Chemours: ‘Vastgestelde grenswaarde bestond toen niet’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – “In het RIVM-rapport staat dat DuPont de door het RIVM vastgestelde grenswaarde heeft overschreden, terwijl deze grenswaarde nog niet bestond in de jaren waarop het RIVM-rapport zich richt.” Dat zegt Chemours Nederland zaterdag 26 maart 2016. 

Chemiebedrijf Chemours Nederland is van mening dat DuPont adequaat heeft gehandeld bij het gebruik van de kankerverwekkende stof PFOA. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het chemiebedrijf schrijft dat het “de nodige voorzorgsmaatregelen heeft genomen om de omgeving te beschermen tegen mogelijke schade. Wij zijn en blijven in gesprek met onze medewerkers, de mensen die bij onze contractors werken, met gepensioneerden, met bevoegd gezag, de overheid en uiteraard ook met de omgeving.”

Toezichthoudende instanties
Chemours Nederland reageert op het afgelopen week uitgekomen onderzoeksrapport van het RIVM. “Wij begrijpen dat het voor de omgeving, maar ook voor de mensen die bij ons werken mogelijk verontrustend is. Het rapport maakt gebruik van de data die door onszelf in de afgelopen tientallen jaren zijn aangeleverd aan de toezichthoudende instanties. Wij hebben altijd met alle instanties en het bevoegd gezag, zoals met OZHZ en RIVM, goed samengewerkt en in alle openheid informatie gedeeld over onze bedrijfsvoering”, aldus woordvoerder Ger-Jan van den Elsen van Chemours Nederland. Het lijkt er steeds meer op dat – mocht DuPont gelijk hebben zoals het nu wordt gesteld – toezichthoudende instanties hebben gefaald en niet alles (tijdig) hebben gemeld. 

Geen vastgestelde grenswaarde
Chemours is van mening dat DuPont adequaat heeft gehandeld bij het gebruik van PFOA. Van den Elsen: “Het is belangrijk hierbij voor ogen te houden dat het RIVM-rapport met de huidige gezichtspunten naar het historische gebruik en de behandeling van PFOA kijkt. In het RIVM-rapport staat dat DuPont de door het RIVM vastgestelde grenswaarde heeft overschreden, terwijl deze grenswaarde nog niet bestond in de jaren waarop het RIVM-rapport zich richt.”

Veiligheid en gezondheid
PFOA is een soort zeep, een hulpmiddel dat werd gebruikt bij het produceren van fluoropolymeren. DuPont gebruikt deze stof sinds 2012 niet meer. “Terwijl pas in 2013 er in Nederland een verplichting is gekomen om PFOA emissies zoveel mogelijk te reduceren. De stof is jarenlang door veel instanties bestudeerd en de effecten zijn voortdurend onderzocht. Chemours blijft hierbij betrokken en zal aan dergelijke onderzoeken mee blijven werken. Veiligheid en gezondheid komen voor ons op de eerste plaats, net als bij DuPont”, zegt Van den Elsen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld