Burgemeester De Vries: ‘Vrijheid is het waard om voor te blijven strijden’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Onder normale omstandigheden was de Dodenherdenkingstoespraak door burgemeester Jan de Vries (CDA) de ‘maidenspeech’ naar een flink aantal inwoners geworden bij het herdenkingsmonument, maar net als bij Koningsdag kon dat ook dinsdag 4 mei 2021 niet vanwege het coronavirus en moest ook nu weer naar een ‘video‘ worden gegrepen als alternatief. 

Via lokale omroep MerweTV sprak Jan de Vries de Sliedrechters dinsdagavond vanuit de dijksynagoge aan de Rivierdijk toe. Hij begon zijn toespraak met het gedicht ‘Ik was erbij’ van Jessy en Waylon uit groep 7 van openbare basisschool Henri Dunant. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De Vries vertelde onder de indruk te zijn van de vele vormen waarin Sliedrecht de herinneringen levend houdt. “In boeken, in monumenten, adopties, herdenkingen, tentoonstellingen en vanzelfsprekend in de verhalen. Van generatie op generatie. Zo worden we steeds opnieuw stil gezet bij de verschrikkingen die onze landgenoten en dorpsgenoten in de Tweede Wereldoorlog en in andere oorlogen hebben moeten doorstaan”, aldus De Vries.

Indrukwekkende verhalen
Met het verstrijken van de tijd vervagen onze herinneringen. Zo is dat in het algemeen zo. De Vries: “Waar het gaat om de Tweede Wereldoorlog heb ik de indruk dat het eerder andersom is. Hoe langer wij herdenken, hoe meer die zich verdiept. Nog steeds doen wij nieuwe ontdekkingen, krijgen wij antwoord op onze vragen en worden levensverhalen opgetekend.” Hij refereerde aan het onlangs verschenen boek over de Liniecrossers en lokale verhalen over de bombardementen. “Al die persoonlijke verhalen blijven u en mij, en onze kinderen, misschien nog wat meer bij dan de geschiedenisboekjes op school. Het zijn persoonlijke verhalen, die een onuitwisbare indruk op ons maken. Waardoor wij bij wijze van spreken met de kinderen kunnen zeggen ‘ik was erbij'”, sprak De Vries. Daarom zijn volgens hem de struikelstenen in Sliedrecht ‘van grote betekenis’. Ook de dijksynagoge noemde hij ‘een tastbare herinnering aan de Sliedrechtse Joodse geschiedenis’. En hij refereerde aan de verschillende namen op het oorlogsmonument aan de Stationsweg / rotonde Rembrandtlaan.

Vrijheid
Dinsdag zijn niet alleen de Sliedrechtse oorlogsslachtoffers herdacht, maar alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog én van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. De Vries: “Laten wij daarom vandaag in deze herdenking al deze slachtoffers ‘in ons hart sluiten’. Hun verhalen leven voort. Laten wij daarbij onze Sliedrechtse kinderen navolgen, die ons leren dat je door deze verhalen te lezen en te vertellen decennia en generaties later nog kunt zeggen ‘ik was erbij’. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Ongeacht je geloof, je ras, je geaardheid of politieke overtuiging. Iedereen mag er zijn! Vrijheid is daarom nooit af. Vrijheid is het waard om voor te blijven strijden. In ons dorp, in ons land en wereldwijd. Vrijheid is, zelfs in vredestijd, niet een waarde die je wordt gegeven. Vrijheid is en blijft voor ons allen werk in uitvoering.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld