Oishi Fusion

Ridder van Rappard passeert revue tijdens lezing Historische Vereniging

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In de grote zaal van het Griendencollege aan de Kam. Onneslaan vond donderdagavond 10 oktober 2019 een lezing plaats over de oud-burgemeester van Gorinchem, Mr. L.R.J. ridder van Rappard (1906 – 1994). De lezing werd op uitnodiging van de Historische Vereniging Sliedrecht (HVS) gehouden door Klaas Tammes, die zelf onder andere burgemeester was van Lienden en Buren.
 
Zo’n vijftig tot zestig leden van de vereniging luisterden aandachtig naar de bijzondere lezing over de oud-burgemeester van Gorinchem. Tammes – uiterst links op de foto –  wist de aandacht goed vast te houden. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24) 
 
Voorzitter Peter Bons van de Historische Vereniging opende de avond en blikte kort terug op de verhuizing naar het nieuwe gedeelte van het Sliedrechts Museum en loofde de samenwerking met de toegevoegde verenigingen. Ook verheugde hij zich in de wetenschap dat de Watertoren waarschijnlijk in de nieuwe bouwplannen zal worden geïntegreerd. Hierna was het woord aan Klaas Tammes, die de aanwezigen op een smakelijke manier over het leven van Van Rappard vertelde.
 
Autoritair
Er was altijd reuring rond Ridder van Rappard, die tussen 1939 en 1971 zo’n dertig jaar burgemeester was van Gorinchem. Een gezellige burgervader was hij niet. Op autoritaire wijze waakte hij over de goede zeden in zijn stad. In de praktijk kwam het erop neer dat hij voor hem ongewenste toneel- en filmvoorstellingen verbood en streed tegen vrije seks, homoseksualiteit, langharigheid en moderne kunst. Hij bepaalde zo ongeveer in zijn eentje wat goed was voor de inwoners. Het was zijn opzet om het inwonertal van Gorinchem uit te laten groeien tot 100.000, een opzet die mislukte.
 
Opgeruimd staat netjes
In de loop van de jaren ging de gemeenteraad zich tegen de opstelling van Van Rappard verzetten. De gemeenteraad kon wel een grote mond opzetten, de ridder had er maling aan. In 1969 zegde de raad het vertrouwen op in Van Rappard, maar hij bleef gewoon zitten. Niet Van Rappard verdween, maar de halve gemeenteraad. Van Rappard zwaaide hen uit met de woorden: ‘Opgeruimd staat netjes!’ Tammes heeft een kleurrijke biografie geschreven over de Ridder van Rappard, getiteld ‘Dwarsligger van beroep’.
 
Slierechs Aevendjie
De volgende verenigingsavond van de Historische Vereniging wordt gehouden op donderdag 14 november 2019, ook in het Griendencollege. Op deze datum wordt het traditionele ‘Slierechs Aevendjie’ aangeboden, een speciale avond die doorgaans honderden bezoekers trekt. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld