Zuid-Holland wil meer woningen bouwen; ook in Sliedrecht-Noord

DEN HAAG / SLIEDRECHT – De Provincie Zuid-Holland wil woningen bouwen in Sliedrecht-Noord. Zuid-Holland wil namelijk dat er nog 12.000 extra woningen worden gebouwd, bovenop de bestaande afspraken. Het plangebied ten noorden van Sliedrecht wordt nu in een brief expliciet genoemd. 

Het provinciebestuur van Zuid-Holland doet dit op dringend verzoek van minister Hugo de Jonge (CDA) van Volkshuisvesting. Hier eerder op de foto samen met wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen. Zuid-Holland gaat op zoek naar flink meer woningbouwplannen in de provincie en de gemeente Sliedrecht wil onder meer bouwen in Sliedrecht-Noord. De provincie lijkt daar nu in mee te gaan. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24) 

In een brief schrijft Gedeputeerde Staten (GS) dat er hulp nodig is om de woningen echt te laten bouwen. Daarin staat: “Er zijn meer dan 100 locaties opgenomen op de lijst met 3ha-locaties. Op die lijst staan woningbouwplannen met een oppervlakte van drie of meer hectare groot. Het plan is daaraan de locaties Gnephoek en Sliedrecht-Noord toe te voegen”, aldus GS. Ook de plancapaciteit wordt namelijk uitgebreid om vertraging en planuitval op te vangen. De bedoeling is om bestaande plannen voor 15.000 woningen sneller uit te voeren. Daarnaast zijn extra plannen nodig voor nog eens 34.000 woningen. Op korte termijn moet het aantal aanvaarde plannen zo optellen tot zo’n 273.000 woningen. Dat is een enorme opgave, het provinciebestuur vraagt tijd van de minister om die plannen te bespreken en te beoordelen. De grens die daarbij wordt gebruikt voor een betaalbaar koophuis gaat omhoog van €355.000 naar €390.000.

Hulp nodig
Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge en Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland zijn in gesprek over de aanpak van de wooncrisis. Zuid-Holland komt de minister in een reactie tegemoet, maar heeft ook zijn hulp nodig. De provincie wil dat twee derde van die nieuwe woningen ook betaalbaar zijn. Veel mensen hebben niet genoeg geld voor een dure koop- of huurwoning. Zo vraagt de provincie bij het verhogen van de grens voor betaalbare koopwoningen, hoe ervoor te zorgen dat ook minder dure woningen gebouwd worden. Daarnaast willen Gedeputeerde Staten hulp om genoeg sociale huurwoningen mogelijk te maken. Ruim de helft van alle Zuid-Hollandse huishoudens komt hiervoor in aanmerking, daarom zijn 100.000 nieuwe sociale huurwoningen nodig. De provincie wil dat die woningen eerlijk verdeeld worden over heel Zuid-Holland en vraagt de minister mee te denken hoe dat mogelijk te maken.

Tekst gaat verder onder video.

Begin maart 2023 bracht De Jonge een bezoek aan een CDA bijeenkomst. Ook toen al maakte De Jonge duidelijk dat er gebouwd moet worden in Zuid-Holland. De opnamen zijn gemaakt in de polder Sliedrecht-Noord. In de video wethouder Ton Spek, de huidige gedeputeerde Meindert Stolk en minister Hugo de Jonge. (Archiefvideo Peter Donk / Sliedrecht24)

Ruimte
De minister en Gedeputeerde Staten zien allebei dat Zuid-Holland een dichtbebouwde provincie is. Naast woningen is ook ruimte voor bedrijven, landbouw, energie, wegen, natuur en recreatie nodig. Het is belangrijk om zuinig met de laatste open ruimte om te gaan. De provincie zoekt met de minister naar slimme regels om efficiënt met ruimte om te kunnen gaan. Toch wil ook het provinciebestuur kijken of op enkele locaties nieuwe ruimte voor woningen gevonden kan worden. Nu al onderzoekt Zuid-Holland of de buiten stedelijke plannen ook snel tot woningen leiden of voorlopig alleen op papier bestaan. De papieren plannen willen wij vervolgens inruilen worden voor locaties waar wel snel gebouwd kunnen worden. De woonopgave voor Zuid-Holland is sowieso hoog. Met de nieuwe keuzes wordt in Zuid-Holland tussen 2023 en 2030 bijna een kwart miljoen woningen gerealiseerd. Daarvoor zijn zowel Rijk als provincie druk bezig met het weg nemen van zoveel mogelijk belemmeringen. Deze zogenaamde ‘kritische succesfactoren’ zijn nog niet allemaal opgelost. Zuid-Holland zegt daarmee door te gaan en vraagt hetzelfde van de minister. De minister en Gedeputeerde Staten gaan nog verder in gesprek over dit onderwerp.

8 gedachten over “Zuid-Holland wil meer woningen bouwen; ook in Sliedrecht-Noord”

 1. Jeffry Prins wordt op zijn wenken bediend. Slydrgt.NU heeft een initiatiefvoorstel ingediend voor de bouw van 29 starterswoningen. Niet in Sliedrecht Noord , als daar ooit gebouwd gaat worden, maar nu al. Op de plek van de voormalige Groen van Prinstererschool. Die is eigendom van de gemeente, dus daar kan na de sloop direct gebouwd gaan worden. Het voorstel komt komende dinsdag in de gemeenteraad.
  Op de website van de gemeente staat meer informatie. Je kan naar de vergadering in De Lockhorst gaan of live thuis meekijken. Je kan ook inspreken, als je dat wilt.

 2. De afgelopen 20 jaar is de woningmarkt verziekt – maar geloof me, er heeft niemand een overbieding geweigerd. Het is de marktwerking.
  Een grote groep mensen die de afgelopen 5 jaar hun huis verkocht hebben met enorme overwaarde kon met enorm lage rente met gemak de volgende stap maken.
  Ken voldoende voorbeelden van mensen die van een huis van 300K overstapte naar een huis van 500K met een dezelfde maandlasten.

  Huizen gaan niet meer goedkoper worden. Enige oplossing is dat de rente weer naar 1,5% gaat. En tot die tijd is het als starter zaak om heel veel te sparen.

 3. Weet je wat ik niet snap! Leuk dat ze zoveel huizen willen bouwen. Maar starters woningen komen er niet en betaalbaar van 355 naar 390 is niet echt betaalbaar voor een starter als kijk ik naar me zelf die allebei gewoon een goede baan hebben, daar doen ze dus niks aan voor de starters. Benieuwd wat ze daar voor gaan doen?

 4. Het was idd een heel duidelijk stuk van de adviseur van het rijk in het AD.
  Zouden de leden van de raad het hebben gelezen ??
  Zo ja, dan kan je toch niet zo doorgaan…….

 5. Nathalie Hoven
  De burgers weten dit wel.
  Duo bla bla bla zijn horende doof en ziende blind. Veel ideeën en komt niets van terecht.

 6. Ze hebben niet door dat het project warmtenet alleen al enorm ingrijpend is voor de inwoners.
  Dat veel huurwoningen gesloopt moeten worden voor dit ingrijpende plan, waardoor mensen een nieuw thuis moeten zien te vinden. Dat eerst genoemd wordt wat inwoners juist verliezen.
  Dat ze niks anders bieden dan onzekerheid.

 7. Niemand op de hoogte van dit artikel?

  ad.nl/sliedrecht/bouwen-in-sliedrecht-op-meeste-plekken-grote-risico-s-op-overstroming-of-bodemdaling~a14e2e8c/

  Het is verboden om linken te plaatsen in een reactie. Zie onze voorwaarden op pagina ‘Van de redactie’. ^Redactie

Plaats een reactie

*=Verplicht veld