ZWIJNDRECHT / SLIEDRECHT – Voor alle gemeenten binnen de Drechtsteden, hun Colleges van B & W en de politieke partijen in de afzonderlijke gemeenteraden was er donderdagavond 7 maart 2019 een informatieve bijeenkomst in gebouw ’t Spektakel aan het Norderstedplein in Zwijndrecht over het definitieve eindadvies van de Voorbereidingscommissie (Wim Deetman – red.) toekomst regionale samenwerking. Ook lokale politieke partij PRO Sliedrecht was er bij.
Raadslid Gerrit Venis (PRO Sliedrecht). (Foto gemeente Sliedrecht)
Kort voor de presentatie van het eindadvies kregen de gemeenten in de Drechtsteden een brief van Jaap Smit, Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. In het schrijven vertelde hij aan te sturen op een Drechtstad. Raadslid Gerrit Venis was in Zwijndrecht: “Dat PRO Sliedrecht niets ziet in een grote Drechtstad zal sinds 1974 wel duidelijk zijn. Samenwerking, prima.”
Goed werk geleverd
Over het eindadvies van de Voorbereidingscommissie zegt Venis: “De commissie Deetman, die zich bezig heeft gehouden met hoe de samenwerking tussen de Drechtsteden kan worden verbeterd, heeft wat PRO Sliedrecht betreft goed werk geleverd. Voor PRO Sliedrecht is de erkenning van de rol van de lokale gemeenteraden een bij herhaling geuite wens. Nu gaat dat – als tenminste de raden gaan instemmen met de voorstellen van de commissie – gebeuren. Het zal het draagvlak voor wat we met elkaar (moeten) doen versterken.”
Groeiagenda
Dat geldt bijvoorbeeld voor de Groeiagenda. Die is in de gemeenteraad van Sliedrecht slechts beeldvormend besproken. “Bij de vaststelling in de Drechtraad heeft 96% met de groeiagenda ingestemd. Op die vergadering waren alle Sliedrechtse fracties vertegenwoordigd en uitgezonderd eentje hebben de fracties allemaal met de Groeiagenda ingestemd. Of iemand zich daarbij heeft afgevraagd wat de ruimtelijk-economische gevolgen daarvan voor Sliedrecht zouden zijn? Dat de commissie voorstelt om de Woonvisie (en de Groeiagenda alsnog lokaal te laten vaststellen (en dan liefst niet als hamerstuk, maar als bespreekstuk) is helemaal in onze lijn. Het geeft ons (zowel de fractie als de gemeenteraad) de mogelijkheid om accenten te benoemen”, aldus Venis.
Samenwerking
Daarbij staat volgens Venis de weg ook open voor samenwerking tussen delen van de Drechtsteden. Venis: “Die samenwerking wordt nu genoemd tussen Dordt en Zwijndrecht, maar die is ook mogelijk tussen de gemeenten in de Alblasserwaard. Zo heeft PRO Sliedrecht in het tweede kwartaal van dit jaar, samen met PvdA Alblasserdam, T@B Hardinxveld-Giessendam en Onafhankelijk Papendrecht een gesprek met Economic Development Board en het Nederlands Investerings Agentschap over de mogelijkheden voor een Lightrail verbinding vanuit Sliedrecht rechtstreeks met Rotterdam. In september en oktober zullen the Young Professionals vanuit de EDB met dit thema gaan bezig houden.”
Gevolgen inwoners
“Gedeputeerde Staten onderschrijft de stellingen van de commissie Deetman eveneens. Maar zegt daarbij wel dat voorkomen moet worden dat de afzonderlijke gemeenten onvoldoende bijdragen aan het geheel”, vertelt Venis. Daar kan PRO Sliedrecht zich in vinden. Venis: “Juist omdat we het daar in eigen ‘huis’ over zullen hebben, moet er draagvlak voor zaken te vinden zijn. Als we ons daarbij maar steeds bewust zijn wat de directe gevolgen (kunnen) zijn voor de inwoners van ons dorp.”
Beste Gerrit,
Dank voor je antwoord. Dat zie je niet veel meer, gewoon een reactie van raadslid/bestuurder. Ik begrijp nog steeds niet alles maar dat zal wel liggen aan mijn gebrek aan achtergrondinformatie. Ik zou drie punten willen noemen die ik belangrijk vind:
1. Het lijkt alsof er altijd alleen maar kritiek is op de politiek maar ik weet natuurlijk ook wel wat een gedoe politiek is. Een goede communicatie, begrijpelijk voor alle inwoners, is dan van levensbelang.
2. Voor het eerst in mijn kiezersleven viel mij zojuist op, bij het invullen van een ‘Een Vandaag enquête’ over de betrouwbaarheid van de politiek, dat mijn rotsvaste vertrouwen inderdaad is verminderd. Je ziet geen vergezichten meer, niet lokaal en zeker niet nationaal, er is vrijwel geen communicatie anders dan verkiezingsachtig en in Sliedrecht zijn vorig jaar en dit jaar (museumaanbouw) toch hele vreemde zaken gebeurd die niet uitgelegd worden. Opnieuw dus communicatie.
3. Toevallig las ik vanochtend ‘de Correspondent’ waar precies dit probleem werd genoemd, van onbegrijpelijke rapporten, rare besluitvorming, juridische slimmigheidjes etc. over de gekste onderwerpen, in dit geval vanuit provincies en steden/dorpen. Ook hier werd het gebrek aan openheid en volstrekte duidelijkheid richting de burger de doodsteek voor het vertrouwen genoemd. Er zijn geen geheimen (behalve persoonlijke) voor burgers want die zijn namelijk de werkgever.
Daarom ben ik blij dat je gereageerd hebt en ik ga er van uit dat als we vragen hebben we gewoon antwoord krijgen op wat voor manier dan ook.
Beste Kees,
Puntsgewijs en nu maar hopen dat ik duidelijk genoeg ben …
1. Ik kan het ook niet helpen dat de commissie Deetman officieel “Voorbereidingscommissie toekomst regionale samenwerking” heet. Die commissie is klaar met haar werk. En heeft een raadsvoorstel gemaakt over hoe die samenwerking kan worden verbeterd. Dat voorstel komt in alle zeven raden ter bespreking.
2. Gelukkig dat duidelijk is dat PRO Sliedrecht tegen één Drechtstad is, maar wel voor samenwerking. Overigens zegt Jaap Smit dat ook nergens in de brief; hij hint er alleen op.
3. PRO Sliedrecht heeft er bij herhaling voor gepleit om belangrijke stukken die in de Drechtraad aan de orde komen eerst in de Sliedrechtse gemeenteraad (en ook in de andere raden dan natuurlijk) te bespreken. Daar stonden we zo’n beetje alleen in. De commissie Deetman vindt dat nu ook en stelt voor alsnog die belangrijke stukken (in ieder geval de Groeiagenda en de Woonvisie) door de raden te laten vaststellen.
Toen de Groeiagenda in de Drechtraad aan de orde kwam hebben alle Sliedrechtse vertegenwoordigers daar (uitgezonderd Mark Jongeneel) met de Groeiagenda ingestemd. Wat daarvan dan de gevolgen precies voor Sliedrecht zouden zijn was en is nog niet duidelijk. De Woonvisie idem; daar stemde in de Drechtraad alleen PRO Sliedrecht tegen.
Een beeldvormende vergadering is de eerste in de reeks van het Sliedrechtse vergadersysteem. Eerst beeldvormend (zodat je al raadsleden een goed beeld hebt van waar het nu precies over gaat en worden allerlei mensen die er verstand van hebben of denken te hebben uitgenodigd een bijdrage te leveren); dan krijgen we een oordeelsvormende bespreking (wat vinden we er als raadsleden van) en tot slot nemen we een besluit. De Groeiagenda kwam in Sliedrecht niet verder dan het eerste, beeldvormende stadium.
4. Eem lightrail van Sliedrecht naar Rotterdam doet dan ook aan te leggen stations in Papendrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk aan. In Sliedrecht zou hij dan aan kunnen sluiten op de Merwede-Lingelijn.
Net als de naam van de commissie Deetman heb ik ook de Engelse namen als Economic Development Board en The Young Professionals (van de Economic Development Board) niet bedacht. Ik vind die net zo overdreven als jij (aannemend dat jij dat ook vindt althans). Maar ze heten nu eenmaal wel zo en om dan andere namen te introduceren, maakt het er ook niet duidelijker op.
De Economic Development Board is een samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid in de Drechtsteden. De EDB zet in op het versterken van de economische structuur in de regio, bundelt de krachten van ondernemers, onderwijs en overheid. Met als doel meer werkgelegenheid en vernieuwing.
Een van de clubs die binnen de EDB actief is, zijn The Young Professionals. Het gaat om een stel gisse jongelui met een gedegen opleiding die werken bij grote regionale bedrijven, zoals Fokker, Damen en Boskalis. De jonge gasten worden uitgedaagd samen te werken aan innovaties en bij te dragen aan maatschappelijke doelen. Een onderzoek naar de lightrail is daarvan dus een voorbeeld.
5. PRO Sliedrecht kan zich vinden in de stelling van de provincie dat voorkomen moet worden dat afzonderlijke gemeenten onvoldoende bijdragen. Juist door als Sliedrecht (en dat geldt ook voor de andere Drechtgemeenten) aan het begin van discussie mee te doen, kan elke gemeente bijdragen aan wat we gemeenschappelijk willen bereiken.
Niks geen Drechtstad je krijgt er een 2e Brussel voor terug zei gaan straks alles bepalen en wij gaan betalen voor die bodemloze putten van Dord en al onze arbeids plaatsen verdwijnen naar Dord.
Ik heb serieus geprobeerd Gerrit Venis te begrijpen. Die rare brief van Jaap Smit even vergetend want die zit ver weg. Misschien is hij hier nog nooit geweest. Maar Gerrit wel, dus dan verwacht je wat.
En dan lees ik:
1. Het gaat over het definitieve eindadvies van de Voorbereidingscommissie toekomst regionale samenwerking???? Eindadvies betekent dus: Deetman is klaar maar voorbereiding betekent dat het begint??
2. Jaap Smit zegt dat er een Drechtstad moet komen. PRO Sliedrecht vindt van niet, alleen samenwerking. Duidelijk.
3. Dan volgt een groeiagenda. Die is alleen beeldvormend besproken??? Betekent dat: even over gebabbeld?? Maar in de Drechtraad heeft 96% met die groeiagenda ingestemd, ook Sliedrecht. Is dat zo? Nee, want we gaan, ondanks onze instemming, als bespreekstuk hierover verder praten. Maar ja, dan kunnen we alleen accenten benoemen???
4. Iets concreets dan: een lightrail van Sliedrecht met Rotterdam. Goed plan maar waarom niet naar ziekenhuis Dordrecht, en waarom niet vanuit Papendrecht en Alblasserdam? Maar OK, dan lees ik iets over The Young Professionals van de EDB, die gaat zich daarmee bezig houden. Wie zijn dat??
5. Dan volgt de echte duidelijkheid: gedeputeerde Staten onderschrijft blijkbaar stellingen van Deetman (welke?) maar er moet worden voorkomen dat afzonderlijke gemeenten onvoldoende bijdragen. Daar kan PRO Sliedrecht zich in vinden. Waarin??? Wat betekent dat?
Met deze wollige onbegrijpelijke, ambtelijke taal krijgt de heer Gerrit Venis echt geen draagvlak. Stop met die gekke dingen, zeg gewoon in normaal Nederlands waar dit over gaat. Gewoon, puntsgewijs zodat we het snappen.
Neeeeeeee,geen Drechtstad,kunnen we straks ook nog voor Dordt gaan betalen,er is al genoeg van het Sliedrechtse naar Dord gegaan,Sliedrecht moet zelfstandig blijven.
A.U.B. geen groot Dordrecht het is nu al een probleem met Gemeentelijke zaken, in alle ondergeschikte gemeenten zullen de burgers alleen maar meer hinder onder vinden van ambtelijke ondersteuning/bijstand. Alle fiasco’s die in Dordrecht spelen zullen dadelijk door de (verplicht) betrokken burgers moeten worden opgebracht. Nu al geen rechtstreekse verbinding met het centrale ziekenhuis, iedereen die verplicht wordt naar Albert Schweitzer Dordtwijk te gaan wordt verplicht parkeergeld te betalen. IK hoop dat de bestuurders van Sliedrecht zich eens goed kunnen verplaatsen in de kleine man/vrouw in Sliedrecht die een flink oor wordt aangenaaid door het groter groter idee.