Op verzoek van gemeenteraad onderzoek naar winkelopenstelling

SLIEDRECHT – Vanaf maandag 19 april 2021 onderzoekt onafhankelijk onderzoeksbureau I&O Research de openstellingstijden van de Sliedrechtse winkels. Dat gebeurt in opdracht van de gemeente Sliedrecht op verzoek van de gemeenteraad. Dat bericht de gemeente woensdag 13 april 2021. 

Drukte op winkelpromenade Kerkbuurt. De foto is gemaakt voordat er meer beperkingen waren vanwege het coronavirus, zoals op afspraak winkelen. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De politieke partijen willen graag weten of de hoeveelheid koopzondagen en de openingstijden passend zijn bij de behoefte van inwoners, winkeliers en hun medewerkers. Er zijn naast het onderzoek twee groepsgesprekken met vertegenwoordigers van geloofsgemeenschappen en vertegenwoordigers van winkeliers- en ondernemersverenigingen. De resultaten worden in de zomer aangeboden aan de gemeenteraad.

Online onderzoek
In totaal krijgen 3.000 inwoners, alle winkeliers en hun medewerkers een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek, dat online gebeurt. De uitnodiging bevat een unieke inlogcode naar de enquête, die maximaal één keer kan worden ingevuld. Dat kan tot en met vrijdag 14 mei 2021.

3 gedachten over “Op verzoek van gemeenteraad onderzoek naar winkelopenstelling”

  1. Het zoveelste lachertje va n onze gemeente Sliedrecht.
    Mij hoor je niet praten over geloofsgemeenschappen. Want dan ben ik weer een kerk hater.
    Maar als je goed leest gaat het geloof weer de dienst uitmaken.
    Is dit nu de vrijheid van ondernemen in Sliedrecht. Gewoon belachelijk.

    En nee voor de zeikers. Ik heb geen geloof. Ik ben gelukkig vrij in mijn doen en laten. Maar ik laat een ieder in zijn waarde.

  2. Heel bijzondere actie vind ik. Wel met de geloofsgemeenschappen in gesprek en niet met burgers die niet zijn aangesloten bij een geloofsgemeenschap dat lijkt alsof je de uitkomst van het onderzoek stuurt. Een deel van de ondernemers is immers ook aangesloten bij een geloofsgemeenschap. Dat zet de voorstanders van opening bij voorbaat op achterstand. Is dit niet een besluitvorming dat ondersteuning zoekt omdat de raad dit niet alleen kan of durft te nemen of zich later achter de voorspelbare uitkomst wil verschuilen. Het zal mij benieuwen wat de uitkomst zal zijn, NIET DUS!!! Ik zie het als een gebrek aan bestuurlijk daadkracht.

  3. Ik heb dit een aantal keren gelezen maar twijfel zeer of dit ‘onafhankelijke’ onderzoek dat ongetwijfeld een hoop geld kost, ook maar iets met democratie te maken heeft.

    Ik zie ook niet of het echt over alle winkels gaat of alleen van het bedrijventerrein. Het lijkt erop dat dit weer een onderzoek is om de discussie m.b.t. winkels open op zondag voor jaren te stoppen door verwijzing naar de uitkomsten van dit onderzoek. Nog enger vind ik dat de geloofsgemeenschappen worden geconsulteerd hetgeen mij onnodig lijkt omdat de uitkomsten daarvan al vast staan.

    Wordt het nu, anno 2021, niet eens tijd dat de winkels, elke winkel voor zich, zelf mag besluiten of ze open willen? Een brief aan alle winkeliers en klaar is Kees. Kost niets.

    Daarmee beknot je naar mijn mening in het geheel de geloofsgemeenschappen niet. Ik gun alle geloven fijne diensten en de leden kunnen met alle respect leven naar eigen inzichten maar om nou anderen te dwingen om te leven als hun zelven moeten ze zelf niet willen.

    Daarbij: stel dat de helft van de winkels open wil en de geloofsgemeenschappen willen het niet? Wat dan? Of dat een nipte minderheid de winkel open wil en de helft van de geloofsgemeenschappen heeft geen bezwaar? Wat moet je met om het even welke uitkomsten dan ook van dit onderzoek? In het aller gunstigste geval mogen de winkels open als de kerken sluiten?

    Ik vind het een uiterst vreemd opgezet plan en zou de opdracht aan de I&O research graag volledig willen inzien maar het voelt niet goed. Als dit de opdracht is van de Gemeenteraad moet het wel een compromis zijn en dat doe je niet met een dergelijk onderwerp.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld