Indrukwekkende herdenking Jom Hasjoa in dijksynagoge

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In de dijksynagoge aan de Rivierdijk is maandagavond 6 mei 2024 de jaarlijkse ‘Jom Hasjoa Herdenking’ gehouden. Op Jom Hasjoa (letterlijk: de dag van de Sjoa, Holocaust/vernietiging – red.) herdenkt de Joodse gemeenschap over de gehele wereld de vernietiging van zes miljoen Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook deze keer weer een indrukwekkend onderdeel van de herdenking. Burgemeester Jan de Vries leest hier de namen voor van de in Sliedrecht gevangen genomen joden die tijdens de Sjoa (Holocaust) zijn vermoord. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Voorzitter van de dijksynagoge Ronald Kitsz opende de avond en gaf direct het woord aan rabbijn Albert Ringer, die een gedeelte van zijn levensgeschiedenis aan de vele bezoekers vertelde. Een groot deel van zijn familie is tijdens de genocide vermoord. Zijn vader overleefde het vernietigingskamp Auschwitz. Muzikale intermezzo’s werden verzorgd door Ruzana Tsymbalova op viool en Álvaro Rovira Ruiz op gitaar.

Tekst gaat verder onder foto.

Namen
Burgemeester Jan de Vries (CDA) van de gemeente Sliedrecht en Dirk Heijkoop (CDA) van de gemeente Hardinxveld-Giessendam noemden de namen van omgebrachte joden uit beide gemeentes in de Tweede Wereldoorlog. Beide burgemeesters noemden niet alleen de namen, maar schetsten ook de betrokken familiegeschiedenissen. Daardoor werd de veroorzaakte tragedie nóg meer tastbaar en confronterend. Voorzitter Kitsz verzorgde tussendoor een toespraak. Door een aantal genodigden werden totaal zes waxinelichtjes aangestoken. Aan het eind van de bijeenkomst werd gezamenlijk het Israëlische volkslied ‘Hatikvah’ gezongen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld