Boeiende presentatie Stuij over historie dorp bij kerkgemeenschap

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Het culturele leven begint in het nieuwe jaar zo hier en daar weer langzaam op gang te komen. Zo ook donderdagavond 19 januari 2023 in het kerkgebouw van de vereniging vrijzinnige protestanten Onze Roeping Getrouw aan de Kerkbuurt, waar inwoner-spreker Fred Stuij een boeiende lezing gaf over de kerkhistorie en de Watersnood van 1953 in Sliedrecht.

Op aanstekelijke wijze nam Fred Stuij de aanwezigen mee in de geschiedenis van Onze Roeping Getrouw en een heftig stukje historie van Sliedrecht: de Watersnood van 1953. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Anton van der Graaf, voorzitter van het kerkgenootschap, heette iedereen welkom, waarna hij Fred Stuij het woord gaf. Enkele tientallen bezoekers wilden het verhaal van Fred Stuij horen en waren naar het kerkgebouw gekomen. 

Stuij begon met de ontstaansgeschiedenis van de vrijzinnige kerk in 1929. Hij onderzocht de afgelopen jaren samen met zijn vrouw het archief van Onze Roeping Getrouw en digitaliseerde dat. Met name ene mejuffrouw Doets stond in de presentatie centraal. Zij diende de vereniging van 1931 tot januari 1963. Stuij had een portretfoto van haar bewerkt met een speciaal computerprogramma, waardoor haar gezicht bewoog. Dat was heel apart om te zien. Stuij – zelf een fervent liefhebber van stamboomonderzoek – was erachter gekomen dat Doets via haar moeder familie was van de bekende baggerfamilie Bos.

Herinneringen
Kort voor de pauze besteedde Stuij aandacht aan het Sliedrechts dialect. Hij liet één van de aanwezige dames een stukje voorlezen, getiteld ‘Kersfêêst’, dat begon met: “Aale groepe van de sondasschool gonge me korsemus naer de kaark voor ’t kersfêêst”. Na de pauze ging de presentatie verder over de Watersnood in Sliedrecht, alweer bijna 70 jaar geleden. Onder de aanwezigen waren verschillende Sliedrechters, die de ramp hebben meegemaakt. Mede door het zien van foto’s uit die tijd kwamen de herinneringen boven.

Tekst gaat verder onder foto.

Anekdotes genoeg om met elkaar herinneringen op te halen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Toen en nu
Stuij toonde oude foto’s van ‘toen’ en liet per foto ook de huidige situatie zien. Op deze manier was goed te zien dat Sliedrecht in de loop van de jaren behoorlijk is veranderd. Oude beelden van onder andere de Kerkbuurt, Rivierdijk, Stationsweg en het vroegere Middeldiep spraken tot de verbeelding. De ‘Kwitantiesteeg’, het winkeltje van mevrouw Brand aan de Rivierdijk en het oude station kwamen ter sprake. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld