Column: Pers(vrijheid)

Als het aan de Partij van de Arbeid (PvdA) Sliedrecht ligt, komen journalisten na de installatie van de vertrouwenscommissie dinsdag 30 juni 2020 en de periode op weg naar de aanstelling van een nieuwe burgemeester niet met lastige vragen. Ze moeten hun broek ophouden tot de commissie het zelf een goed moment vindt om er wat van te vinden en dus naar buiten te brengen. Als er witte rook is…

Fractievoorzitter Anton Huijzer (PvdA). (Foto gemeente Sliedrecht)

Fractievoorzitter Anton Huijzer verwoordde dat dinsdagavond 23 juni 2020 – met wat interrupties van raadsleden- als volgt tijdens een oordeelsvormende vergadering, waarbij de vertrouwenscommissie aan de orde kwam:

Huijzer: “Ik verzoek een ieder, ook buiten deze raad, om de commissieleden, die onder geheimhouding hun werk moeten doen, het vertrouwen te geven en in alle rust te laten werken en zonder speculaties af te wachten welke mededelingen de voorzitter van de commissie gaat doen. En af te wachten tot u de witte rook ziet.” 

Fractievoorzitter Gerrit Venis (Geduld-2.0): “Vertrouwt hij (Huijzer – red.) mensen in de vertrouwenscommissie niet? Laat hij dat dan gewoon zeggen!

Huijzer: “Mijn opmerking is vooral gericht op de pers. Om het gemak te houden, af te wachten tot er een mededeling komt en geen raadsleden of betrokkenen te benaderen om op die manier een lek trachten te forceren. Wat dat aan gaat heeft de geschiedenis mij meer dan genoeg geleerd.”

Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU): “Begrijp ik nou goed? Gaan we de persvrijheid aanvallen? Als de pers gaat graven en er is iemand die zijn boekje te buiten gaat, dan is dat zijn of haar probleem. Dan ben je strafbaar. Als de pers erachteraan gaat, dan is dat hun taak. Het raadslid die uit de school klapt, die is de Sjaak! Ik weet niet waarom we bang zijn. Er staan gewoon straffen voor.”

Voorzitter van de vergadering Cees Paas (SGP-ChristenUnie): “Ik heb de opmerking van de heer Huijzer opgevat als je hebt geheimhouding, je kunt blijven ‘vissen’ en dat geldt niet alleen voor de pers, maar ook voor mede-fractieleden over wat er allemaal is gezegd en hoe het is gegaan. De oproep, die de heer Huijzer deed, zoals ik hem heb gehoord, zoals ik hem zou willen verwoorden is, laat de commissie in alle rust haar werk doen. Als er geïnformeerd kan worden naar de andere raadsleden, naar de buitenwereld, dan zal d commissie dat altijd doen. Maar probeer niet te ‘vissen’ naar feiten om ze het moeilijk te maken om de geheimhouding te houden, Waarvan ik het volste vertrouwen heb dat al die leden van de commissie te vertrouwen zijn en ook die geheimhouding zullen respecteren.”

Ik heb nog even de geluidsopnamen na geluisterd, omdat Huijzer kort na zijn uitspraken op sociale media ontkende dat hij het woord ‘persvrijheid’ in de mond zou hebben genomen. Dat klopt! Hij noemt wel de pers. Maar met andere woorden beperkt hij de vrijheid van nieuwsgaring door journalisten en vervolgens noemt hij op sociale media mensen achter Sliedrecht24 ‘dom’, het hebben van ‘lange tenen’, maar ook van ‘fake news’. Daarna liet de socialist op Twitter weten ‘#eindediscussie’ en weten dat ‘de strekking van zijn verhaal voor de meeste mensen duidelijk was’.

Hij geeft aan niks te moeten hebben van nieuwsgierige journalisten. Het zou hem sieren als hij zich wat sympathieker ging opstellen en juist transparanter werd. In dit dorp willen we weten wat er gebeurt. Het is goed dat de journalistiek de politiek in Sliedrecht volgt. Ik vind het beschamend hoe Huijzer spreekt over een beroepsgroep: de journalistiek. Daar horen soms ook moeilijke vragen bij op soms lastige momenten door journalisten. Waarom moet dit raadslid op de persoon spelen? Waarom moet dit raadslid teksten ‘framen’? 

Als fractievoorzitter van een politieke partij moet Huijzer als geen ander weten dat persvrijheid een groot goed is en dat Sliedrecht24 veel tijd steekt in het brengen van het politieke nieuws. Er bovenop zit en blijft zitten! Vaak is de online krant als enige media altijd en overal aanwezig om verslag te doen, rechtstreeks, online. 

Het kan niet zo zijn dat een raadslid, een lid van de vertrouwenscommissie, journalisten verbiedt om vragen te stellen. De journalist gaat ook na de uitspraak van Huijzer gewoon zijn eigen weg en stoort zich beslist niet aan een opmerking van een raadslid. Ik heb er meer energie van gekregen, meneer Huijzer!

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief).

3 gedachten over “Column: Pers(vrijheid)”

  1. Zojuist is in vele landen, waaronder de VS, Indonesië en China, door de pers, tijdens een ingelast nieuws, bekend gemaakt dat Sliedrecht op zoek is naar een burgemeester. Ook de leden van de vertrouwenscommissie lijken al benaderd te zijn.

    Men is blijkbaar internationaal zwaar geïnteresseerd hoe het verloop van de verkiezing (zo noemen ze dat in het buitenland) gaat. Dat komt vooral door uitspraken van de voorman van een belangrijke democratische partij, de PvdA, die de pers heeft verzocht hierover zelfs geen vraag te stellen.

    Ze proberen uit te leggen dat het geen verkiezing is maar dat een vertrouwenscommissie bepaalt. Daar worden vrolijke opmerkingen over gemaakt. Diverse journalisten zijn al onderweg naar Sliedrecht omdat de namen bekend zijn van de leden van de commissie via een plaatselijke elektronische krant: Sliedrecht 24.

    En het vlees is zwak……dus iedereen gaat er vol in. Uiteindelijk ‘breekt’ iemand, zo is de verwachting. Het doel is om als eerste wereldkundig te maken wie de ‘Nieuwe” wordt. Een wedloop naar de waarheid…..

    Hier gaan we nog veel over lezen. Volg vooral het internationale nieuws en natuurlijk Sliedrecht 24.

  2. Heel goed en wijs deze oproep van dhr. Huijzer. Vertrouwenscommissie zal niets naar buiten brengen omdat zij in alle rust hun werk moeten gaan doen. Dat mag de pers gewoon weten!
    Dat betekent natuurlijk niet dat ze geen poging mogen wagen:-) Aan de vertrouwenscommissie dus de dure plicht om zwijgend de pers – en anderen – te weerstaan. Dit is een belangrijk proces.

  3. Volledige steun voor Sliedrecht24. Levert gewoon goed werk, waarvoor complimenten.

    Leven we in Sliedrecht in een dictatuur? Is het stellen van vragen verboden? Wat meer openheid zou goed zijn voor de politiek. Vraag input voor het profiel, communiceer over de stand van de procedure en voel je niet verheven boven de bevolking. Steun moet je verdienen!

    Wachten op witte rook, bizar.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld