Actiegroep tekent bezwaar aan tegen lozen PFAS en GenX in water en lucht

SLIEDRECHT – De actiegroep ‘Gezondheid voor Alles’, die wekelijks voor de poort van Chemours in Dordrecht protesteert tegen de uitstoot van gevaarlijke PFAS stoffen, heeft maandag 30 mei 2022 formeel bezwaar aangetekend tegen het voornemen van Provinciale Staten, DCMR en Rijkswaterstaat om wederom vergunning te verlenen aan Chemours, Dupont en Dow voor het rechtstreeks lozen van ogenschijnlijk kleine – maar nog steeds gevaarlijke – hoeveelheden PFAS en GenX in de rivier en in de lucht.

Chemours / DuPont gezien vanaf het water. “Daarmee scharen wij ons volledig – en eigenlijk zelfs meer dan dat – achter de door de gemeentes Sliedrecht, Papendrecht, Molenlanden en Dordrecht ingediende bezwaren met als doel de uitstoot uiterlijk per 2025 te beëindigen”, zegt Joop Keesmaat namens de actiegroep ‘Gezondheid voor Alles’. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Namens de actiegroep is de brief met het bezwaar ondertekend door Ton Schippers (Sliedrecht), Joop Keesmaat (Sliedrecht), Karel Thieme (Papendrecht), Kees van der Hel (Sliedrecht), Pieter Gerrits (Papendrecht), Ad de Waard (Sliedrecht) en mevr. M.J. Top (Dordrecht). 

Acties gaan door
Joop Keesmaat van actiegroep ‘Gezondheid voor Alles’ zegt dat de ondertekenaars niet de illusie hebben, dat hun standpunt onmiddellijk tot uitstel of afstel van het voorgenomen besluit zal leiden. “Maar we willen wel duidelijk blijven maken, dat deze kankerverwekkende uitstoot van chemische stoffen op korte termijn beëindigd moet worden ter bescherming van de gezondheid en een goede leefomgeving van de bevolking in onze regio. Ook dienen ons inziens de controle-procedures te worden verduidelijkt en aangescherpt”, zegt Keesmaat. De wekelijkse – relatief kleine – protestacties op zaterdagmorgen voor de poort van Chemours in Dordrecht blijft de actiegroep voortzetten totdat het ultieme doel ‘nul uit de pijp’ daadwerkelijk is bereikt. 

4 gedachten over “Actiegroep tekent bezwaar aan tegen lozen PFAS en GenX in water en lucht”

 1. Beste Kees denk je nou echt dat ik de doelstelling niet begrijp ? Wat voor Chemours geld ,NUL uit de pijp. Geld voor alle uitstoot die de gezondheid en of het milieu schade toebrengt. Wordt Sliedrecht gezonder als er alleen bij Chemours nul uit de pijp komt ? Wat te denken van DuPont DOW HVC en overige bedrijven aan de overkant, en hemelsbreed enkele kilometers verder Moerdijk Het probleem is toch veel groter. Denk je nu echt dat bedrijven vrijwillig de uitstoot naar 0 terugbrengen als dit veel € kost ? De vergunningverleners zullen dit moeten bewerkstellen. Daarom steun ik deze actie NIET.

 2. Beste Adrie. Kennelijk komt onze boodschap dan (nog) niet bij je over… Onze doelstelling is overduidelijk en heeft overal de boventoon….. We willen” NUL UIT DE PIJP” Niet meer – maar ook niet minder! Onze vraag aan jou is… wil je ons daarbij steunen? Kom ook zaterdagmorgen 10.30 uur en stort een emmertje mee leeg! Alle beetjes helpen! ????

 3. Kleine aanvulling mijnerzijds, d.w.z. abusievelijk stond niet in ons persbericht (en dus automatisch ook niet in de – overigens goede en uiterst snelle berichtgeving van Sliedrecht24), dat ook de gemeente Zwijndrecht officiëel/formeel bezwaar heeft aangetekend tegen het verlenen van deze vergunning.
  Wilde ik toch even vermelden, want blijkbaar heeft de hele regio rondom Chemours ook en nog steeds last van de uitstoot van Chemours.

  Kortom, als antwoord op de eerdere reactie van Adrie Hamburg: We staan niet alleen en – als Actie Groep Gezondheid voor Alles – blijven deze “gevaarlijke misstand in onze regio” onder de aandacht brengen.
  Die paar emmertjes vervuilde PFAS-grond elke week zullen de wereld niet direct veranderen, maar daardoor beginnen wel steeds meer (ook beleidsbepalende) mensen bij de overheden én bij Chemours te beseffen, dat daar op de één of andere manier een einde aan moet komen.
  En, gezien het toenemende aantal positieve reacties aan ons persoonlijk, lijkt het erop, dat steeds meer inwoners zich daarvan bewust worden.

 4. Begrijp nog steeds niet wat ze met deze actie willen bereiken. Waarom gaan ze hun emmertjes niet leegkiepen bij de vergunningverleners om hun protest kracht bij te zetten..

Plaats een reactie

*=Verplicht veld