Column: Bodemdaling

Bodemdaling komt in veel plaatsen voor. In deze column beperk ik mij tot de situatie in Sliedrecht. In heel Sliedrecht zakt de grond op verschillende plaatsen. Ik  maak me er zorgen om. Dat doe ik vooral als woningeigenaar. 

Een stille aankondiging om de grond weer om te gaan hogen. Houdt het dan nooit op? (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Het huis uit 1977 en goed geheid blijft staan als een rots. Geen funderingsprobleem. Maar uit de woning komen wel buizen. Denk aan het riool. Hoe flexibel kan zo’n buis op den duur nog zijn? Ik voorzie de komende tijd problemen, want de stoep en straat voor ons huis zakt en zakt. En dat is op veel plaatsen zo in het dorp.

Voor gemeenten die met bodemdaling te maken hebben, breekt een kostbare periode aan. Er lopen door een openbare weg rioolbuizen, maar ook leidingen en kabels. Dat kan zo maar spontaan afbreken. Is een gemeente als Sliedrecht daarop voorbereid? 

Neemt de gemeente de verantwoordelijkheid om stappen te nemen. Volgens mij kan je de ellende beter voorkomen, dan dat het zover is. Een verzakking of leidingbreuk, iemand door de stoep zakt zoals afgelopen zondag of een kabel die de spanning in de bodem niet meer aan kan. Heeft de gemeente zicht op wat er zich afspeelt in de Sliedrechtse bodem?

Inwoners willen dat denk ik graag weten. Wat doet de gemeente? Wat kan de gemeente voor mij betekenen? Tot hoever gaat mijn verantwoordelijkheid als huiseigenaar? Waarin kan de gemeente tegemoet komen? Welke gevaren loop ik? Is er straks een sinkhole in mijn straat? Welk gevaar lopen mijn kinderen met buitenspelen? Voorzie de inwoners van informatie? Neem verantwoording waar dat kan en wees ook niet bang voor claims. 

Waarom stelde nog geen enkel raadslid deze vragen voor ons inwoners? 

Het lijkt onschuldig, maar onder de grond leeft het. Zelfs de polder achter Sliedrecht zakt. Breng de kwestbare gebieden binnen het dorp in beeld. Misschien zijn er kundige inwoners, die de gemeente een helpende hand bieden om samen naar oplossingen te zoeken.

Grond, grondwater, waterpeil… heeft zijn belangrijke gegevens. Waterschappen en gemeenten hebben een inspanningsverplichting  als het gaat om het waterpeil. Maar schade op jouw terrein, aan jouw huis (denk aan scheuren)…daar zijn de ze niet voor verantwoordelijk. Daar is jurisprudentie over. Je bent wel van de genoemde instanties afhankelijk.

We gaan weer een droge week tegemoet. Wie weet wat de zomer nog meer brengt. Ik hoop dat de gemeente jou en mij kunnen zeggen wat we en waar we wat kunnen verwachten. Een goede wijkschouw zou geen kwaad kunnen! Breng het probleem voor Sliedrecht in kaart! 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief).

7 gedachten over “Column: Bodemdaling”

  1. Ik zou haast geen plaats binnendijks kunnen bedenken waar de bestrating niet zakt. Maar daar moeten we echt mee leren leven! Alles binnendijks werd en wordt gebouwd op vroeger weiland met sloten en kleine plassen, waarop een laag zand is aangebracht. Niet dat zand zakt in, maar de voormalige bodem eronder. En als je dat beseft begrijp je ook dat elk vorm van aanvullen van zand met dat groter gewicht zwaarder zal gaan drukken op de oorspronkelijke onderlaag. Daar waar sloten of plassen lagen wellicht wat meer, want daar ligt al meer zandvulling.Elke aanvulling betekent dus bij voorbaat nog sneller zakken! Het is dan logisch dat alle betrokken instanties heel voorzichtig zijn met ophogen en dat zo lang mogelijk uitstellen.

  2. Ik had achter mijn opmerking nog een spreekwoord gezet.
    Maar tot mijn verbazing is deze niet geplaatst. Als dat al niet meer kan bij Sliedrecht 24 kunnen ze beter een andere koers gaan varen. Ik raakte hier niemand mee. Of er moet zich hier weer iemand aan storen met een gelovige achtergrond. Maar het is een normaal gezegde.
    Mijn niet geplaatste regel luide; Vandaar het spreekwoord. Je kan in de grond zakken?

  3. Hier zal wel weer een afschuifsysteem voor uitgevonden zijn bij de ambtenaren. De vingers zullen wel weer alle kanten op wijzen. Maar het kan de heren/dames ambtenaren wat schelen. Of er nu een kind of oma/opa in de grond zakt.

  4. In de Horst werd de straat jaren terug opgehoogd maar zakt ondertussen wel de grond onder je poten vandaan voor de schuur! Levensgevaarlijk.

  5. Ik vraag me af hoe de gemeente Sliedrecht zich hierop kan voorbereiden. Voor het gevoel en voor het verkeer is het fijn als telkens op tijd wordt opgehoogd, maar dat voorkomt de verzakking niet. Die wordt er eerder door versterkt. Een oplossing voor de kabels, leidingen en riolen zie ik nog niet. Flexibel en ruim leggen?

  6. Hij schrijft dan ook riool. De gemeente is meestal eigenaar van het riool tot de erfgrens.

  7. Ben al 40 jaar straatmaker ook in sliedrecht altijd maar ophogen duizenden kilo’s worden er op gegooid ,Ook nu in de werestijn weer maar zelden wordt de riolering vernieuwd dit kan niet anders dan fout gaan

Plaats een reactie

*=Verplicht veld