(Stockfoto)
Het was Goede Vrijdag, de dag voor Stille Zaterdag, dat de Gemeente Sliedrecht een persbericht in onze redactie-mailbox dropte met deze kop: ‘Gemeente Sliedrecht vraagt krediet aan voor tijdelijke huisvesting CBS Oranje-Nassau’.
Geen heel opvallende kop. Maar misschien was dat ook wel de bedoeling, zo net voor Pasen.
Als redactie lezen we elk bericht voordat we dat gaan plaatsen en dus ook dit persbericht. Het nieuws bleek onderaan te staan en leek totaal niet als nieuws voor een krant geschreven. Het is dan onze taak om het te kantelen en dat deden we, want het College van B & W wil bijna een miljoen euro vrijmaken voor tijdelijke huisvesting van groepen van de christelijke basisschool Oranje Nassau aan de Merwestraat in de voormalige basisschool Groen van Prinsterer aan de Frans Halsstraat. “Afhankelijk van procedurele trajecten en externe factoren zoals stikstof, netcongestie en aanbesteding is deze locatie nog de komende twee, maximaal drie jaar beschikbaar als tijdelijke oplossing voor het huisvesten van een aantal groepen van CBS Oranje Nassau”, schreef de gemeente. Reden de school kan vanaf 1 augustus 2025 geen gebruik meer maken van gebouw De Rank.
Het ging om een kredietaanvraag aan de gemeenteraad van € 900.000,– om precies te zijn. De Groen van Prinsterer maakt plaats voor woningbouw. Daar heeft de gemeenteraad al mee ingestemd. Ik weet niet of het college beseft wat deze mededeling doet met veel inwoners in Sliedrecht? Zij worden de laatste jaren geconfronteerd met veel, heel veel plannen, die veel, heel veel geld kosten. Waar wordt deze negen ton aan besteed? Is er besef dat dit gemeenschapsgeld is? Het geld moet links of rechts terugkomen en dus is het niet vreemd dat inwoners denken dat de gemeentelijke belastingen omhoog moeten. Zo niet, waarom wordt dit niet uitgelegd? Daar is een afdeling communicatie voor. Die hoort mee te denken! Het bericht zit vol ‘gaten van onduidelijkheid’.
De reden voor de tijdelijke huisvesting: “Het meest urgente knelpunt is het aflopen van de huurovereenkomst van de huidige locatie De Rank op 1 augustus 2025. Als er geen vervangende ruimte beschikbaar is, komen deze leerlingen zonder onderdak te zitten bij de start van het nieuwe schooljaar op 1 september 2025. Dit brengt de wettelijke zorgplicht van de gemeente voor onderwijshuisvesting in gevaar”, aldus de Gemeente Sliedrecht. Dat roept vragen op. Wanneer waren de betrokkenen op de hoogte van de datum 1 augustus? Wat is gedaan te kunnen blijven? Wat is de reden dat de huurovereenkomst wordt beëindigd? Kon het einde van de huurovereenkomst nog worden uitgesteld met een tijdelijke verlenging om meer zoektijd te hebben? Kon De Rank (eigendom van CGK Bethel – red.) niet voor minder dan het nu voorgestelde bedrag worden gekocht? Of zijn er andere plannen met De Rank waardoor dit niet kan? Welke alternatieve locaties zijn bekeken? Waarom deze locatie, de voormalige Groen van Prinsterer? Is er overwogen om zalen te huren in het dorp, denk aan partycentrum De Lockhorst. Het is tenslotte voor dagonderwijs? Met wellicht noodlokalen bij de Sportlaan? Vast. Maar bericht het dan, want het roept vragen op.
Ik wens de gemeenteraad veel wijsheid. Over minder dan elf maanden zijn de gemeenteraadsverkiezingen en inwoners hebben een ijzeren geheugen. De slogan van de Gemeente Sliedrecht was ooit jaren geleden ‘Sliedrecht, groot in doen!’ Kennelijk een goede slogan. Hij ligt bij velen nog vers in het geheugen. Denk na, want we zitten voor jaren van bezuinigen! Nog een fijne Pasen.
Peter Donk
Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).
Meneer Donk, goed artikel. Ik vrees veel vragen met weinig antwoorden.
Is bekend bij bewoners van de straten? Nee.
Denk dat de bewoners van flat tegenover Groen van Pinsterer een probleem kunnen hebben?
Wat denk van kinderen brengen en halen? Verkeerschaos?