester Jan de Vries (CDA) geen passende oplossing gezocht voor vluchtelingen uit Oekraïne, die sinds dinsdag 14 maart 2023 niet meer in hun huurwoning aan Baanhoek kunnen wonen. Dat zegt de eigenaar van het gebouw, dat door De Vries is gesloten vanwege het verbouwen van hennep door een vorige bewoner, dinsdag 18 april 2022 tegen online krant Sliedrecht24. Voor de gevluchte Oekraïners, die niets met de drugshandel te maken hadden, beloofde De Vries dat ‘als zij als gevolg van deze handelwijze van de eigenaar dakloos dreigen te worden naar een passende oplossing te zoeken’. De burgemeester kwam die belofte aan de gemeenteraad niet na en dat neemt de eigenaar van het gebouw de burgemeester nu ruim een maand later kwalijk. Er komt een rechtszaak aan, waarin om een schadevergoeding wordt gevraagd.

De Vries sloot de woning, omdat hij herhaling van de handel in drugs in- of vanuit het pand wilde voorkomen, de bekendheid van het pand als drugspand in het criminele circuit wilde wegnemen en het signaal wilde afgeven dat de overheid optreedt tegen drugscriminaliteit. De Oekraïners kwamen op straat te staan.

De eigenaar van het huis is Futurum Navum B.V., Nu, een maand later, reageert Cees-Wim van Noordenne, de bestuurder van Futurum Navum B.V.:  “Ik ben zeer teleurgesteld in de burgemeester. In een brief aan de raad werd ik afgeschilderd als de oorzaak van het probleem. Het was de avond voor de verkiezingen en dan wordt er wel vaker veel beloofd en worden politiek afval snel opzij geveegd, maar van een zittend burgemeester verwacht dat we hem op zijn woord kunnen vertrouwen.”

Reputatie schaden
In de woning grenzend aan het bedrijfsterrein van Futurum Navum B.V. Het Plaatje woonde inderdaad iemand die tot schrik en verrassing van het bedrijf daar in de kelder/kruipruimte een wietplantage bleek te hebben. “Wij danken de politie voor het ingrijpen en hebben de huurder te kennen gegeven dat hij meteen moest vertrekken hoewel het huurcontract hem nog drie maanden toestond. Aldus stond het huis een week na de politievondst leeg en belden wij de eerste op de wachtlijst – de zoon van een ambtenaar bij de gemeente – dat het huis leegstond. De burgemeester gaf aan dit niet acceptabel te vinden omdat het verkeerd uitgelegd zou kunnen worden en aldus zijn reputatie zou kunnen schaden. Hoewel het ons pijnlijk voorkwam dat de positie van de aspirant-huurder voor de overheid kennelijk niet van belang was, leek het ons wijs een tegemoetkoming te doen. Voor deze persoon is een andere oplossing gevonden in de vorm van het leegstaande huis van mijn moeder aan de Adriaan Volkersingel. De tweede op de lijst waren werknemers van een bedrijf waar wij nauwe contacten mee hebben: hardwerkende Oekrainse vluchtelingen die alles weten van scheepsreparatie en dus ook een groot belang hebben in de toekomst van industrieterrein Het Plaatje”, vertelt Van Noordenne. 

Niets gedaan
Deze mensen schreven zich als bewoner in en lieten hun telefoonnummer achter bij de gemeente Sliedrecht. Van Noordenne: “Zonder enig bericht troffen zij hun huis op 14 maart verzegeld aan. De burgemeester vond dit de schuld van mij zoals hij naar de krant lekte en gaf aan dat de hij ‘passende maatregelen’ voor de bewoners zou treffen. Voor deze vluchtelingen is sedert 14 maart absoluut niets gedaan door de gemeente. Geen contact, niets. Maandag 17 april 2023 hebben ze mij gevraagde de Oekrainse vlag op hun huis te hangen, hij hangt er wat verdrietig bij. Natuurlijk hebben we gezorgd dat deze mensen ook tijdelijk onderdak hebben. Nu een maand later, na het passeren van het Christelijk Pasen en het passeren van het Orthodox Pasen staan deze mensen nog buiten hun huis. En dat alleen maar omdat de burgemeester zijn beleid belangrijker vindt dan de realiteit. Het beleid is bedoeld om een einde te maken aan drugshuizen, maar dat hadden wij allang gedaan. Wat mij ook erg pijn doet, is dat de burgemeester in zijn brief aangaf dat hij mij “niet onverwijtbaar” vond. Kortom de verhuurder zou de schuld hebben. Dat is de omgekeerde wereld.”

Naar rechter
De dader loopt volgens Van Noordenne vrij rond en anderen krijgen de schuld. “Iedereen weet dat een verstopte wietplantage niet de schuld is van een verhuurder. Het dubbele drugsbeleid van de overheid is naar mijn mening de oorzaak van dit soort problemen: de overheid die coffeeshops toestaat. De beleidsnotitie gaat niet in op verwijtbaarheid van de verhuurder dus door dit te vermelden ging de burgemeester verder dan nodig was. Ik ken de heer De Vries niet, dus begrijp niet waarom hij de behoefte voelt mij onnodig te beschadigen. Ik heb de burgemeester uitgenodigd voor een gesprek, maar ik heb niet eens een antwoord gekregen. Ook jammer. Natuurlijk zal ik daarover een rechterlijk oordeel vragen. Mijn advocaat Wim Tijsseling, zelf getogen in Sliedrecht als zoon van de dominee, zal voor mij de procedure tegen de gemeente voeren. Natuurlijk zullen we de schadevergoeding aan het goede doel geven. Het doet me pijn om zo behandeld te worden en anderen zo behandeld te zien worden. Dit zou je Oekrainers niet mogen aandoen”, zegt Van Noordenne.

Reactie gemeente
De gemeente Sliedrecht is dinsdag 18 april 2023 om een reactie gevraagd. Die kwam donderdag 20 april 2023. De gemeente Sliedrecht schrijft: “We hebben in Sliedrecht beleidsregels vastgesteld over hoe we omgaan met een pand na vondst van een kwekerij. Deze lijn hebben wij gevolgd. Als mensen het niet eens zijn met deze procedure dan kunnen zij bezwaar maken. Voor vluchtelingen zijn verschillende opvangplekken in Sliedrecht en de regio. Zodra zij zich melden wordt hen een plek toegewezen. Op persoonlijke situaties of personen gaan wij niet in vanuit het oogpunt van privacy.”

3 gedachten over “Eigenaar gesloten woning eist schadevergoeding van gemeente”

  1. Schandalig hoe burgemeester De Vries met Oekraïense vluchtelingen, die notabene een huurhuis van een bedrijf mochten huren, buiten hun schuld, niet verder geholpen zijn met huisvesting! Dat is toch zeker ook een taak van een burgemeester. Wat een man…

  2. Dat zijn advocaat, een zoon vd dominee is is toch niet relevant of zie ik het verkeerd.

    Waarom dit een rechtszaak wordt is mij niet duidelijk.
    Het is toch duidelijk, het is een drugspand en dat moet je niet willen.
    Sluiten!

    Sterk signaal van de Burgemeester.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld