Wethouder Vat wil na besluitvormende raad met vastgoedeigenaren praten

door Peter Donk
SLIEDRECHT – “Op het moment dat de raad ‘nee’ zegt tegen het plan en ik heb al wel met vastgoedeigenaren aan tafel gezeten, zitten ‘wheelen en dealen’, dan kan ik weer overnieuw gaan beginnen”, zegt wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) vrijdagmiddag 3 december 2021 in de Sliedrecht24 Podcast Het Raadhuis over het vooraf geen afspraken maken met vastgoedeigenaren van Blok C. Vat is portefeuillehouder Herinrichting Burgemeester Winklerplein bij de gemeente Sliedrecht. Dinsdag 14 december 2021 wordt het een hamerstuk in de Sliedrecht besluitvormende raadsvergadering. Vat is ‘flabbergasted’ dat dat het geval is, vertelt hij in de podcast.

Journalist Peter Donk in gesprek Piet Vat. Hij zwaait na de verkiezingen af als wethouder en keert niet meer terug. Vat vindt dat de Sliedrechters best een beetje trotser mogen zijn. Ook vindt hij ook dat ‘de zurigheid’ ook wel een graadje minder mag soms. De Nieuw-Lekkerlander heeft het de afgelopen jaren prima naar zijn zin gehad in Sliedrecht. De ontwikkelingen rond de herinrichting van het Burgemeester Winklerplein ziet hij toch wel als een ‘hoogtepunt’. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

In maart 2019 begon Vat als wethouder in Sliedrecht en hoorde van het Burgemeester Winklerplein. De plannen voor herinrichting liepen heel lang. De eerste schetsen dateren volgens Vat van 1997. Hij nam de portefeuille over. “Ik werd daar niet vrolijk van. Ik constateerde dat na al die jaren er eigenlijk nog niets is gebeurd. Dat heeft me echt teleurgesteld”, vertelt Vat, die merkte ‘dat iedereen over iedereen praat. Maar niemand met iemand praat’. “Daar heb ik het ook met mijn voorganger Hans Tanis over gehad bij de overdracht van de dossiers. Ik constateerde dat de neuzen gewoon niet dezelfde kant op stonden. Er was geen gemeenschappelijk belang, geen gemeenschappelijk doel. Er was gedoe over het Medisch Centrum, gaat het wel of gaat het niet over… Waarom moest dit zo lang duren? Waarom zit er gewoon geen voortgang in?”, aldus Vat. Ondertussen waren er ook al verschillende projectleiders geweest. Vat ging met de projectleider aan tafel. Er is toen gesproken over doorgaan of stoppen. Besloten werd de gesprekken aan te gaan. Vat wilde het zelf toch nog proberen en wilde met iedereen het gesprek aangaan. “Ik wilde mijn eigen gevoel en ervaring meenemen. Er moet wat gebeuren de boel aan de gang te krijgen of niet. We spraken met ondernemers, vastgoedeigenaren en omwonenden. We kregen veel ‘bagger’ over ons heen. Ik was er wel blij mee. Dan komt het eruit. Dan ontstaat er wel ruimte.”

Tekst gaat verder onder podcast.

Volgens Vat moest hij op nul beginnen. Nu twee jaar later is er wel wat gebeurd. “Dan begint mijn hartje echt te kloppen. Het gaat mij niet om borstklopperij. Er is veel gebeurd”, licht Vat toe. Over de kiosken zegt Vat dat een deel van de kiosken nog altijd niet is aangekocht en een deel wel. “Over enkele kiosken is er geen overeenstemming met de eigenaar. Voorlopig wordt het plan gevolgd om straks om de kiosken heen te gaan werken. De focus ligt nu op de voorbereiding voor de herontwikkeling. Er zijn partijen die toch nog eens willen kijken naar de kiosken, maar die worden in dit plan nog niet meegenomen. Anders krijg je vertraging op de lijn. Ik had graag me ingezet om de kiosken toch nog te verwerven. Maar dat ga ik niet meer meemaken. Soms moet je ook je zegeningen tellen”, sprak Vat.

Geen overeenkomst
De locaties Blok B (voorheen de apotheek – red.) en op termijn Blok C (waar nu een Chinees restaurant zit – red.) gaan de komende jaren ontwikkeld worden. Vat praat gemakkelijk over, maar Blok C is nog geen eigendom. Voor een deel is de gemeente eigenaar; de rest is van particuliere verhuurders. Toch wordt over Blok C door Vat gesproken alsof het ‘eigendom’ is. Hij is van mening dat voor de openbare presentatie van de plannen onlangs in partycentrum De Lockhorst, blok C nog niet verworven moeten zijn. Als Vat wordt geconfronteerd dat dit ‘onbehoorlijk’ is, zegt hij: “Je zou met je opmerking gelijk hebben als dit bij de eigenaren een onbekend verhaal zou zijn. Zij zijn al sinds 1997 bekend met de plannen. Eén van de eerste gesprekken, die ik voerde samen met de projectontwikkelaar, was een gesprek met de vastgoedeigenaren. Ze weten wat de plannen zijn. Het klopt dat we geen overeenkomst hebben. We konden de vastgoedeigenaren nog niets bieden, omdat de plannen nog niet concreet genoeg waren. Ze zeiden kom maar terug op het moment dat we zaken met elkaar kunnen doen. Dat moment dat gaat nu aanbreken.” Ook de dag voor de openbare avond wilde Vat die stap nog niet zetten. “Weet je… Wat is er eerder? De kip of het ei. Op het moment dat de raad ‘nee’ zegt tegen het plan en ik heb al wel met vastgoedeigenaren aan tafel gezeten, zitten ‘wheelen en dealen’, dan kan ik weer overnieuw gaan beginnen. Dus eerst moet het plan er zijn. Dat moet zijn goedgekeurd door de raad en weten dat we met dit plan aan de slag kunnen. Nou, dat gaat nu gebeuren. Als de raad 14 december ‘ja’ zegt, dan is de eerstvolgende stap met de vastgoedeigenaren in gesprek gaan om naar een overeenkomst toe te werken”, verweert Vat. Dat het heel raar voelt, daar is Vat het pertinent oneens mee. Luister het hele interview online.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld