De Jongh kondigt einde van protestacties aan

SLIEDRECHT – Inwoner Hans de Jongh houdt het voor gezien. Hij stopt na bijna een jaar met zijn actie ‘Is er misbruik in de kerk?’. De Jongh zegt ‘zijn taak te hebben overgedragen aan dominee Alexander Veerman’. “Voor mij is het te veel geworden en is het genoeg. God zij dank is de nieuwe dominee Alexander Veerman van de Gereformeerde Kerk op dit onderwerp afgestudeerd, aanpak van misbruik in de kerk”, schrijft De Jongh, die ook zegt om privéredenen te stoppen. “De druk werd voor mij, familie en vrienden te groot.”

Alle kerken en predikanten zijn ondertussen geadviseerd om met Veerman in gesprek te gaan en de boel gezamenlijk aan te gaan pakken. De Jongh: “Dat is mijn hoop, dat Sliedrecht Groot is in Doen en de eerste gemeente in Nederland wordt die een gezamenlijke aanpak hebben via een protocol tegen misbruik in de kerk. Dan is het voor mij echt geweldig!” (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)
 
Tekst gaat verder onder video.
Alexander Veerman studeerde in 2005 af op ‘Seksueel misbruik in de kerk’, zo bericht dit programma op de christelijke zender Family7. Eerder gaf hij ook een interview aan een regionale krant. 

 
De Jongh wist met zijn protestacties op zondagmorgen ter hoogte van het Griendencollege menige keer het nieuws te halen. Een aantal keren greep de politie in. Soms werd hij door agenten meegenomen en korte tijd later weer vrijgelaten.
 
Misbruik
Over zijn strijdt tegen misbruik zegt De Jongh dat er overwinningen zijn behaald. “De gestelde doelen die ik had zijn voor 80% bereikt, schat ik in. Misbruik in de kerk in Sliedrecht staat op de kaart en ‘Den Haag’ heb ik met de boodschap bereiken. Er zijn zo’n tachtig gevallen van misbruik bij mij bekend en ik weet dat dat het topje van de ijsberg is. Een nieuwswebsite berichtte er nog over. Zo’n één op de drie krijgt er mee te maken, omgerekend 8.000 gevallen in Sliedrecht. Dan weet ik dat ik niet overdrijf als ik het over honderden gevallen in Sliedrecht heb”, aldus De Jongh. Door wat hij zelf noemt ‘zijn eenzame strijd‘ zegt hij ondertussen met vele mensen in de kerken weer positief contact te hebben onder zie dominees, kerkraadsleden en kerkgangers. De Jongh: “
 
Privé 
De Jongh verlangt er naar de rust in zijn leven te vinden, maar dat valt nog niet mee. Hij heeft schulden, zegt hij. “Ja, helaas wel. Het is een dure prijs geweest die moest worden betaald, maar onschuldige vrouwen en kinderen zijn dat waard”, aldus De Jongh, die een brief verspreidde voor verkoop van zijn inboedel. De Jongh: “Maar beter dan met schulden leven en ten slotte je huis uit moeten. Ik zie het toch positief. Als ik € 5.000,– heb, waarvan al ongeveer € 1.200,– is bereikt, ben ik uit de problemen.” Met de opbrengst wil hij zijn schulden en proceskosten betalen.
 
Burgemeester
Hij sprak ook met burgemeester Bram van Hemmen (CDA). Hoe het nu gaat? “Goed, de zaken zijn uitgepraat en we zouden er geen ruchtbaarheid meer aan geven”, legt De Jongh uit. Toch schrijft De Jongh er nu weer over aan Sliedrecht24. De Jongh: “Om de zaak af te sluiten en over te dragen aan de kerken en Alexander Veerman. Dat de mensen en kerken de weg naar hem weten te vinden in de Middeldiepstraat.” Van Hemmen legde De Jongh eerder een periode een gebiedsverbod op rond het Griendencollege, waar op zondag de kerkdienst van Jong en Vrij wordt gehouden. Soms was hij eigenwijs. Menige keer boodt hij de eerste burger een excuses aan als er weer eens een spreuk op straat stond.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld