Column: Vaccineren

Ben jij er al uit? Dat je je laat vaccineren tegen corona?
Binnenkort kan het, maar er zijn gemiddeld nog wat wachtenden voor u.

Wat mij opvalt dat je mensen laat samenkomen op één plaats. Dat is zo bedacht. GGD Zuid-Holland Zuid begint maandag 18 januari 2021 met vaccineren van zorgprofessionals in Sporthal Deetos aan de Vorrinklaan 202 in Dordrecht.

“De eerste groepen die in aanmerking komen voor een vaccinatie zijn de zorgprofessionals. Dat zijn de medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Vanaf maandag 4 januari 2021 worden de medewerkers via hun werkgever uitgenodigd. Wie een uitnodiging ontvangt, kan vanaf dat moment via het landelijk telefoonnummer een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal”, berichtte de GGD Zuid-Holland Zuid donderdag 24 december 2020. 

En vervolgd: “Sporthal Deetos is gekozen vanwege de centrale ligging in de regio, de ruime parkeermogelijkheden en de goede bereikbaarheid per openbaar vervoer. Daarnaast is de sporthal al vaker ingezet als locatie voor vaccineren en biedt alle benodigde faciliteiten.”

De GGD Zuid-Holland Zuid opent vooralsnog één vaccinatielocatie. “Dat heeft te maken met de eigenschappen van het BioNTech/Pfizer-vaccin. Het is vanwege die eigenschappen niet mogelijk de vaccins te verdelen over meerdere locaties. Wel mogen zorgprofessionals zelf kiezen in welke regio en / of op welke vaccinatielocatie zij zich willen laten vaccineren. Dat hoeft dus niet in de eigen GGD-regio te zijn.”

Waarom laat je zoveel mensen naar één plaats komen om te vaccineren? Het argument dat wordt gegeven is discutabel, want als je in heel Nederland het vaccineren kan regelen op verschillende plaatsen. Dan kan dat toch ook in de regio? En er zijn voldoende locaties, ook hier in Sliedrecht. Ik noem partycentrum De Lockhorst of sporthal De Basis. Nu kan heel de regio van de eerste groep naar Dordt!

Voor de tweede groep en daarna… Er wordt maar vanuit gegaan dat iedereen zich kan bewegen, verplaatsen. Onze zwaksten, die graag misschien worden ingeënt, kunnen dat mogelijk niet. Denk aan hen! Houd het niet op één locatie als dat technisch en organisatorisch mogelijk is. Voor mensen die willen vaccineren.

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

3 gedachten over “Column: Vaccineren”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld