Afscheidsreceptie Van Rijn in midden van ‘Scholengemeenschap Sliedrecht’

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In en rond NME De Hooizolder in het Burg. Feitsmapark aan de Thorbeckelaan vond woensdagavond 10 juli 2019 de afscheidsreceptie plaats van Carl van Rijn. In het midden van veel juffen, meesters en directie van vrijwel alle basisscholen kwam een einde aan 42 jaar in het onderwijs. Uiteraard waren ook het personeel en vrijwilligers van de Kinderboerderij en de Woeste Weide bij het afscheid aanwezig.
 
Carl van Rijn werd overladen met cadeaus. Hier neemt hij een bijenhotel in ontvangst. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
 
Er waren verschillende toespraken, onder andere van Teammanager Beheer Openbare Ruimte Bert Nederlof van gemeente Sliedrecht. Een lang gekoesterde wens van Van Rijn – een bolvormig huisje van wilgentenen op het terrein van de Kinderboerderij – ging deze avond alsnog in vervulling. Hij mocht het onthullen door met een touw een groot stuk plastic omhoog te trekken. Het uit 650 wilgentenen van 6 m. opgebouwde huisje is gemaakt door Marianne van Peet. Jammer voor Van Rijn is dat ‘Carl’s nest’ in Sliedrecht zal blijven en niet mee zal verhuizen naar Drenthe.
 
Tekst gaat verder onder tweet.

Samengesteld schilderij
Onder de grotere cadeaus was verder nog een hangmat, waarin Van Rijn van zijn rust zal kunnen gaan genieten. Een speciaal cadeau vormde een samengesteld schilderij, dat was opgebouwd uit twaalf losse schilderijtjes van leerlingen van verschillende basisscholen, een kleurrijk geheel. Na koffie/thee, een drankje en lekkere hapjes nodigde Van Rijn alle aanwezigen uit in De Hooizolder voor – zoals hij het noemde – zijn ‘exit speech’. Hij beperkte deze strikt tot tien minuten, het verhaal had nog veel langer kunnen duren…
 
Studie NME
Van Rijn vertelde onder andere over zijn studietijd en zijn periode als leerkracht op de basisschool. Het grootste gedeelte van zijn ruim twintig jaar als basisschoolleerkracht vulde hij in op de Henri Dunantschool. Op een gegeven moment bracht zijn echtgenote Mieke hem op het idee om een studie Natuur- en Milieu Educatie te gaan volgen. Deze studie werd met succes afgerond. Maar toen was er één ‘probleem’: Sliedrecht heeft geen NME-centrum. Toen rees bij Van Rijn de gedachte: ‘Als het er niet is, dan moet het er maar komen…’ En aldus geschiedde met de opening van De Hooizolder in het jaar 2000!
 
Opvolger bekend
De Hooizolder verzorgt met beperkte middelen lessen op het gebied van duurzaamheid, milieu en ecologie. Hiernaast worden allerlei activiteiten georganiseerd, waaronder themafeesten en knutselmiddagen. Na bijna twintig jaar komt er dus een einde aan de door velen gewaardeerde inzet en serieuze benadering van Van Rijn. Met ingang van begin augustus gaat hij met zijn echtgenote in Drenthe wonen. De opvolger van ‘meester Carl’ per 1 september 2019 is al bekend: Esther Toutenhoofd.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld