Wethouders Vat en Goverde definitief hand geschud

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Meerdere malen is van de wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) en Ed Goverde (PvdA) de afgelopen tijd afscheid genomen. Maandagmiddag 30 mei 2022 was de laatste keer dat hen de hand kon worden geschud tijdens een afscheidsreceptie. Die gelegenheid werd geboden in sportcafé ’t Bankie in sporthal De Basis aan Benedenveer. Kort daarvoor nam het gemeentepersoneel daar afscheid van het tweetal. 

Tientallen mensen (met of zonder cadeau) uit het bedrijfsleven, collega’s van andere gemeenten en mensen uit Sliedrechtse organisaties waren naar het sportcafé gekomen om Piet Vat en Ed Goverde het beste te wensen voor de toekomst. Ook oud-burgemeester Bram van Hemmen (CDA) kwam langs. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Vat en Goverde waren twee wethouders ‘van buiten’. Vat kwam uit Nieuw-Lekkerland en Goverde uit Rotterdam. Zij zijn daar ook gedurende de jaren dat zij in het Sliedrechts college zaten, blijven wonen. Maar – en dat moet gezegd – de wethouders ‘van buiten’ werden wethouders ‘van binnen’. Het tweetal was vaak, ook in de avonduren of in het weekend, in Sliedrecht te vinden. “Onlangs kwam nog iemand naar mij toe en vroeg waar ik woonde in Sliedrecht”, merkte Vat op.

Tekst gaat verder onder tweet.

Veel dank verschuldigd
Het tweetal was ervaren in het openbaar bestuur en hun komst naar Sliedrecht werd over het algemeen gewaardeerd. Burgemeester Jan de Vries (CDA) merkte in zijn speech op dat de wethouders ‘van buiten’ Sliedrecht waren, maar niet aan de zijlijn bleven staan. “Zij wisten hun weg te vinden. Het was prettig om met hen samen te werken. Van deze ervaren bestuurders heeft Sliedrecht in de goede zin van het woord best gebruik kunnen maken.” De Vries benadrukte hun rol als verbinder en het mee uitwerken van de plannen voor Koers 2030. “Zij hebben mee die stappen gemaakt. Hun afscheid komt op een moment dat we er nog niet zijn. Vat en Goverde hebben wat dat aangaat veel voorwerk verricht. We zijn jullie zeer veel dank verschuldigd voor het werk in onze gemeente”, sprak De Vries. Uiteraard waren er cadeautjes voor Piet Vat en Ed Goverde. Ze hebben de toegangssleutels tot de gemeentelijke gebouwen uiteraard moeten inleveren of beter gezegd moeten doorgeven aan een opvolgers. Ze ontvingen zodoende allebei van De Vries een sleutelhanger van de gemeente Sliedrecht en het boek ‘De schilders van de Biesbosch’.

Meer zelfverzekerd
Goverde en Vat waren vol lof over de opkomst. “De opkomst heeft me zeer aangenaam verrast”, vertelde Goverde, “Ik was ruim twee jaar wethouder in een lastige tijd, maar ik heb het met plezier gedaan. We moeten luisteren naar elkaar. Het moet hier ook meer van zuur naar meer zelfverzekerd. Ook naar trots! Wat we hier in Sliedrecht kunnen en doen. Kijk nou eens hier. Naar Sliedrecht Sport met een landelijke uitstraling.” Vat herinnerde de mensen tijdens de bijeenkomst aan de stappen die er in Sliedrecht zijn gezet. “Denk aan de herontwikkeling van de Kerkbuurt. Nu de boulevard van de Albasserwaard. Ook op de Nijverwaard zijn mooie stappen gezet. Houd dat vast!”, aldus Vat, die opnieuw wethouder is geworden in buurgemeente Molenlanden. Goverde gaat het wat rustiger aan doen, soms nog fluiten als scheidsrechter bij v.v. Sliedrecht en over ruim een jaar hoopt hij met zijn vrouw vanuit Rotterdam te verhuizen naar Zutphen in de Achterhoek. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld