Centraal informatiepunt PFAS online

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Het onderwerp PFAS leeft, zeker in de regio Zuid-Holland Zuid. Inwoners maken zich zorgen over PFAS-vervuiling in bijvoorbeeld de bodem, moestuinen, zwemwater, eieren en de gevolgen daarvan. De informatie daarover staat verspreid op websites van verschillende overheidsorganisaties. Daarom hebben de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht de handen ineen geslagen met professionele samenwerkingspartners. Inwoners kunnen voortaan hier online terecht voor informatie en nieuws over PFAS. Via dit centrale informatiepunt kunnen inwoners ook hun vragen stellen via een contactformulier.

Het centrale informatiepunt PFAS is nog in ontwikkeling. “De website is nog in de proeffase. Inwoners kunnen alvast feedback geven, aangeven of ze informatie missen en aangeven als iets niet goed werkt. Met deze input verbeteren we achter de schermen de website steeds verder. Daarnaast werken we ook aan een app”, melden mensen achter de website.

Het Centraal informatiepunt PFAS is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht, GGD Zuid-Holland Zuid, RIVM, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Zuid-Holland, omgevingsdiensten Zuid-Holland Zuid (OZHZ) en Dienst centraal milieubeheer Rijnmond (DCMR Milieudienst), waterschappen Hollandse Delta en Rivierenland, waterbedrijven Oasen en Evides, Rijkswaterstaat.

Officiële start
Woensdag 22 mei 2024 wordt voor inwoners een informatieve inloopbijeenkomst over PFAS georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst kunnen zij vragen stellen aan verschillende deskundigen. Dan vindt ook de officiële lancering plaats van het centrale informatiepunt. De inloopbijeenkomst is van 16:30-20:30 uur op het Stadskantoor Dordrecht, Spuiboulevard 300.

2 gedachten over “Centraal informatiepunt PFAS online”

  1. In mijn vorige reactiesloop een fout. Het is niet de tweede zin maar de derde zin bij de rubriek gezondheid op de website van het centraal informatiepunt.
    In Zwijndrecht en Beveren is een plan voorgelegd gisteren om zowat 137000 ton vervuilde grond af te graven en te vervangen door propere grond, het zal er gaan stuiven. De werken zouden 3 tot 4 jaar duren.

    De gazet van Antwerpen had het enkele dagen geleden in paniek over een woestenij waar men zou moeten verhuizen.
    Hopelijk volgt men eerst eens de hindernissen aldaar vooraleer men ook op hetzelfde idee komt. Volgens mij is het compleet overbodige overlast en zelfs niet zo goed voor fysische en mentale gezondheid.
    Er zijn er die denken dat ik het beter wil weten dan mensen die zware studies gedaan hebben. Ze weten niet dat ook ik zware studies deed maar kunnen dat snel zien als ze gorgelen naar’ soete michel bmj’. bij is de afkorting van british medical journal.

  2. Dit initiatief is zeker zeer lovenswaardig.
    Zeker geen gebrek aan goede intenties maar de start is niet onverdeeld positief, hopelijk een kinderziekte.
    Het loopt grof scheef als men klikt op gezondheid.
    De eerste zin ‘PFAS hopen zich geleidelijk op in het menselijk lichaam en in het milieu’ is zwaar fout, desinformatie.
    Er is niet enkel opname maar ook afgaven door milieu en lichaam.
    Voor het milieu omdat een kenmerk van PFAS is dat het mobiel is,. PFOA, de meest zorgwekkend geachte stof locaal, is uit productie. Het verspreidt zich in de omgeving via water, lucht en via zakken in de grond. Locaal daalt dus voortdurend de concentratie. Het lichaam wordt dus voortdurend aan minder blootgesteld. Hoor het lichaam scheidt PFAS uit, er is PFAS in de urine. Steeds verminderen aanvoer en uitscheiding leidt tot steeds lagere concentratie in het bloed. We gaan dus standvastig vooruit.
    De tweede zin is dus al evenzeer grof fout.
    Dit leidt tot ongerechtvaardigd pessimisme, haat en Andere negatieve gevoelens en daden en ik hoop dat de iinitiatiefnemers deze zinnen snel zullen verbeteren.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld