Bemalen van bouwput oorzaak dood tientallen vissen

SLIEDRECHT – “Bij het bemalen van de bouwput is er zand meegekomen en is het zuurstofgehalte in de sloot verminderd”, zegt de gemeente Sliedrecht vrijdagmorgen 20 januari 2023 als reactie op vragen van online krant Sliedrecht24 over de dood van tientallen vissen in een water nabij de Deltalaan.

De gemeente Sliedrecht is vrijdag op de hoogte gesteld dat er dode vissen lagen bij de Deltalaan en zegt te betreuren dat dit is gebeurd. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Daar wordt door HVC gewerkt aan de aanleg van warmtenet. De gemeente heeft meteen HVC en de aannemer opdracht gegeven om het op te lossen en ervoor te zorgen dat de sloot weer wordt opgeschoond. “Dat is inmiddels uitgevoerd. De aannemer is er op gewezen om passende maatregelen te nemen om dit in de toekomst te voorkomen”, aldus de gemeente. 

Bentoniet
Een lezer schreef: “Bij bemaling komt geen zand vrij dat gaat via een drain of filters. Is het geen bentoniet wat er is verpompt. Dat wordt namelijk gebruikt bij een gestuurde boring.” De gemeente Sliedrecht kwam vervolgens met een tweede reactie: “Bentoniet is een natuurlijke kleisoort, die niet schadelijk is voor de omgeving. Er is de afgelopen weken veel regen gevallen. Door de enorme hoeveelheid water en een deel zilt zand in de vijver, is het zuurstofgehalte minder geworden. Vissen verkeren in deze tijd van het jaar altijd in een soort roes en zwemmen dan niet automatisch weg. Daardoor is een aantal vissen doodgegaan. De wel is inmiddels niet meer actief. Als gemeente blijven wij het waterpeil actief controleren en gelukkig zijn er geen dode vissen meer gezien.” 

4 gedachten over “Bemalen van bouwput oorzaak dood tientallen vissen”

  1. Ja, volgens mij moet dit je vooraf inschatten.
    Niet later als de vissen al dood zijn.
    Sliedrecht, groot in doen.

  2. mr. goedhart meesten ambtenaren komen van buiten regio hoor ik en wethouders van buiten het dorp dus hier uw antwoord.
    helaas betalen de vissen de prijs voor wat menselijke fout is neem ik aan ?

  3. Zoals te dien gebruikelijk mosterd na de maaltijd. De omgeving interesseert HVC en haar aandeelhouder gemeente Sliedrecht totaal niet zolang zij hun voorgenomen plannen kunnen doorzetten. Overlast en milieuaantasting staat bij het college schijnbaar hoog in het vaandel. De inwoners mogen het gelag betalen. De WOZ waarde stijgt – als ik landelijke informatie mag geloven met gemiddeld 17,2%. Ons college doet nog een extra schep op de OZB door die te verhogen. “Gelukkig” krijgen zij een dik salaris waarvan je je langzamerhand afvraagt of dit als smeergeld is bedoeld. Het lijkt mij niet dat zij voor inhoudelijke kennis van zaken en betrokkenheid met de inwoners worden betaald.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld