Column: Kap ermee

Het moet eens afgelopen zijn met het zo maar verstrekken van kapvergunningen door gemeenten. Om te beginnen in Sliedrecht.

Dit college heeft uitgesproken dat er in deze collegeperiode (tot maart 2022) duizend bomen in het dorp bij komen. Je kan daar nu voor een plaatsje ‘prikken‘. Goed, de collegeperiode is nog niet voorbij, maar ik heb daar persoonlijk weinig vertrouwen in, mits er een groot bos ineens wordt neergezet met jonge bomen. 

Ik hou van bomen, ben geen bomen mens in de zin van milieu-activist, maar vindt ze mooi. Vooral die oude bomen, die soms al tientallen jaren in het dorp staan.

Ik vind dat bomen op leeftijd die gezond zijn, maar moeten wijken voor innovatie en herontwikkeling, extra zorg verdienen. Ik vind dat te gemakkelijk een kapvergunning wordt verstrekt, misschien wel door een ambtenaar die hier alleen werkt en elders woont. En niets met de boom heeft. Maar dat is een aanname van mij.

Kap ermee! Kap met het verstrekken van zo maar een kapvergunning en geef het als gemeente meteen aan bij herontwikkeling van een gebied: Alles prima, maar houd er rekening mee dat de oude bomen blijven staan! Pas ze in, in je te maken plan! Dat zou telkens aan een ontwikkelaar moeten worden meegegeven. Alle bellen zouden moeten gaan rinkelen als het woord ‘kap’ valt!

Nee, hier in Sliedrecht gaan ze voor de herplantplicht. En een gemeenteraad die er niets over zegt en het er mee eens is. Voor mij al jaren onbegrijpelijk. Raad, trek je mond open! Durf te gaan voor de motie ‘Kap ermee!’

Er komen toch jonge bomen voor in de plaats, wordt dan gezegd. Kap daarmee! Ik herhaal: Kap daaaaaarmeeeeee! Het huidige beleid is natuurlijk waardeloos. Je houdt als je pech hebt geen oude boom over. Of je moet als boom geluk hebben dat je ooit aan de Adriaan Volkersingel bent geplant of naast de Maranathakerk hoek Lijsterweg / Rembrandtlaan. 

Ga veel meer voor dorpsbehoud, ga veel meer inzetten op het behouden van oude bomen. Niks herplant jonge aanwas ervoor in de plaats. Ook een Monumentencommissie zou veel meer moeten opkomen voor de oude bomen! Ze zijn stil!

Een wethouder openbare ruimte en groenbeleid zou hier veel strakker in moeten staan! Zijn mede collegeleden en de gemeenteraad zou méér de waakhond moeten zijn.

Er liggen nu weer aanvragen voor kapvergunningen… vijf bomen hier, acht bomen daar… Stop met de zinnetje ‘maar er geldt een herplantplicht’. Dat zou moeten als het echt, echt niet anders kan en een boom wordt gekapt. Als een boom ziek is, dan is dat begrijpelijk. 

Zo jammer, dat bestuurders pas een pas op de plaats maken als het gaat om PFAS gaat, als er een stikstofprobleem is. Sliedrecht kan veel groener, maak allereerst de lanen af en laat bomen oud worden. Het begint al als een ontwikkelaar met een bouw- of herontwikkelingsplan komt. Durf het te zeggen, durf het ook te delen in de communicatie, bouw de slechte beeldvorming die er nu is af en onderbouw het besluit naar de inwoners toe.

Het nu verstrekken van vergunningen voor het kappen van oude bomen zonder goede onderbouwing noem ik zwak, beschadigend voor de gemeente Sliedrecht en niet goed voor het milieu.

Kap ermee! Voor het te laat is! 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief). 

7 gedachten over “Column: Kap ermee”

  1. Ik heb begrepen dat er heel veel bomen gekapt worden voor subsidie die de gemeenten krijgen voor bomen die gebruikt worden voor de biomassa centrales. Dit was 3 jaar geleden al aan de hand in cappelle aan de ijssel ….nu blijkt dat deze centrales extra veel stikstof veroorzaken wat men niet verwacht had.
    Hoe kan dit …terwijl de boeren moeten stoppen de kilometers naar beneden gaan en de bouw stil ligt!!!
    Deze vervuilende methode is foutief ingeschat.
    Nu weten ze niet goed wat te doen ongelooflijk.
    Dat is de reden waarom er zo veel bomen worden gekapt en het allerliefste oude dikke bomen. Dus let op teken bezwaar aan als je leest dat er bomen gekapt dreigen te worden.
    In Diemen( bij Amsterdam) heeft de gemeenteraad n motie aangenomen tegen bouw biomassacentrale van Vattenfall de mensen van die steden hebben zich goed laten horen.

    Ik hoop dat de gemeente hier goed over nadenkt.
    Ze hebben lees ik net enecoaandelen verkocht dus dan hoeven ze geen bomen meer te kappen toch?

    R. De Groot

  2. Inderdaad, wat M. aangeeft, betreffende het watertoren terrein, waarom nú opeens die bomen kap? Goede sier maken ? Zó jammer, PRÁCHTIG groen voor anderhande vogels oa. groene specht…. ijsvogeltjes die op de takken net boven ‘t water zaten te loeren op de visjes in de Gantel … vanuit onze tuin was dat heerlijk genieten …. en nu ? Een káálslag …. en WAAROM?

  3. Helemaal met jullie eens Peter en M,

    Als je kijkt dat de metname dijk al zo kaal is, en dan te bedenken dat ze de meer dan 200 jaar oude boom op het watertorenterrein niet eens hebben mee genomen in het plan.
    Hoe kan dit? omdat hij op het terrein van Guis staat? worden we dan ineens allemaal bang..

    De vraag is bij veel mensen op de Rivierijk voor wie zijn jullie nou eigenlijk,, voor de bewoners of voor projectontwikkelaars die hun zakken willen vullen en totaal niks hebben met leefomgeving,, dan wel niet binnen de kaders van van wet…

    Sliedrecht kom eens op voor groen in je buurt en leefomgeving..

  4. Van harte mee eens Peter maar ik heb niet de illusie dat iemand zich hier iets van aantrekt. Je mag gelukkig nog je mening doorgeven maar de plannen worden (hoewel ze formeel aanvechtbaar zouden behoren te zijn) toch gewoon uitgevoerd. Next!!

  5. Ga eens kijken op het watertorenterrein.
    Zijn er nu volop bezig met kappen en snoeien.
    Ben bang dat er veel verloren gaat.
    En dat terwijl er nog geen verdere plannen bekend zijn.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld