SLIEDRECHT – Pas als duidelijk is wie het RIVM in het bloedonderzoek PFOA-zaak chemiebedrijf DuPont betrekt, wil de Kringloopwinkel Sliedrecht in beeld komen om financieel bij te dragen in bloedonderzoek. Dat zegt voorzitter Arie de Ruiter vrijdag 15 juli 2016 tegen Sliedrecht24.
De Kringloopwinkel Sliedrecht aan de Rivierdijk. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)
De Ruiter doelt op het aanbod dat de Kringloopwinkel Sliedrecht eventueel mee wil betalen in het bloedonderzoek voor (oud-)inwoners van Sliedrecht. Hij is daar onlangs nog over benaderd door wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Milieu, omdat de gemeente de kosten niet wil dragen. De Ruiter maakte eerder bekend dat hij eventueel daarvoor een bedrag van € 10.000,– tot €15.000,– wil uittrekken.
RIVM
Visser vroeg De Ruiter of zijn gedane aanbod tijdens een gemeenteraadsvergadering nog staat. “Daar is ja op gezegd. Het gaat natuurlijk pas spelen als de uitnodigingen van het RIVM onderzoek de deur uit zijn en blijkt hoeveel mensen er mee willen doen. Zij moeten aan 450 mensen komen”, zegt De Ruiter.
Inwoners
De Kringloopwinkel Sliedrecht zal te zijner tijd met de gemeente Sliedrecht in gesprek moeten om te kunnen bepalen wie er wel en wie een bloedonderzoek niet zelf kan betalen. De Ruiter: “Ik neem aan dat we ook met de PvdA gaan praten, want die hadden toch ook 300 mensen die gereageerd hebben? We hebben ook de tamtam nodig om mensen op te sporen die tien jaar voor 2012 op Baanhoek gewoond hebben, maar nu elders wonen. Tegen die tijd hoop ik dat ook de huisartsen wat meer van zich laten horen. Er komt nog werk genoeg.”
????????
De PvdA zal zeker graag de dialoog aangaan met de Kringloopwinkel. Daar zit wat ons betreft het probleem niet.
Echter wij vinden ook dat het een verantwoordelijkheid van onze overheid is om hier op te acteren. Gemeenten, provincie en rijk en dat die uiteindelijk de vervuiler ervoor moeten laten betalen. Een nobele geste van de kringloopwinkel waaruit de maatschappelijke betrokkenheid duidelijk blijkt. Maar die kringloopwinkel met een probleem opzadelen vinden wij minder chique.
Hoe bepaal je zonder de privacy te schenden en een kwetsbare groep nog extra te stigmatiseren wie er wel of niet voor in aanmerking komt? De raad van Dordrecht heeft zijn verantwoordelijkheid genomen, zei het beperkt. Dit moet je dus als Drechtsteden oppakken en niet versnipperd en ieder op zijn eigen wijze. Eindelijk een kans om de samenwerking tussen de Drechtsteden een gezicht te geven in Sliedrecht. Gemiste kans.
Maar als het moeilijk moet dan moet het maar moeilijk. De PvdA zal in ieder geval meewerken aan een oplossing en de strijd naar de onderste steen bij DuPont/Chemours onverminderd voort blijven zetten.