‘Brok gaat dit niet voor ons uitmaken’

SLIEDRECHT – Of het nu gaat om wel of geen extra vluchtelingen in Sliedrecht. Woensdag 21 oktober maakte burgemeester Arno Brok (VVD) van de gemeente Dordrecht bekend om open te staan voor de opvang van nieuwe vluchtelingen en deze dan onder te brengen in de regio.

Sliedrecht heeft sinds 16 oktober 2015 35 vluchtelingen opgevangen in crisisnoodopvang. Zij verblijven tot half november in de voormalige Groen van Prinstererschool aan de Frans Halsstraat. (Foto Sliedrecht24)

En die regio is groter dan Sliedrecht. Zuid-Holland Zuid telt 17 gemeenten. 

Burgemeester
“Er zal ongetwijfeld overleg zijn tussen de burgemeesters van de drechtsteden om de mogelijkheden te bestuderen en te kijken wie wat kan”, reageert fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA), “Dit valt onder de bevoegdheid van de burgemeester. Hij heeft in eerder stadium de raad gevraagd mee te denken en die staat achter het principe om waar mogelijk hulp te verstrekken bij de opvang. Het zal zeker niet zo zijn dat de heer Brok dit voor ons gaat uitmaken. Dat kan en mag niet. Hij zal waarschijnlijk zijn hoop hebben uitgesproken om binnen de regio opvang met elkaar te kunnen vinden. Voor Sliedrecht heeft onze burgemeester echt het laatste woord.”

Krachtige samenleving
Als meer opvang nodig is, staat de fractie van SGP-ChristenUnie daarvoor open. Fractievoorzitter Nico de Jager (SGP-ChristenUnie): “Wij vinden wel dat iedere gemeente binnen de veiligheidsregio haar verantwoordelijkheid moet nemen, zodat kleinschalige opvang mogelijk blijft in plaats van grote noodopvang. Met de huidige tijdelijke opvang heeft het college daadkracht getoond.” De reacties geven volgens De Jager weer dat Sliedrecht een krachtige samenleving is met een warm hart. Verder is de fractie van SGP-ChristenUnie erg benieuwd naar het onderzoek van het college met betrekking tot de verdere mogelijkheden in Sliedrecht. 

Keuze
Als het aan de VVD ligt wordt er gekeken naar opvang op andere plaatsen in onze regio. “Sliedrecht neemt op dit moment haar verantwoordelijkheid en de VVD verwacht van andere gemeenten dat zij dit ook zullen doen. Daarnaast ligt de keuze in dit besluit bij de gemeente Sliedrecht en niet bij de heer Brok”, zegt fractievoorzitter Alexander Kieft (VVD). 

Andere aan zet
PRO Sliedrecht gaat ervan uit dat burgemeester Brok met name de andere gemeenten in Zuid-Holland Zuid zal benaderen om deze vluchtelingen een tijdelijke plaats te geven. Raadslid Peter de Borst: “Misschien wel in dezelfde constructie als afgelopen keer. PRO Sliedrecht gaat er niet vanuit dat dezelfde gemeentes, waaronder Sliedrecht, ook opnieuw een deel van deze in Dordrecht geplaatste groep zal opnemen. Andere gemeentes zijn nu eerst aan zet. De uitdaging die in Nederland op het pad is gekomen van de gemeentes kan alleen werken als alle gemeenten hun verantwoording nemen en samen dit oppakken.” Brok gaat volgens Borst over Dordtse zaken. “Als voorzitter Drechtraad over Drechtstedelijke zaken. Als voorzitter van de VRZHZ over VRZHZ zaken. De burgemeester van Sliedrecht gaat over Sliedrechtse zaken. En de burgemeester van Sliedrecht overlegt met college en naar wij hopen en vanuit gaan ook met de raad (en haar inwoners) als er ontwikkelingen zijn m.b.t. dit soort zaken. Belangrijkst is dat er transparant gehandeld wordt en dat er goed gecommuniceerd wordt over veranderingen en te nemen besluiten.” Ook het CDA is om een reactie gevraagd, maar deze partij heeft (nog) niet gereageerd. 

2 gedachten over “‘Brok gaat dit niet voor ons uitmaken’”

  1. Maandag 26 oktober zijn er 70 vluchtelingen opgenomen in Dordrecht, voor de termijn van 72 uur. Donderdag 29 oktober gaan er 40 vluchtelingen naar Leerdam en 30 vluchtelingen naar Bleskensgraaf (gemeente Molenwaard).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld