Bewoners Wilhelminastraat willen bomen bij oude ziekenhuislocatie behouden

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Twee oude bomen bij de voormalige ziekenhuislocatie mogen van enkele bewoners van de Wilhelminastraat onder wie echtpaar De Bruin niet worden geveld. Woensdagavond 9 oktober 2019 informeerde ontwikkelaar van het terrein Crossing Borders Development hen en vele anderen over de uitgewerkte bouwplannen. Die wil woningen bouwen op het terrein, geheten bestemmingsplan Wilhelminakwartier. 

“Dat deze bomen niet meer op de tekening voor komen, wil zeggen dat ze worden gekapt”, stelt Theo de Bruin, bewoner van de Wilhelminastraat donderdagmiddag 10 oktober 2019. Hij en zijn vrouw willen dat de ontwikkelaar de bomen behoudt en in een het nieuwbouwplan opneemt. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Op tekeningen waren de oude bomen woensdagavond niet meer zichtbaar. Daar schrokken bewoners Theo de Bruin en zijn vrouw van. Donderdag 10 oktober 2019 laat het echtpaar hun stem horen. “De twee bomen zijn gezond en voorkomen inkijk. We hechten ook aan onze privacy. Vanaf de balkons van de nieuwbouw kijken ze straks bij ons zo in de keuken als ze de bomen weghalen”, zegt mevrouw De Bruin. Theo de Bruin baalt er zo van dat oude bomen moeten wijken, dat hij bereid is om zich desnoods aan een boom te laten vastketenen. “Ik zou het heel jammer vinden”, zegt hij als we langs de kerngezonde bomen lopen. Twee bomen van zeker een halve meter dik. Volgens De Bruin mogelijk al ruim vijftig jaar oud. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Huizen
Begin september 2019 was de overdracht van het terrein. De Sliedrechtse projectontwikkelaar Crossing Borders Development gaat op de bijna 8.000 vierkante meter grond in het centrum van het dorp circa honderd appartementen bouwen, bedoeld voor starters en senioren, verdeeld over vier ‘urban villa’s’ in een groene omgeving. Daar kwamen woensdagavond vooral positieve reacties op. Voor de huizen hebben zich 760 belangstellenden gemeld. De sloop van het oude ziekenhuis staat gepland voor september 2020. Daarna begint de bouw.

Informatieavond
Informeel is woensdagavond voor de tweede keer gesproken met omwonenden op het gemeentekantoor. Daarbij waren ook aanwezig de architect, de landschapsarchitect en vertegenwoordigers van de gemeente Sliedrecht onder wie wethouder Ben van der Plas (PvdA). In de uitnodigingsbrief stond dat de ontwikkelaar Crossing Borders Development bewoners uitnodigde om ‘mee te denken over de verdere planontwikkeling van het Wilhelminakwartier’.

Bomen
Woensdagavond kwam er al kritiek van de familie De Bruin over het verdwijnen van de oude, gezonde bomen. Dat zegt Jaap Kruithof. De ontwikkelaar geeft aan dat Crossing Borders Development bij alle plannen de natuur zoveel meeneemt in de planvorming, maar dat dit niet altijd betekent dat alle bomen kunnen worden gespaard. “In dit plan hebben wij met de landschapsarchitect gekeken hoe de bomen eventueel verplaatst zouden kunnen worden. Gezien de leeftijd van de bomen en het grote wortelstelsel is dit niet mogelijk. De bomen en struiken tussen het trafohuisje en de weg naar Waerthove kunnen met wat aanpassingen van het plan mogelijk behouden blijven. Aan de zijde van de Kerkbuurt blijft het groen in ieder geval volledig behouden en wordt dit tevens verder versterkt”, aldus Kruithof in een reactie donderdagavond. 

3 gedachten over “Bewoners Wilhelminastraat willen bomen bij oude ziekenhuislocatie behouden”

 1. Stop met die kap van bomen!
  Alles moet maar weg!
  Koester die bomen, die horen bij het straatbeeld.
  Wat mij betreft blijf het ziekenhuispand er ook staan.
  Daar kan je bv een studentenhuis met ouderen combineren.
  Win-win-situatie.

 2. Kleine correctie: Deze informatieavond was de eerste keer dat er gesproken is met de omwonenden.

 3. Helemaal mee eens ,, we moeten deze bomen koesteren,,, net zoals boven een de thorbeckelaan / rivierdijk daar kijk je nog tegen een meer dan 200 jaar oude boom aan ,, en als t doorgaat op t watertorenterrein dan gaat daar de zaag in,,,, onbegrijpelijk.

  Laten we nou eens zuinig zijn op groen in onze buurt..

Plaats een reactie

*=Verplicht veld