SLIEDRECHT – Twee wijk-GGD’ers gaan maandag 14 oktober aan de slag in Sliedrecht. De twee medewerkers zijn bedoeld om de verbinding tussen zorg en veiligheid verder te versterken. De gemeente Sliedrecht wil zo onnodige politie-inzet, traumatisering en escalatie bij betrokkenen voorkomen.
De twee wijk-GGD’ers zijn Rob Verbogt en Kelly Bolhuis. (Foto gemeente Sliedrecht)
Landelijk is afgesproken dat er een sluitende aanpak nodig is voor mensen met verward gedrag. Ook binnen Sliedrecht speelt dit vraagstuk. In Sliedrecht is behoefte aan een verbindingsofficier voor problemen bij veiligheid en zorg. Een wijk-GGD’er kan zo’n verbindingsofficier zijn.
Behoorlijke toename
Het aantal overlastmeldingen over kwetsbare personen of personen met verward gedrag is de laatste jaren, ook binnen Sliedrecht, flink toegenomen. Van 62 meldingen in 2013, naar 172 meldingen in 2018. “Deze inwoners veroorzaken overlast waar vaak de politie bij wordt betrokken. Maar eigenlijk is er vooral zorg en/of hulp nodig. In andere gemeenten blijkt dat de inzet van wijk-GGD’ers zorgt voor een betere samenwerking tussen veiligheid en zorg”, zegt donderdag 10 oktober 2019 woordvoerder Ferdinand Koppejan van de gemeente Sliedrecht
Voeten in klei
De wijk-GGD’er signaleert zaken vroegtijdig en gaat zelf op personen met verward gedrag af en schakelt de nodige hulp en zorg in. Koppejan: “De wijk-GGD’er staat met de voeten in de klei en sluit aan binnen de bestaande lokale infrastructuur van het sociaal domein en veiligheid in Sliedrecht. Binnen Sliedrecht zijn Yulius, Sociaal Team Sliedrecht, de politie en de GGD-ZHZ nauw betrokken bij het project. Het project zal in eerste instantie lopen tot medio juni 2020. Als het project een succes is, heeft de gemeente de intentie om ermee door te gaan.” Het project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Zonmw, een Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.
Melden
Inwoners die zich zorgen maken over buurtgenoten, kunnen dat melden bij het Meldpunt Zorg en Overlast van de Dienst Gezondheid en Jeugd, tel. 078 – 7703481 of je stuurt een e-mail naar meldpuntzorgenoverlast@ggdzhz.nl Die zorgt ervoor dat meldingen bij de wijk-GGD’er terechtkomen.
Zie ik het verkeerd ze zijn betaalde krachten maar geen echte deskundigen? Bvb na traumatisch gebeurtenis is iemand levens moe komt zo,n ggder op af.