Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Ziekenhuizen stoppen poging voor bestuurlijke fusie

DORDRECHT / GORINCHEM – Het Albert Schweitzer ziekenhuis en Beatrixziekenhuis zien af van een bestuurlijke fusie. Ze konden tot donderdag 10 november 2016 hoger beroep aantekenen tegen deze uitspraak, maar hebben samen besloten dat niet te doen.

De hoofdlocatie van het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht. (Foto Albert Schweitzerziekenhuis)

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verbood de fusie in de zomer van 2015. In september van dit jaar handhaafde de rechtbank in Rotterdam dit verbod in een beroepsprocedure, die de beide zorgorganisaties hadden ingesteld tegen de ACM. 

Niet verantwoord
“We vinden onze eigen argumenten nog steeds sterk en blijven van mening dat een bestuurlijke fusie gunstig zou zijn voor patiënten en cliënten in de regio en voor de toekomst van onze organisaties”, zeggen Kees Heijblom van de Raad van Bestuur van Rivas Zorggroep, waar het Beatrixziekenhuis onder valt, en Peter van der Meer, bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer ziekenhuis. “Maar er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. We vinden het niet verantwoord om verder te strijden, nu dit traject al ruim drie jaar van onze tijd heeft gekost en bovendien veel energie en geld. Vasthouden aan ons fusieplan, betekent dat we nóg langer in onzekerheid zouden verkeren. Terwijl we ons juist volop met de voordelen van onze samenwerking en met de kwaliteit van onze zorg willen bezighouden”, aldus Heijblom en Van der Meer.

Andere samenwerkingsvormen
“De samenwerking is dan ook geenszins van de baan”, benadrukken de bestuursleden. “Op veel gebieden verlenen we al jaren samen zorg aan onze patiënten en dat levert grote voordelen op. We gaan dat zonder twijfel verder uitbouwen. Een bestuurlijke fusie was daarvoor een gunstig ‘voertuig’ geweest, maar het is zeker niet de enige manier. We hebben al een datum gepland waarop delegaties uit Dordrecht en Gorinchem rond de tafel gaan, om te bespreken hoe we onze hernieuwde energie kunnen steken in andere toekomstbestendige samenwerkingsvormen. Aan de zorg zoals we die samen leveren, verandert voor de patiënten niets.”, laten Heijblom en Van der Meer tot slot weten. Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht zijn voor de inwoners van Sliedrecht de twee dichtstbijzijnde ziekenhuizen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld