De Jongh dinsdagmiddag in de boeien geslagen

HARDINXVELD-GIESSENDAM / SLIEDRECHT – Hans ‘Rapperkerk’ de Jongh is dinsdagmiddag 25 september 2018 aangehouden bij een middelbare school aan de Bellefleur in Hardinxveld-Giessendam en door de politie in de boeien geslagen. Daarna is hij overgebracht naar de Overkampweg in Dordrecht, waar hij in het politiebureau is verhoord.

Hans de Jongh stond op de school in gesprek met iemand, toen de politie hem arresteerde. Volgens De Jongh hadden ze opdracht ‘van hoger hand’. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Verschillende kinderen en personeelsleden waren getuige dat De Jongh werd meegenomen. Een directe reden konden de agenten niet geven voor het in de boeien slaan. “Waarom word ik aangehouden?”, vroeg De Jongh. “Dat moest van ‘hoger hand'”, vertelde De Jongh dinsdag aan het einde van de middag tegen Sliedrecht24.

Boeien
De behandeling door de politie was volgens De Jongh ‘niet goed’. Hij werd overgebracht naar het politiebureau aan de Overkampweg in Dordrecht. “Ik ben daar geboeid naar binnen gebracht, gefouilleerd en in een cel gestopt. Mijn telefoon en spullen heb ik moeten afgeven. Later werd ik uit de cel gehaald en verhoord. Ik zou onder andere een gebiedsverbod hebben overtreden, maar de officier zag geen aanleiding om mij vast te houden. Toen ik weg mocht, gingen pas de boeien af. Ik heb er nog striemen van”, vertelt De Jongh tegen de redactie van Sliedrecht24 kort na zijn vrijlating. Agenten hebben hem in Hardinxveld-Giessendam weer bij zijn auto afgezet. 

Protest
Ondertussen vraagt De Jongh zich af: “Welke gek heeft die opdracht gegeven? Ik zweer het dat het Bram is geweest (hij bedoelt burgemeester Bram van Hemmen, maar het kan tenslotte ook heel iemand anders zijn geweest – red.)”, zegt De Jongh. Van Hemmen legde hem half september per brief een gebiedsverbod op rond het Griendencollege. Dat gebiedsverbod duurt tot zondag 16 december 2018. De Jongh stoort zich daar niet aan en stapte zondag 23 september 2018 het Griendencollege binnen, waar een kerkdienst van Jong en Vrij was. Die dienst verstoorde hij. Een mede-actievoerder ‘Is er misbruik in de kerk?’ werd aangehouden. In de nacht van maandag 24 op dinsdag 25 september 2018 kalkte De Jongh op verschillende plaatsen in het dorp teksten op de straat. Ook na zijn vrijlating dinsdagmiddag 25 september 2018 plaatste De Jongh nieuwe teksten op straat.

2 gedachten over “De Jongh dinsdagmiddag in de boeien geslagen”

  1. Beste De Groot,

    Ja, ik trek aandacht, maar waarvoor trek ik aandacht is de vraag.
    Ja, ik trek aandacht, maar waarvoor trek ik aandacht is de vraag.
    Ja, ik trek aandacht, maar waarvoor trek ik aandacht is de vraag.

    Rapper Kerk

  2. Het zal ongetwijfeld “nieuws” zijn waarom dit zo onder de aandacht blijft, maar misschien is het beter om ook rekening te houden met de mensen die rondom deze “zo het lijkt verwarde man” staan. Wat moet het moeilijk zijn om iedere keer te lezen wat je “bekende” uithaalt. Misschien is het stoppen van aandacht geven de eerste stap tot herstel van deze man. Sneu om iedere keer zo onder de aandacht te staan, zonder inhoudelijke weergave waarom hij zo acteert.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld