Japans restaurant Oishi Fusion

Deense kunstenaar ondersteunt protest Retour Afzender en fietst mee

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Met als speciale gast de Deense kunstenaar Sissel Marie Tonn ging zaterdag 27 juli 2019 een tiental Sliedrechters voor de elfde keer demonstreren bij de poort van chemiebedrijf Chemours. Opnieuw werden emmertjes ‘vervuilde PFOA / GenX grond’ gestort bij het bedrijf onder het actiemoto Retour Afzender, een protest tegen de emissie door het chemiebedrijf ‘aan de overkant’. Ook de politie reed nog even langs.

Kees van der Hel en Joop Keesmaat binden een emmer onder de bagagedrager van de kunstenares (rechts met fotocamera). (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder tweet.

Het protest is een actie van de PvdA, waar ook partijen als PRO Sliedrecht en Slydregt.NU aan meedoen. Deze zaterdag fietste raadslid Maria Stam (PRO Sliedrecht) met haar familie mee. Slydregt.NU was vanwege zomervakantie afwezig. Vanaf station Sliedrecht-Baanhoek ging het protestgezelschap over de Baanhoekbrug naar de Baanhoekweg. Tonn maakte foto’s om daar later ook mee te exposeren in Amsterdam en misschien ook nog in Sliedrecht. Chemours laat het protest bij hun poort tegen vervuiling in water en lucht elke zaterdag toe.

Woordvoerder Harmen Geers van chemiebedrijf Chemours reageert zaterdag. Hij vindt de actie met name vervelend voor de medewerkers van het bedrijf die op zaterdag werken en alles weer moeten opruimen. “Verder staat alles bij Chemours al in het teken van het zo ver mogelijk terugdringen van de emissies, dus is het de vraag wat dit wekelijkse ritueel toevoegt. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam is gebleken dat van de Drechtsteden Sliedrecht verreweg het minste GenX in het leidingwater heeft (0,14 nanogram* per liter) en geen detecteerbare hoeveelheid PFOA. Daarnaast heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onlangs vastgesteld dat er in vee-producten aan de overkant van de rivier (vanuit Dordrecht gezien – red.) geen of verwaarloosbare deeltjes te vinden zijn. Daar zijn wij blij om en doordat wij alles op alles zetten om de uitstoot met meer dan 99% terug te dringen, zal er ook steeds minder worden gemeten.”

*Dat is 0,00000000014 gram. Op basis van de veilige dagelijkse inname, heeft het RIVM een voorlopige richtwaarde in drinkwater berekend van 150 ng/L voor FRD 903 (GenX). Dit is de concentratie waarbij levenslang elke dag 2 liter drinkwater kan worden gedronken zonder dat er gezondheidseffecten optreden als gevolg van de betreffende stof. Bron: Harmen Geers (woordvoerder Chemours)
 

Geplaatst door Kees van der Hel Sr. op Zaterdag 27 juli 2019

 

2 gedachten over “Deense kunstenaar ondersteunt protest Retour Afzender en fietst mee”

  1. Wanneer grijpt de gemeente Dordrecht in om deze totaal zinloze actie te stoppen.Is hier een vergunning voor, vraag ik mij af. Dit is geen protest maar een hetze tegen een bedrijf, dat alles doet wat de overheid via vergunningen van hen verlangt . Maar als je toch zo nodig wil protesteren moet je bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn.Die geeft deze vergunningen af.Maar schijnbaar is deze actie geen succes, gezien de weinige mensen die hier wekelijks bij aanwezig zijn,dus haal je er maar een kunstenares bij om enige publiciteit te genereren.
    Je moet als politieke partij heel wat doen om in de aandacht te blijven.Ik heb nog een tip als je wilt weten hoe het met het drinkwater in de regio gesteld is: ga even naar het drinkwaterforum over Gen x van de gezamenlijke waterleiding bedrijven, dan zie je meteen met wat voor een onzinnige actie jullie bezig zijn.

  2. Wederom toont de PvdA geen lef. Wanneer gaan ze emmertjes leeg gooien bij de vergunningverleners.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld