De Jongh stoort zich niet aan gebiedsverbod en staat zondag bij Jong en Vrij

SLIEDRECHT – Hans de Jongh protesteert ondanks een gebiedsverbod door burgemeester Bram van Hemmen (CDA) zondag 23 september 2018 om 10.00 uur op het plein voor het Griendencollege. Daar wordt op dat moment een kerkdienst van Jong en Vrij gehouden. Daarmee gaat hij lijnrecht in tegen een aan hem opgelegd gemeentelijk verbod. De Jongh voert al maanden het protest: ‘Is er misbruik in de kerk?’ De burgemeester liet de zedenpolitie onderzoek doen.

De Jongh wil zien wat er zondagmorgen gaat gebeuren. Tot nu toe was er elke week politie. De Jongh hoopt op een ontmoeting met Van Hemmen, onderling zijn ze vrienden op Facebook. Zaterdagavond 22 september 2018 heeft hij de eerste burger uitgedaagd om met hem zondagmorgen op straat in gesprek te gaan. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

De Jongh heeft zaterdag de media, de politie en de gemeente geïnformeerd over zijn plan voor zondagmorgen. De burgemeester heeft hij aangesproken via social media. 

‘Preventieve maatregel’
Van Hemmen schreef De Jongh 14 september 2018 een brief van drie volle A4tjes. Deze lange brief is door De Jongh naar verschillende media, waaronder Sliedrecht24 gestuurd. In de brief schrijft de burgemeester De Jongh een gebiedsverbod voor dat is ingegaan op zondag 16 september 2018 en duurt t/m zondag 16 december 2018. Het gaat om een gebiedsverbod rondom de Prof. Kamerlingh Onneslaan 109 (Griendencollege red.). Het gebied behelst de T-splitsing Prof. Kamerlinkg Onneslaan met de Prof. Lorentzlaan tot en met de kruising Prof. Kamerlingh Onneslaan met de Thorbeckelaan. Van Hemmen schrijft: “Ik wil benadrukken dat het gebiedsverbod geen straf is. Het is een preventieve maatregel op grond van het bestuursrecht. Het gaat er niet om u te bestraffen voor wat u in het verleden deed, maar om te voorkomen dat overlast in de toekomst zich voordoet.”

Intimidatie en stalken
Volgens de burgemeester in de brief moeten mensen in Sliedrecht rustig over straat kunnen en hun geloof kunnen belijden. Van Hemmen: “De politie rapporteert dat er diverse klachten zijn ontvangen van mensen die zich door u geïntimeerd voelen en aangeven door u te zijn lastig gevallen en / of gestalkt in de omgeving waar Jong en Vrij haar kerkdiensten houdt. Het gaat dan om het toeschreeuwen van bezoekers, het zeer luid afspelen van hardrock muziek, het roepen van leuzen, het blijven aandringen op een gesprek, terwijl men heeft aangegeven hier niet van gediend te zijn en het tegen de wil in filmen van personen.” Van Hemmen vreest dat als hij niet ingrijpt, burgers het recht in eigen hand nemen. “Ik heb signalen van de politie ontvangen dat als ik niet ingrijp het een kwestie van tijd is, voordat een dergelijke situatie zich voordoet. Bij dergelijke schermutselingen kunnen gewonden vallen. Daarbij vind ik het belangrijk dat kinderen, die ook de kerkdiensten bijwonen, niet geconfronteerd worden met een dergelijke gevecht”, aldus Van Hemmen in het schrijven aan De Jongh.

Spoedeisend
Van Hemmen komt met data waarop De Jongh volgens hem in de fout ging. Dat was volgens Van Hemmen zondag 18 maart, 25 maart 1 april, 3 juni, 2 september en 9 september 2018. Van Hemmen schrijft in de brief: “Daarnaast heb ik zelf meerdere signalen ontvangen van het kerkbestuur van Jong en Vrij dat bezoekers in toenemende mate niet meer naar de diensten komen, omdat zij zich door u geïntimideerd voelen. Omdat u zich nog zeer recent heeft opgehouden bij de kerk moet ik op zeer korte termijn een einde maken aan deze situatie. Juist het korte tijdsbestek rechtvaardigt dat ik deze bevoegdheid toepas. Deze bevoegdheid is namelijk geschikt om op zeer korte termijn te voorkomen dat de openbare orde wordt verstoord.”

Argumenten
De burgemeester zegt in de brief te zijn geïnformeerd en voert deze argumenten in de brief aan De Jongh op om zijn besluit te rechtvaardigen. Hij sprak met het bestuur van Jong en Vrij. In december 2015 zou De Jongh zijn lidmaatschap bij Jong en Vrij hebben opgezegd. Het bestuur zou hem, volgens Van Hemmen, zelfs in november 2017 vanwege zijn gedrag voor onbepaalde tijd de toegang van het pand hebben ontzegd. De ex-vrouw van De Jongh zou vanwege voor haar intimiderend gedrag het gebouw zondag 2 september 2018 via de zij-ingang hebben verlaten. Vier keer sprak De Jongh volgens Van Hemmen de afgelopen zes maanden met een loco-burgemeester over de kwestie ‘Is er misbruik in de kerk?’ die De Jongh aankaart.

Onderzoek zedenpolitie
Alle kerken in Sliedrecht hebben volgens de burgemeester protocollen en de mogelijkheid dat er meldingen van seksueel misbruik kunnen worden gemeld. Ook bracht Van Hemmen hetgeen De Jongh beschrijft onder aandacht van de politie en deed de zedenpolitie onderzoek. Dat laatste gebeurde op uitdrukkelijk verzoek van Van Hemmen. “Haar conclusie is, dat er geen grond is om in actie te komen. Voor mij is er dan geen grond om hier verder in te treden. Ondanks de serieuze aanpak van de door u aangegeven zaken mijnerzijds gaat u door met uw strijd. Gelet op het bovenstaande vind ik het daarom zeer waarschijnlijk dat de ordeverstoring doorgaat als ik nu niet ingrijp”, stelt Van Hemmen in de brief. In de gesprekken zou De Jongh te verstaan hebben gekregen dat er grenzen zijn. Als die niet zouden worden nageleefd zou de gemeente gedreigd hebben met maatregelen. 

Brief advocaat
Van Hemmen zegt dat hij donderdag 7 september 2018 een brief heeft ontvangen van de advocaat van geloofsgemeenschap Jong en Vrij, waarin melding wordt gemaakt van overlast, lastig vallen, stalking en intimidatie van de stichting Jong en Vrij in Sliedrecht, als ook het landelijk kantoor in Hellevoetsluis. Van Hemmen: “Tevens bevat de brief een verzoek om hiertegen handhavend op te treden. Het beeld dat in deze brief over u wordt geschetst, namelijk dat u stelselmatig voor aanvang en na afloop van de kerkdiensten van Jong en Vrij protestacties houdt, waarbij u zich ophoudt in de directe nabijheid van de locatie waar de bijeenkomsten van deze geloofsgemeenschap plaatsvinden en teksten scandeert met borden die wijzen op vermeend misbruik binnen de geloofsgemeenschap, komt dat voor een groot deel overeen met de eerder genoemde rapportage van de politie. U heeft in principe recht op verplaatsingsvrijheid. Met een gebiedsverbod wordt dit beperkt. Ik acht dit gebiedsverbod echter noodzakelijk om de openbare orde te handhaven en de rechten en vrijheden van anderen te beschermen.”

Andere sfeer
De Jongh zegt zich niet te herkennen in het beeld dat de burgemeester over hem schetst. In een antwoordbrief aan Van Hemmen schrijft hij zaterdag 22 september 2018: “Ik hou van open, eerlijkheid en recht door zee. Ik kan u niet bereiken via een gesprek face-to-face over een zaak, die mij erg aan het hart gaat. Het is volgens uw collega ‘een wissewasje’. Dat is pijnlijk, want het gaat over kinderen. Een paar vragen. Kan u een gebiedsverbod opleggen op basis van wat kerkleiders zeggen, die in het nauw zitten? Zijn de feiten nagetrokken? Is het werkelijk gebeurd? Weet u dat ik de laatste keren door leden zelf de kerk ben in gevraagd en dat ze mij broodjes buiten kwamen geven? Dit is een heel andere sfeer dan dat u creëert. U creëert hiermee een sfeer die uit de hand kan lopen. Komt u morgen zelf kijken om de waarheid te toetsen, te zien hoe het er werkelijk aan toegaat?”

1 gedachte over “De Jongh stoort zich niet aan gebiedsverbod en staat zondag bij Jong en Vrij”

  1. Volgens mij is er een nieuw slachtoffer gevonden in Sliedrecht. DE KERKMAN MET EEN VERBOD.
    Ik dacht al . Het is zo stil aan de Kweldam, er zal best een ander slachtoffer komen of gezocht worden. Dus boer Smit en gemeente! Time out. Ook een time out voor paarden en grondman Vink. Dus er is rust aan de Kweldam. Op naar de derde helft.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld