Workshop ‘Friet2Meet’ bakt ze bruin

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – CDA-lijsttrekker Ton Spek organiseerde donderdag 1 maart 2018 de eerste van twee workshops ‘Friet2Meet’. De workshop vond plaats tussen 16.30 en 20.30 uur in Brasserie De Minister aan de Thorbeckelaan 77. Er kon gebruikgemaakt worden van de professionele keuken, die deel uitmaakt van het Griendencollege.

De vijf deelnemers werden ingewijd in de geheimen van het frietsnijden en -bakken. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Stapsgewijs werd uitgelegd hoe de ongeschilde aardappels uiteindelijk als verse frieten op het bord belanden. De favoriete aardappel van Ton, de Agria, werd door de enthousiaste deelnemers in diverse diktes gesneden, variërend van dunne Franse frietjes tot dikke Vlaamse frieten. Na het spoelen werd de friet in een theedoek ‘gedroogd’ om vervolgens 6 minuten op 140 graden te worden voorgebakken. De politieke discussie kwam tussen het snijden door al voorzichtig op gang. Het afbakken van de inmiddels afgekoelde friet werd verzorgd door de lijsttrekker zelf, niet met een vaste afbaktijd, maar puur op gevoel en kleur.

Politiek praatje
Iedere deelnemer had drie gasten uitgenodigd om de geproduceerde friet uiteindelijk gezamenlijk op te eten. Vergezeld door een snack en een al dan niet alcoholisch drankje werd genoten van de maaltijd, welke Spek in de weekends thuis tot vrijwel wekelijkse gewoonte heeft verheven. Vandaar ook de ontstane term ‘frietpower’. Het laatste uur van de workshop was ingeruimd voor een politiek praatje over de hoofdpunten van het lokale partijprogramma. Dat gebeurde met behulp van een plattegrond van Sliedrecht, waarmee de diverse ideeën en wensen van het CDA werden verduidelijkt. Vanuit de ‘eetzaal’ ontstond uiteindelijk een levendige discussie. De deelnemers hoeven in het komende weekend in ieder geval geen friet meer te nuttigen …

1 gedachte over “Workshop ‘Friet2Meet’ bakt ze bruin”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld