Column: winkelopenstelling

De gemeente Sliedrecht laat op verzoek van de gemeenteraad een onderzoek doen naar winkelopenstelling. Dat moet gebeuren door een onafhankelijk bureau. 

Winkelpromenade Kerkbuurt. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Maar wat is in deze onafhankelijk, als al vaststaat hoeveel inwoners moeten worden ondervraagd, als al vaststaat dat moet worden gesproken met onder meer geloofsgemeenschappen en ook met winkeliersverenigingen. Echt onafhankelijk zou het zijn als alle inwoners een stem mogen hebben. Organiseer een referendum of iets dergelijks als je al van de winkelopenstelling een punt wilt maken.

Ik heb als journalist kennelijk gemist dat dit verzoek is gedaan en ook het argument dat het juist nu, nu de meeste winkeleigenaren hun zaak nog grotendeels dicht moeten houden vanwege de coronamaatregelen, moet worden uitgevoerd. Ik heb ook gemist hoeveel dat onderzoek, het zoveelste, moet gaan kosten. Wie die gaat betalen? De gemeenteraad met hun beperkte budget of uit een algemene post? 

Ik vind het een overbodig onderzoek. Waarom?

Ik ben van mening dat je ondernemers in een democratie als Nederland moet kunnen laten ondernemen. Ook een ondernemer heeft behoefte aan slaap, een stukje vrije tijd en ontspanning. Dus wees echt in Sliedrecht niet bevreesd dat hij of zij dag en nacht opengaat. Maar geef als lokale overheid anno 2021 wel de ondernemers de vrijheid. Juist in deze tijd van de pandemie moeten velen al het hoofd boven water houden. Maar buiten dat. We leven in een vrij land. Ik zou bijna zeggen: waar bemoeit de overheid zich mee? Laten zij zich nu eens richten op faciliteren. De gemeente: dat zijn wij!

Bang voor zondagopenstellingen? Ben zo nieuwsgierig wie de initiator is van dit onderzoek. Een groot deel van de Sliedrechtse raadsleden heeft een christelijke achtergrond. Ik denk dat dit onderzoek door angst wordt ingegeven en over het algemeen is angst een slechte raadgever. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een groot deel van de ondernemers niets met de zondagopenstelling heeft. De meesten in Sliedrecht zien de dag als rustdag, een ander deel wil door zondagopenstelling geen klanten verliezen en weer een andere ondernemer gaat niet open uit principe.

Daarbij opgemerkt dat niet voor iedereen de zondag ook de rustdag is. Er zijn mensen die werkdagen en vrije dagen hebben en voor wie het woord ‘weekend’ niet bestaat. 

Ik hoop dat het hele onderzoek niet doorgaat, want de opzet staat mij niet aan. Met name viel me op dat het woord ‘onafhankelijk’ in een persbericht van de gemeente stond. Het stoorde me. Elk onderzoek hoort onafhankelijk te zijn, anders is het geen knip voor de neus waard.

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

8 gedachten over “Column: winkelopenstelling”

  1. Winkels in o.a. winkelcentra zijn de afgelopen jaren regelmatig gedwongen door verhuurder of winkeliersvereniging om open te gaan op zondag.Klinklare onzin dus die vrijwilligheid. Controleer mijn bewering maar via google, voorbeelden te over uit de afgelopen jaren.

  2. Laten we toch bedenken dat Zondagsopening een feest is van de landelijke ketens van supermarkten, bouwmarkten ,tuincentra, kledingzaken enz. Als kleine plaatselijke winkelier ben je machteloos en ga je gewoon op de fles… ,of je moet ook open zonder rustdag of gezinsleven! In wat een geesteloze en afgestompte wereld leven we toch! De Zondag is een dag van meerdere waarde en geestelijke bezinning! Of is geld je alles?

  3. Helemaal mee eens met heer Vreugendenhil.
    Het is aan de ondernemer om mee te doen of niet.
    En als je Sliedrecht bruisend wil maken is dit een mooie aanvulling.

  4. Leven en laten leven dus winkels open voor hen die daar behoefte aan hebben, zie je er niets in dan ga je toch niet winkelen of open?
    Tijden veranderen en ook Sliedrecht zal er eens aan moeten geloven.

  5. Gun het winkelpersoneel (en de kleine zelfstandigen) nog ook eens een dag in de week rust. Of je nou naar de kerk gaat of niet maakt niet uit. Ik ga echt niet meer brood, verf of snelbinders kopen als de winkels op zondag open zijn. Ik sluit me bij de heer Monster aan t.a.v. zijn opmerking dat dit prijsopdrijvend werkt bij meer personeelsuren voor dezelfde omzet.

  6. laat een ieder in zijn eigen waarde mensen van de geloofsgemeenschap hoeven niet op zondag te winkelen en hoeven ook niemand te veroordelen hierover vulploegen zijn op zondag wel actief in de supermarkten en de leveranciers van supermarkten mogen wel op zondag leveren dat kan allemaal wel ga mee met de tijd en geef de winkels de mogelijkheid om op zondag tussen 12.00 en 17.00 ur open te gaan nu gaan veel mensen naar Dordrecht of Papendrecht op zondag waar binnenkort ook Molenlanden bij komt ( ook een geloofsgemeenschap) dus geef de ondernemer de vrije hand.

  7. U zegt wat velen ook denken dit is geen onafhankelijk onderzoek. Onafhankelijk staat voor mening niet wie je ben hoop dat goed begreep?

  8. Ik kan wel weer inhoudelijk gaan reageren, maar omdat de discussie nooit inhoudelijk wordt maar altijd ideologisch geladen is laat ik het bij een vraag: neemt ons besteedbaar inkomen toe wanneer we vaker op zondag kunnen winkelen? Of wordt alles uiteindelijk duurder wanneer de winkelier meer energie en personeelskosten gaat maken omdat mensen uiteindelijk niet meer te besteden hebben? Wanneer deze vraag door voorstanders van zondagsopenstelling onderbouwd wordt beantwoord komen we verder. Tot die tijd ontgaat mij de noodzaak en zie ik vooral de tegenstellingen in een dorp als Sliedrecht toenemen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld